Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Ikonický, unikátní a nadčasový. Globen bude na čtyři dny znovu evropským domovem NHL

Původně to byla Stockholm Globe Arena, nyní je pojmenována po jednom z nejslavnějších DJů své doby jako Avicii Arena, ale pro mnohé to je prostě a jednoduše Globen. I po téměř 35 letech existence tato hala zcela vybočuje z řady klasických hokejových stadionů. Pojďte se podívat blíž na skutečný architektonický skvost a jeho bohatou historii.

Je nám líto, video expirovalo.
Globen, nyní Avicii Arena, pohledem z dronu

Fanouškům filmové ságy Hvězdné války může ikonická stockholmská stavba připomínat vesmírnou stanici zvanou Hvězda smrti. A s podobně silným důrazem na rychlost výstavby byl Globen přes neobvyklý kulatý tvar také zkonstruován, a to za pouhého dva a půl roku. Pražská O2 arena, dříve Sazka arena, byla postupem doby postavena o patnáct let později za 17 měsíců.

Na rozdíl od filmové ničící superzbraně je ale hokejový glóbus pravým opakem – reprezentuje životodárné Slunce. A to doslova: ve Švédsku se nachází největší model Sluneční soustavy na světě a Globen je jejím pomyslným středem. Větší i menší makety planet jsou pak na dalších místech ve Stockholmu a v jiných částech Švédska.

A podobně jako tehdejší Sazka arena, která měla sloužit jako hlavní stánek pro světový šampionát v Česku v roce 2004, byl také Globen postaven za účelem odehrát zde mistrovství světa v hokeji. K slavnostnímu otevření nové stockholmské haly došlo 19. února 1989, tedy s téměř dvouměsíční rezervou před zahájením turnaje. Domácímu výběru se však nepovedla finálová skupina a skončil za třetí československou reprezentací až na čtvrtém místě.

O šest let později zažil Globen snad ještě trpčí mistrovství světa, když Švédové v domácím svatostánku podlehli ve finále hlavním rivalům z Finska 1:4. Na další domácí šampionát si Stockholm musel počkat do roku 2012, ačkoli vyvrcholení turnaje proběhlo ve finských Helsinkách. Následující ročník si však obě pořadatelská města role vyměnila a Globen po finálovém triumfu Švédů nad Švýcary 5:1 už křepčil.

Stockholmský glóbus hostil mimo jiných také zápasy Světového poháru v roce 1996, ale z českého pohledu byl nezapomenutelným rok 2004, kdy zde národní tým zcela opanoval čtvrtfinále proti švédskému výběru a postoupil mezi nejlepší čtyřku po vysoké výhře 6:1.

Multifunkční aréna (využívaná například i na hudební koncerty) s průměrem 110 metrů, výškou 85 metrů a typickými červenými sedadly pro téměř čtrnáct tisíc hokejových diváků však také hostila od roku 2000 několik přípravných zápasů švédských klubů s účastníky z NHL a od roku 2008 pořádá regulérní zápasy nejlepší hokejové ligy světa, ať už pod původní hlavičkou NHL Premiere, nebo novodobým označením NHL Global Series.

Letošní vydání "evropského turné" však skýtá hlavní novinku. Zatímco v minulosti platilo, že se v konkrétním evropském městě hrály maximálně dva duely základní části NHL dvou vybraných týmů, tentokrát zámořská liga připravila ve Stockholmu hned čtyři zápasy se čtyřmi kluby ve čtyřech dnech. Každé mužstvo tak odehraje dvě utkání.

NHL navíc pokračuje v trendu, kdy do Evropy vozí také zvučné a tradiční kluby. V minulosti došlo například na New York Rangers, Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Colorado Avalanche nebo Tampu Bay Lightning. Ve Stockholmu se nyní představí také Detroit Red Wings a Toronto Maple Leafs. Kromě těchto zástupců Original Six budou hrát v Globenu ještě Minnesota Wild a Ottawa Senators. Hokejoví fanoušci nejen z Evropy se tak mají na co těšit.

Zdroj
ČT sport, aviciiarena.se, swedensolarsystem.se, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články