Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

"Dlouhá" NHL se vrací. S původními divizemi a navíc s nováčkem ze Seattlu

Kanadsko-americká NHL je po krátké letní přestávce zase zpátky. Vedení nejlepší hokejové ligy světa sáhlo po zvláštní sezoně ovlivněné koronavirovou pandemií ke klasickému formátu základní části, ve které každý z týmů odehraje tradičně 82 zápasů. Ve hře o Stanley Cup však nebude jen 31 klubů.

Brankář Philipp Grubauer a Calle Järnkrok ze Seattlu
zdroj: Reuters autor: Bob Frid

Týmy se po vynuceném vytvoření regionálních uskupení v poslední zkrácené sezoně (kdy měl rozpis každého celku jen 56 utkání) přerozdělí do původních divizí a konferencí. Východní konference se bude skládat z Atlantické a Metropolitní divize, Západní konference zase z Centrální a Pacifické divize, jak byli všichni zvyklí.

Hlavní novinkou soutěže je premiérová účast 32. týmu, který dokoná paritu mezi oběma konferencemi se 16 celky na každé straně. Po Vegas Golden Knights, kteří se k NHL přidali v roce 2017, přichází do ligy Seattle Kraken, další klub na Západě.

Co nabídne nový ročník NHL a jaké jsou šance jednotlivých týmů včetně nováčka ze Seattlu? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

S jejich vstupem dojde k jediné změně v divizích – američtí Krakeni, kteří by měli vytvořit regionální rivalitu zejména s nedalekými Canucks z kanadského Vancouveru, nahradí v Pacifické divizi Arizonu. Coyotes se tak přesunou do Centrální divize.

Po dlouhodobé části, kterou by měla přerušit únorová olympijská přestávka (a vybraní hráči z NHL se na dva týdny přesunou do Pekingu), se na jaře rozjede klasické play-off také s původním formátem včetně pozic divokých karet. Stanley Cup obhajuje Tampa Bay, která bude útočit na třetí triumf v řadě, což se naposledy povedlo New Yorku Islanders na začátku 80. let.

Radující se hokejisté Tampy Bay
zdroj: Reuters autor: Douglas DeFelice

Crosby, Ovečkin, ale i Chára

Mezi taháky sezony budou patřit gólové dostihy Alexandra Ovečkina z Washingtonu, který z šestého místa historických tabulek ztrácí 36 branek na třetího Jaromíra Jágra.

Na metu 500 gólů bude útočit další ikona povýlukové éry Sidney Crosby z Pittsburghu, jenž potřebuje 14 přesných zásahů k tomu, aby se stal teprve 46. hráčem, kterému se to podaří. Oba zároveň mohou v případě vysoce produktivního ročníku pomýšlet i na hranici 1400 bodů v kariéře.

Marc-André Fleury
zdroj: Reuters autor: David Banks

V lize nebudou chybět dva uznávaní veteráni. Zdeno Chára se ve 44 letech vrací tam, kde v zámoří začínal – po předchozí sezoně u Capitals si zahraje znovu za Islanders, se kterými se dohodl na jednoleté smlouvě. O dva roky mladší Joe Thornton zase vyměnil Toronto za Floridu a stejně jako Chára přidá i on 24. sezonu.

Mezi brankáři bude velkou pozornost přitahovat Marc-André Fleury, a to hned ze dvou hlavních důvodů. Ikona posledního nováčka z Vegas byla v přestávkovém období vyměněna do Chicaga, a přestože nebylo od začátku jisté, že bude nastupovat v novém dresu, přece jen si na závěr kariéry vyzkouší další angažmá. Poslední vítěz Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře ligy potřebuje osm výher k metě 500.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Bude nejproduktivnějším českým hráčem zase Pastrňák? 

Vítězství v kanadském bodování bude obhajovat Connor McDavid z Edmontonu, který v 56 duelech vyprodukoval 105 bodů. Mezi střelci by měl vyčnívat Auston Matthews z Toronta, kanonýr Maple Leafs dal v 52 utkáních 41 gólů. Z českých hráčů bude hájit triumf v obou nejsledovanějších individuálních kategoriích David Pastrňák z Bostonu.

Počet českých hráčů v zámořské lize permanentně klesá, výjimkou je ale brankářský post, který se zase postupně rozšiřuje. Kromě zavedených gólmanů v podobě Petra Mrázka, Pavla Francouze a Davida Ritticha a po nedávných premiérách Vítka Vaněčka, Dana Vladaře a Josefa Kořenáře se propracoval z domácí extraligy až do NHL Karel Vejmelka, který by měl zpočátku dostat v Arizoně přednost právě před Kořenářem.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články