Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kazachstán zostudil Itálii jedenácti brankami, kanonádu řídil kapitán Starčenko

V řízenou demolici ve prospěch favorita se změnilo úvodní sobotní utkání ve skupině B. Hokejisté Kazachstánu v něm rozstříleli Itálii 11:3 a skočili na druhé místo v neúplné tabulce. Bilancí 2+3 zazářil kapitán Roman Starčenko, kterému zdatně sekundoval Curtis Valk s gólem a třemi asistencemi. Nováček elitní kategorie mistrovství světa by mohl první účast v play-off ve své historii zpečetit v pondělním duelu proti Norsku.

Hokejisté Kazachstánu oslavují gól v utkání proti Itálii
zdroj: AP autor: Sergei Grits

"Věděli jsme, že to bude především na začátku střetnutí těžké. Zvlášť poté, co jsme včera hráli. Postupně jsme si rozjezdili nohy a zápas jsme si užili. Je skvělé, že někteří kluci dali góly," prohlásil rodilý Kanaďan Valk.

Kazaši hrají mezi elitou poprvé od roku 2016, kdy v Rusku sestoupili z 16. místa zpět do skupiny A divize I. Na světovém šampionátu je jejich nejlepším počinem 12. pozice z roku 2005 z turnaje v Rakousku. Čtvrtfinále si zahráli jen na olympijských hrách v Naganu v roce 1998, kde nakonec skončili osmí.

Kazaši se ujali vedení ve 3. minutě, kdy v přesilové hře při vyloučení Stefana Giliatiho uvolnil Valk kapitána Starčenka a pětatřicetiletý útočník si připsal desátý gól ve 28. utkání mezi elitou na MS. Ve 25. minutě nejprve nevyužil možnost na zvýšení náskoku Anton Sagadějev a vzápětí Italové vyrovnali. Alex Petan našel bekhendovou přihrávkou volného Angela Miceliho, který si přehodil puk na forhend a zasunul jej za bezmocného Nikitu Bojarkina.

Po polovině utkání italský brankář Justin Fazio nestačil na zakončení nekrytého Jegora Petuchova a za 148 sekund ho překvapil z pravé strany z úhlu i Jevgenij Rymarev.

Po 91 sekundách třetí třetiny získal už tříbrankový náskok pro Kazachstán při Petanově vyloučení Nikita Michajlis, jenž u levé tyče proměnil Starčenkovu ideální přihrávku a připsal si třetí gól na turnaji. Hned za dvanáct sekund sice po průniku Markuse Gandera snížil z dorážky Peter Hochkofler, ale ve 47. minutě při trestu Stefana Marchettiho Kazaši využili další přesilovku díky Valkovi.

Za 49 sekund ujel Arťom Lichotnikov a vyzrál na Fazia blafákem do forhendu. Po své premiérové brance ve třetím utkání na MS přidal v 50. minutě po rychlém průniku i další a Fazia nahradil mezi tyčemi Davide Fadani. Za 73 sekund se prokličkoval ke korekci stavu Petan, ale v 55. minutě tři vteřiny po skončení italského oslabení překonal náhradníka v brance tečí Kirill Panjukov.

Kazaši si proti odevzdanému sokovi ještě s chutí zastříleli. Hochkoflerovo vyloučení potrestal Starčenko, z levého kruhu se trefil Viktor Svedberg a osm sekund před koncem dovršil výsledek v přesilovce pět na tři Jegor Šalapov.

"Hráli jsme první dvě třetiny dobře, ale nemůžeme si dovolit tak hloupá vyloučení, po kterých jsme dostali góly. To se prostě nesmí stávat," prohlásil kapitán Italů Daniel Frank.

Itálie - Kazachstán 3:11 (0:1, 1:2, 2:8)

Branky a nahrávky: 25. Miceli (Petan, Frank), 42. Hochkofler (Gander), 51. Petan - 3. Starčenko (Valk, N. Michajlis), 33. Petuchov (Asetov, Stěpaněnko), 35. Rymarev (Šin, Blacker), 42. N. Michajlis (Starčenko, Valk), 47. Valk (Starčenko), 48. Lichotnikov, 50. Lichotnikov (Makljukov, Šalapov), 55. Panjukov (Dietz, Starčenko), 57. Starčenko (Valk), 58. Svedberg (Šesťakov, Sagadějev), 60. Šalapov (Asetov, Lichotnikov). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Sidorenko – Goljak (oba Běl.), Šalagin (Rus.). Vyloučení: 9:5, navíc Hochkofler (It.) 10 min. Využití: 0:5. Bez diváků.

Itálie: Fazio (50. Fadani) - Pietroniro, Trivellato, Spornberger, Glira, Miglioranzi, Hochkofler, Marchetti, Gios - Frank, Petan, Miceli - Frigo, Bardaro, Gander - Andergassen, Giliati, Cassetti - Magnabosco, Deluca, Pitschieler. Trenér: Giorgio De Bettin.

Kazachstán: Bojarkin - Dietz, Makljukov, Svedberg, Blacker, Šalapov, Stěpaněnko - Ševčenko, Sagadějev, Akolzin - N. Michajlis, Valk, Starčenko - Šin, Šestakov, Rymarev - Panjukov, Asetov, Savickij - Lichotnikov, Petuchov. Trenér: Jurij Michajlis.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články