Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

BLOG: NHL ve Stockholmu boduje. Nový formát Global Series se náramně povedl

Čtyři zápasy NHL v jednom evropském městě se čtyřmi týmy. Takové bylo zadání letošního turné Global Series ve Stockholmu. Už po třech odehraných utkáních se dá říct, že se akce vydařila. Zda se tento formát v příštím roce někde v Evropě zopakuje, je však zatím nevyřešenou otázkou.

Fanoušek Toronta se fotí s maskotem Maple Leafs Carltonem
zdroj: Reuters autor: Per Haljestam

Po pětileté přestávce mezi roky 2012 a 2016 se NHL nadobro vrátila k soutěžním zápasům hraným v Evropě. A je to jen dobře. Zámořskou ligu sice v tomto ohledu trochu přibrzdila koronavirová pandemie, ale na ročník 2022, kdy se hrálo v Praze a ve finském Tampere, se letos navázalo odvážným projektem, který zámořští zástupci uchopili v přípravě za správný konec.

NHL vyslala poprvé hned kvarteto týmů do jednoho evropského města, klíčový však bude vždycky výběr klubů. Detroit s Torontem mají historicky snad největší švédskou stopu, takže přivést zrovna tyto dvě organizace do Stockholmu považuji za trefu do černého. A projevilo se to hned v několika aspektech.

Na zápasech v Globenu si připadáte skutečně jak v NHL. Snad polovina osazenstva sleduje zápasy v dresech oblíbených týmů a člověk má pocit, že ani není na neutrální půdě někde v Evropě, ale ve dvou kanadsko-amerických arénách najednou. A nejde jen o fanoušky tradičních celků, jako jsou Red Wings a Maple Leafs. I při zápase mezi Ottawou a Minnesotou byla k vidění celá řada nejrůznějších trikotů obou táborů, dokonce s převahou fanoušků amerického zástupce. Celá atmosféra tak na vás dýchá mnohem silněji.

Že se jedná o významnou akci, dokládá také početnější zastoupení akreditovaných novinářů, zejména z Kanady a USA. Nechybí však například ani němečtí či rakouští žurnalisté, kteří tady sledují zejména Tima Stützleho z Ottawy, Moritze Seidera z Detroitu nebo Marca Rossiho z Minnesoty.

Punc výjimečnosti dodává přítomnost bývalých švédských hokejových legend NHL. A že jich tato severská země má: při zápasech, na trénincích a na veřejných akcích se ukázali hráči jako Nicklas Lidström, Peter Forsberg, Daniel Alfredsson, Markus Näslund, Mats Sundin, Henrik Zetterberg nebo Niklas Kronwall. A ve Stockholmu nechybí ani Stanley Cup.

Stockholm převálcoval Prahu

Celá akce tak působí větším, důležitějším a honosnějším dojmem, než tomu bylo například před rokem v Praze, kde sezona NHL odstartovala. Ačkoli návrat Tomáše Hertla ze San Jose zpátky domů marketingově zafungoval, tak dva souboje Sharks s Nashvillem Predators jsou zpětným pohledem jen chudí příbuzní ve srovnání s tím, jak působí letošní akce.

Dvojitá nálož zápasů se zaplněným hledištěm ve čtyřech dnech po sobě vytváří mnohem intenzivnější prodlouženou show, které přispívá také to, že hráči jsou už po více než jednom měsíci dostatečně rozehraní a předvádí lepší hokej.

Je sice pravdou, že akci chybí ve Stockholmu větší venkovní reklama, ale co nezajistil marketing pořadatelů, nahrazují početní fanoušci s klubovým merchandisingem, kteří bloumají ulicemi. V jednom z parků v centru města je navíc opravdu velká fanzóna se zábavným programem, kde si fanoušci i kolemjdoucí mohou vyzkoušet hokejové dovednosti, koupit suvenýr ve fanshopu nebo si zabruslit na veřejném kluzišti. Bohatý program je také v Globenu během zápasů a ve vestibulech ikonické areny.

Global Series má samozřejmě i svou stinnou stránku, zejména z pohledu klubů a jejich financí. Každým výjezdem kluby přichází o domácí zápasy v zámoří a na evropské akci tratí. Na výsledky srovnání obou typů výjezdů (tedy dvojzápas dvou týmů ve dvou dnech vs. čtyři zápasy se čtyřmi týmy ve čtyřech dnech) si budeme muset počkat a až na základě vyhodnocení zástupců NHL a organizací bude jasné, který formát je výhodnější.

Přes neznámý finanční výsledek však mohu akci považovat z organizačního, novinářského i fanouškovského hlediska za mimořádně vydařenou. Vzhledem ke zkušenostem z minulosti mohu navíc prohlásit, že nikdy nebyla lepší.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články