Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Eliáš se vrací do New Jersey, otestuje si roli asistenta trenéra

Má za sebou úspěšnou kariéru v NHL, teď si Patrik Eliáš vyzkouší v New Jersey i roli asistenta kouče. Někdejší elitní útočník tohohle týmu bude v posledním týdnu před koncem sezony v Devils působit jako zvláštní asistent kouče Johna Hynese.

Patrik Eliáš
zdroj: AP Photo/Bill Kostroun

Nejlepší střelec New Jersey v historii převezme některé povinnosti, podle webu nj.com by se měl věnovat například přípravě videa, bude sledovat a hodnotit hráče na trénincích. Během zápasů bude sedět v tiskovém boxu společně s trenérem brankářů Rolliem Melansonem.    

Nabídku na zkoušku, díky níž by mohl na vlastní kůži poznat, co obnáší role trenéra v NHL, dostal Eliáš už loni v létě. První ochutnávku trenérské práce ovšem dvaačtyřicetiletý dvojnásobný bronzový medailista z MS absolvoval jako asistent u české reprezentace do 20 let.

"Jsem jen spolujezdec, jen pozoruju. Když se mě na něco zeptají, odpovím. Pořád se učím a tohle je úžasná možnost, jak je můžu sledovat, a mám radost, že mi to umožní. Do ničeho se ale nebudu plést, pokud si neřeknou," uvedl Eliáš.    

Hynes však věří, že dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru má co přinést. "Z našeho pohledu je skvělý. Byl to tak úžasný hráč, skoro jako trenér, když byl na ledě. Jeho náhled na systém, na to, jak věci děláme, a zhodnocení hráčů, to všechno se nám bude hodit," řekl.    

Eliáš je rekordmanem klubu v počtu branek (408), asistencí (617), bodů (1025), branek v přesilových hrách (113), bodů v početních výhodách (333) i vítězných gólů (80). V play-off drží maxima v počtu gólů (45), přihrávek (80), bodů (125) a branek (21) i bodů (52) v přesilovkách. Stanleyův pohár s Devils vyhrál v letech 2000 a 2003.    

Naposledy hrál český hokejista za New Jersey v sezoně 2015/16, kdy kvůli problémům s pravým kolenem zvládl jen šestnáct utkání. V další sezoně se ještě snažil vrátit, ale ani po operaci se problémů nezbavil a na konci května minulého roku kariéru ukončil. Devils, jimž byl Eliáš po celou dobu v NHL věrný, loni slavnostně vyřadili jeho číslo 26.    

Tým New Jersey je v tabulce Metropolitní divize poslední, do play-off už postoupit nemůže.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články