Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

NHL pokračuje v "expanzi" do Evropy. Poprvé přijíždí se čtyřmi týmy do jednoho města

Že se odehraje několik zápasů základní části NHL v Evropě, na to jsme si v posledních letech zvykli. Ostatně například loni v Praze nejlepší hokejová liga počátkem října odstartovala. Zámořská soutěž si však pro sezonu 2023/2024 připravila novinku: hned kvarteto klubů se sjelo do Stockholmu, kde se představí ve čtyřech dnech od čtvrtka do neděle.

William Nylander z Toronta v šanci v utkání proti Detroitu
zdroj: Reuters autor: Dan Hamilton

Úspěšný projekt se snahou přinést evropskému publiku až domů ten nejlepší světový hokej, jehož jsou nejlepší evropští hráči pevnou součástí, dostává nový rozměr.

V minulosti jsme mohli být svědky nejčastěji dvojzápasů dvou týmů v konkrétní evropské metropoli, tentokrát se NHL vydala trochu jinou cestou. Do hlavního města Švédska vyslala hned čtyři týmy – Detroit Red Wings, Minnesotu Wild, Ottawu Senators a Toronto Maple Leafs.

Na první pohled zaujme právě počet klubů. Půjde o novou strategii NHL, jak ještě více "expandovat" do Evropy, nebo se jedná pouze o kompenzaci za to, že se v této sezoně nebude hrát v jiných evropských městech? Na odpověď si budeme muset počkat, přesto si mohou fanoušci ze Švédska (a z dalších evropských zemí) přijít na své. Každý tým se ve Stockholmu předvede dvakrát, takže se zvyšuje šance, že fanoušek uvidí svůj tým na vlastní oči.

Zadruhé se jako velmi pozoruhodné jeví složení onoho kvarteta. Vedle mladších týmů jako Ottawa a Minnesota (s několika švédskými hráči) se na severu Evropy představí také dva zástupci Original Six. Detroit s Torontem patří k nejstarším celkům NHL a právě přítomnost tak významných klubů je signálem, že zámořská liga chce nabízet evropskému publiku to nejžhavější zboží.

V předchozím období se sice objevovaly i další věhlasné týmy, jako například Chicago, Boston nebo New York Rangers, ale zpravidla to bylo v kombinaci s méně věhlasným soupeřem. Právě souboj Maple Leafs s Red Wings tak bude pravděpodobně vrcholem letošního vydání Global Series.

Nutno však dodat, že v Torontu je hned šestice Švédů a v obou těchto tradičních mužstvech je silná švédská stopa jaksi historicky zakořeněná. Přesto to nic nemění na významu, jakým je přítomnost legendárního dua v Evropě.

Zatímco Detroit se vrací do Evropy po dlouhých čtrnácti letech (v roce 2009 se dvakrát utkal se St. Louis), Toronto na starém kontinentu odehraje vůbec první soutěžní zápasy NHL. Maple Leafs navíc mají v kádru hned několik ligových hvězd, ať už se jedná o nejlepšího kanonýra od ročníku 2016/2017 Austona Matthewse, elitního tvůrce hry Mitche Marnera, hokejového gentlemana Johna Tavarese, nebo švédského technika Williama Nylandera, jenž bodoval v každém utkání této sezony.

Návrat k přerušené tradici

Zámořská liga se vrátila k pravidelnému evropskému turné po dvou delších přestávkách. Zatímco v letech 2007 až 2011 se zápasy NHL konaly v Evropě pod hlavičkou NHL Premiere, od roku 2017 se pořádají s označením Global Series, které v sobě skýtá širší dosah.

Vedení soutěže mezi roky 2012 a 2016 zcela ustoupilo od evropských zápasů a zprvu se zdálo, že nadobro. Nelogický krok však zástupci ligy včas přehodnotili a po pětileté pauze pokračují tam, kde přestali. Jelikož expanze NHL do Evropy například prostřednictvím evropského týmu je čirá utopie už vzhledem k nepředstavitelně náročnému cestování, přítomnost nejlepší ligy světa, byť na pár dnů, je skvělým způsobem, jak přiblížit zámořské kluby evropské veřejnosti.

Druhá, jen dvouletá přestávka už souvisela s koronavirovou pandemií, takže se NHL mohla vrátit až v roce 2022. S o to větší vervou se chce zámořská liga prezentovat také na jiných kontinentech – v září se uskutečnily dva přípravné zápasy v australském Melbourne, v nedávné minulosti se zámořské kluby představily také v Číně.

Dočká se v blízké budoucnosti podobného čtyřzápasu také Praha?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články