Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

BLOG: Devils vsadili v draftu na trpělivost, Rangers mohou z volby těžit ihned

Letošní draft NHL nenabídl žádné překvapení, alespoň co se týče prvních dvou pozic. Podle předpokladů sáhli New Jersey Devils po Jacku Hughesovi, na New York Rangers "zbyl" finský talent Kaapo Kakko. Oběma je předpovídána zářná budoucnost. Co tyto výběry znamenají pro zmíněné kluby?

Kaapo Kakko a Jack Hughes
zdroj: ČTK/AP autor: Jonathan Hayward

Předně se jedná v obou případech o nadějné hráče, okolo kterých by se mohla vybudovat úspěšná organizace. Sám Hughes přirovnal pozici obou talentů ke generační rivalitě v podobě Sidneyho Crosbyho s Alexandrem Ovečkinem, a to nejen z pohledu talentu, ale také v tom smyslu, že se mladíci budou pravidelně střetávat v rámci Metropolitní divize.

Devils, kteří na draftu ve Vancouveru vybírali jako první, byli v těžší pozici. Právě Ďáblové museli zvolit, zda se vydají cestou budoucnosti, nebo přítomnosti. Nakonec si vybrali první variantu. Ačkoli je čerstvě osmnáctiletý Hughes už nyní hotovým hráčem a od nové sezony se bude s největší pravděpodobností měřit s dospělými v nejlepší lize světa, nedá se ještě očekávat, že by přímo dominoval.

Herní slabiny ukázal na slovenském mistrovství světa (0+3), kde v soubojích s fyzicky vybavenějšími hráči výrazně ztrácel. Právě tělesné nedostatky by ho mohly limitovat v tom, aby se jeho pozitivní dopad na hru New Jersey projevoval hned od začátku. Výška 179 centimetrů, ale zejména pouhých 77 kilogramů budou ze šikovného centra dělat snadný terč.

Ani spíš podprůměrný kádr Devils mu start do NHL příliš neusnadní, i když v kombinaci s Taylorem Hallem by tomu mohlo být aspoň trochu naopak. Vedení klubu ale může oprávněně doufat v to, že v budoucnu bude Hughes výrazně lepší a napodobí podobné typy hráčů, jakými jsou Patrick Kane nebo Johnny Gaudreau. Jedno je ale jisté: z Hughese bude další hokejová superstar, otázkou jen zůstává, kdy se tomu tak stane.

Na druhé straně pro newyorské Rangers je Kakko pomyslným zlatým jablkem. Z druhé pozice jen čekali, kdo jim spadne do klína. A pro klub z Manhattanu je finský bourák skutečným jackpotem. Zejména proto, že pravé křídlo z Finska může bez problémů okamžitě naskočit do základní sestavy Jezdců, kteří prochází generační obměnou.

Výhodou Kakka je zejména fakt, že na rozdíl od Hughese, který hrál dosud jen s vrstevníky, má za sebou kompletní ročník mezi dospělými ve finské lize a povedenou sezonu završil také úspěšným vystoupením na seniorském šampionátu. Na Slovensku zářil zejména v první polovině turnaje, celkem nastřílel v deseti duelech šest branek a nasbíral sedm bodů.

Kromě statistik se blýskl i několika parádními akcemi a cizí mu není ani správná hokejová drzost. Se svými parametry si to navíc může dovolit: má prakticky ideální proporce v podobě 187 cm výšky a 86 kg váhy.

Titulem z Bratislavy navíc Kakko dokonal zlatý hattrick, když ještě před dovršením 19 let věku získal v předchozích měsících i tituly ze šampionátu osmnáctek a dvacítek, čímž napodobil Connora McDavida. Kdo ví, třeba se Kakko objeví na pravém křídle útoku s českým centrem Filipem Chytilem a budou to právě oni, kteří navrátí Rangers zašlou slávu.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články