Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Od vysmívaného a nechtěného hráče až mezi legendy. Chára si připsal 1500. start v NHL

V počátcích seniorské kariéry se těžko prosazoval, na Spartě skončil po jednom zápase. Nevěřilo se mu, že se svou abnormální výškou patří na hokejový led. Jenže Zdeno Chára se svého snu nevzdal. Vydal se do zámoří, trpělivě si budoval cestu, až se nakonec vypracoval v respektovaného obránce. A nyní dosáhl na magickou metu 1500 odehraných zápasů v základní části NHL.

Zdeno Chára v dresu Bostonu
zdroj: Reuters autor: Eric Bolte

Obrovitý obránce měřící 206 cm narážel od dospívání na poznámky, že je při své výšce na ledě neohrabaný a že mu dělá problémy technika s pukem. Jenže škarohlídi Cháru podcenili a pro rodáka z Trenčína, líhně zlaté slovenské generace, to byla extra motivace, jak se prosadit až mezi nejlepší – do NHL.

"Pamatuji si, jak 'Zee' přišel do ligy a jak se od té doby změnil jako hráč a jako vítěz Norris Trophy (pro nejlepšího obránce 2008–2009). Pro spoluhráče je příkladem hodným následování. Jeho vedení, jak se připravuje, vytrvalost a vášeň, tak, jak to dělá, je dokonalé a vzorové," uvedl na adresu Cháry bývalý obránce a kapitán Bostonu Ray Bourque.

Když Cháru draftovali New York Islanders v roce 1996 ve třetím kole na 56. pozici, asi málokoho napadlo, že by se mohlo jednat o pravděpodobně budoucího člena Síně slávy zámořské ligy. Určitě na to nepomyslelo ani vedení klubu, neboť se Cháry brzy zbavilo z dnešního pohledu v nevýhodné výměně, kdy putoval do Ottawy v roce 2001.

Islanders poslali Cháru do Senators společně s Billem Muckaltem a prvním kolem draftu (z kterého vzešel Jason Spezza) za problémového ruského útočníka Alexeje Jašina, který odehrál za newyorský tým jen pět sezon, přičemž si připsal v 346 zápasech "jen" 290 bodů.

Naproti tomu z Cháry vyrostl postupně komplexní obránce, který jednou z nejtvrdších střel vůbec děsil brankáře, mohutnou postavou se 115 kg útočníky a svými pěstmi kohokoliv, kdo se mu postavil. Ikonickou je jeho dlouhá hokejka, na kterou má od NHL výjimku. Brzy se z něj stal jeden z nejvytěžovanějších beků ligy a s vypršením kontraktu také horké zboží na letním přestupovém trhu v roce 2006.

Sáhl po něm Boston, kde okamžitě dostal v rámci přestavby týmu kapitánské céčko. A v klubu z originální šestky se dotvořila jeho transformace z vysmívaného hráče v legendu. V Bruins, se kterými slavil v roce 2011 zisk Stanley Cupu, načal 14. rok a nebýt výlukových sezon (2005–2006 a 2012–2013), měl by na kontě víc než dosažených 1500 utkání v základní části.

I tak je s tímto počinem teprve 21. hráčem historie NHL, kterému se to podařilo, mezi obránci je dokonce šestý, mezi Evropany třetí. V tomto ročníku by měl Chára navíc překonat hned několik úspěšnějších předchůdců a v dubnu 2020 by se mohl vyšvihnout až na 13. příčku celkového pořadí před velikány typu Brendana Shanahana, Alexe Delvecchia nebo Nicklase Lidströma.

Jedním z hráčů, které v případě dobrého zdraví Chára přeskočí, bude i Johnny Bucyk, bývalý kapitán Bostonu. "Zdeno trénuje každý den, i když je zraněný. Popral by se za spoluhráče. Pokud někdo bezdůvodně půjde po spoluhráči, on se za něj postaví. Je velice oddaný hře, užívám si, že ho můžu sledovat. Má velkou kariéru, která ještě není u konce," vystihl Bucyk Cháru.

Skutečně, ve 42 letech sice ztrácí slovenský bek na rychlosti, ale zdaleka se nemusí jednat o jeho poslední sezonu. Chára tak do jisté míry připomíná oddaností hokeji a sportovní dlouhověkostí Jaromíra Jágra, který vydržel v nejlepší lize světa do 45 let.

Zdroj
nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články