Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Hughes vs. Kakko aneb nová rivalita Východu. Bude z Floridy černý kůň konference?

Od sezony 2005/2006 jsme v NHL svědky neustálého soupeření mezi Sidneym Crosbym a Alexandrem Ovečkinem. Oba už ale vstoupili do druhé poloviny svých kariér, a tak je ideální příležitost, aby ve Východní konferenci pomalu začala rivalita nová. Tu by mohly ztělesnit první dvě volby letošního draftu – Jack Hughes a Kaapo Kakko. Ale Východ nabídne mnohem víc.

Tahákem Východu bude duel na dálku mezi Hughesem a Kakkem

Všichni už vědí, čeho jsou Crosby z Pittsburghu s washingtonským Ovečkinem schopni. Prvně jmenovaný, který je v klubové historii v hlavních statistických kategoriích hned za Mariem Lemieuxem, by měl znovu ukrojit z náskoku legendárního předchůdce. Ruský kanonýr zase bude cílit na další 50gólovou sezonu, kterou by pokořil hranici 700 branek jako teprve osmý hráč v historii.

Hlavní otázkou nové sezony ve Východní konferenci ale je, co předvede nastupující mládež, která by mohla podobnou rivalitu vytvořit? Řeč není o nikom jiném než o dvou hráčích, kteří se na reprezentační úrovni střetávají už několik let a jejich soupeření se konečně přenese i na klubovou scénu.

Americký centr Hughes a finské pravé křídlo Kakko mají na sebe spoustu vzpomínek. V minulosti se spíš radoval zástupce Suomi, který si připsal i na Hughesův úkor zlaté medaile ze šampionátů do 18 a 20 let a jenž letos završil titulový hattrick díky triumfu mezi dospělými na mistrovství světa na Slovensku.

Kdo zvládl letní výměny a jaké jsou vyhlídky jednotlivých týmů? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast:

Právem první volby disponovalo New Jersey, které ale sáhlo po Hughesovi. Právě on by měl být ústřední postavou přerodu Devils, kteří v posledních letech spíš tápali. Také proto se generální manažer Ray Shero pustil do posílení týmu a postupně přivedl hvězdného obránce P. K. Subbana a útočníky Wayna Simmondse a Nikitu Guseva. Ďáblové i s Pavlem Zachou by tak mohli v Metropolitní divizi hrát znovu důstojnější roli.

Derby s New Yorkem Rangers, kam se pro změnu vydal Arťom Panarin z Columbusu a nová osobní maxima bude vyhlížet Filip Chytil, se stane zase o něco vyhrocenějším i díky příchodu Kakka na Manhattan. Právě výkonnostní vývoj jedničky a dvojky draftu by mohl být ozdobou nadcházející sezony a také budoucího období. Oba kluby by navíc chtěly zase proklouznout do play-off.

"Metru" by měla dominovat Ovečkinova parta

Hlavním favoritem této divize zůstává Washington, a to hlavně proto, že se Capitals příliš neproměnili. Hlavními akvizicemi jsou slovenský forvard Richard Pánik a prostřednictvím výměny za Matta Niskanena také řízný bek Radko Gudas z Philadelphie. Společně s dalším zadákem Michalem Kempným a Jakubem Vránou tak vytvoří v hlavním městě USA (s Dallasem a San Jose) největší českou kolonii v zámoří.

Další favority ale hledat těžko. New York Islanders přišli v letní přestávce o brankáře a hlavního strůjce úspěšné sezony Robina Lehnera. Pittsburgh po vyřazení v prvním kole play-off právě od Ostrovanů vyměnil kvůli napěchovanému rozpočtu střelce Phila Kessela a zdá se tak, že Penguins, za které hraje Dominik Simon, i přes zisk Alexe Galchenyuka spíš oslabili.

Výrazné ztráty zaznamenal Columbus, který opustil kromě Panarina také gólmanský mág Sergej Bobrovskij a útočníci Matt Duchene a Ryan Dzingel. Posledně jmenovaný zamířil do Caroliny, která udržela Sebastiana Aha po nabídce kontraktu od Montrealu a také Petra Mrázka. Český brankář podepsal novou dvouletou smlouvu. Plnohodnotnou sezonu v NHL by měl konečně prožít Martin Nečas.

Jakub Voráček ve Philadelphii z českého pohledu osiřel, ale vedení klubu vylepšilo defenzivu i útok a v brance se bude opírat o talentovaného Cartera Harta. Suma sumárum, týmy za Washingtonem se kvalitativně srovnaly a do play-off by mohl postoupit prakticky kdokoliv.

Atlantická divize s tradičními favority a proměněnou Floridou

To v druhé divizi se pomyslné nůžky nadále rozevírají. Tampa Bay už sice zřejmě nezopakuje poslední sezonu, ve které si připsala rekordních 62 výher z 82 zápasů, ale v novém ročníku musí napravit nečekaný kolaps z prvního kola vyřazovacích bojů (0:4 na zápasy s Columbusem). Lightning prodloužili kontrakt s Braydenem Pointem a navíc přivedli šampiona ze St. Louis Pata Maroona a do obrany Kevina Shattenkirka.

Mužstvo pohromadě udržel také Boston. Medvědi mohou počítat s obránci Charliem McAvoyem i Brandonem Carlem, ještě alespoň jeden rok si střihne 42letý Zdeno Chára. V ofenzivě je nadále jeden z nejlepších útoků ve složení Brad Marchand – Patrice Bergeron – David Pastrňák. Roli mentora bude plnit David Krejčí. Poslední finalista tak bude znovu patřit ke špičce.

Třetím do party favoritů je Toronto, které prožilo v play-off další zklamání a poté opět napjaté léto plné problémů s platovým stropem. Dlouhé licitování ukončil Mitch Marner až se začátkem přípravného kempu. To už byli v kádru nové tváře jako Tyson Barrie, Cody Ceci, Alexander Kerfoot nebo Jason Spezza. S napěchovaným rozpočtem jdou Maple Leafs do nové sezony znovu tzv. all-in s cílem ukončit čekání na Stanley Cup.

Trio předních celků Atlantické divize by mohla doplnit Florida. Panthers sehnali perfektní náhradu v brankovišti, když končícího Roberta Luonga zastoupí Bobrovskij. Právě on by mohl být posledním střípkem do úspěšné mozaiky společně s expertem na výhry Joelem Quennevillem. Zkušený trenér je podepsaný pod všechny tři tituly Chicaga v novodobé historii.

Další týmy v divizi už ale podle papírových předpokladů spíš ztrácejí. Montrealu sice loni play-off těsně uniklo, ale jeho roli by měla zastávat právě Florida. Buffalo se i přes talentovanou soupisku nedokáže zvednout, Detroit s Ottawou nadále prožívají bolestnou přestavbu.

Zdroj
nhl.com, The Hockey News, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články