Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Lotyši se s Itálií natrápili, činil se brankář Fazio. Rozhodčí neuznali tři góly

Domácí hokejisté mají zatím turnaj ve vlnách. Lotyši nejdříve na mistrovství světa v Rize zaskočili Kanadu, poté nepotvrdili cenný skalp s Kazachstánem a nyní stěží udolali Itálii 3:0. Dvakrát skóroval Martins Karsums, přičemž druhou trefu přidal do prázdné branky, odkrytou klec trefil v závěru i Lauris Darzinš. V brance Italů předvedl výborný výkon Justin Fazio a připsal si 41 zákroků. Rozhodčí neuznali tři branky, dvě na straně Lotyšů, jednu na druhé straně. Naopak Ivars Punnenovs potřeboval k čistému kontu 12 úspěšných zákroků.

Kaspars Daugavinš před brankářem Justinem Faziem
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

Celý zápas se hrál pod taktovkou favorizovaných Lotyšů, ti si však nedokázali vypracovat výraznější náskok, aby statečně bojujícím Italům odskočili. Celkově přitom vyhráli na střely na branku drtivým poměrem 44:12, jenže od úvodních minut ztroskotávali na výborně chytajícím Faziovi.

"V defenzivě jsme byli velmi silní, ale mám takový pocit, že nejlepší na naší hře bylo, jak jsme dokázali kontrolovat hru v útočném pásmu," prohlásil kouč Lotyšů Bob Hartley.

Frigo s Casettim hned na začátku zahřáli Punnenovse. Fazio musel už ve druhé minutě vytáhnout parádní zákrok betonem proti Keninšovi. V polovině třetiny proti němu neuspěl tváří v tvář ani Abols. Před přestávkou na strážci italské branky ztroskotal ze sóla i Džerinš.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Lotyšsko – Itálie

"Po utkání jsem za ním zašel a pochválil ho, jak dobře chytá. Odchytal vážně skvělý zápas a právě on byl italským hrdinou," ocenil Punnenovs.

V dohrávané přesilovce Lotyšů na začátku druhé části zachránila Fazia po Karsumsově pokusu tyčka. Chuť si spravil ve 33. minutě díky svému důrazu, kdy po úspěšné dorážce potrestal zaváhání Italů při rozehrávce uvnitř vlastního obranného pásma. O chvíli později se z dorážky prosadil i Indrašis, jenže skóroval evidentně nohou a gól nebyl uznán.

Na začátku třetího dějství Italové skórovali, jenže ani jejich zásah neplatil. Trenérská výzva domácí střídačky odhalila ofsajd. Ve 47. minutě předvedl nádhernou individuální akci Petan, Punnenovs si však s jeho bekhendem z otočky poradil. Italové to v závěru zkusili bez gólmana, místo vyrovnání však dvakrát inkasovali.

"Máme tady kluky, kteří hrají na svém prvním mistrovství světa, mladé hráče, před nimiž se otevřela nová příležitost. Myslím, že každý z nich odvedl opravdu dobrou práci. Je patrné, jak se zlepšujeme," prohlásil útočník Alex Petan.

Skupina B (Arena Riga):

Lotyšsko - Itálie 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 33. Karsums (Krastenbergs), 59. Darzinš (Džerinš, Freibergs), 60. Karsums. Rozhodčí: Bruggeman (USA), Gouin - McCrank (oba Kan.), Constantineau (Fr.). Vyloučení: 3:4, navíc Keninš (Lotyšsko) 10 min. Bez využití. Bez diváků.

Sestavy:

Lotyšsko: Punnenovs - Rubins, Balinskis, Cibulskis, Sotnieks, Kulda, Freibergs, Zile - Darzinš, Abols, Daugavinš - Rihards Bukarts, Džerinš, Roberts Bukarts - Dzierkals, Indrašis, Keninš - Marenis, Meija, Krastenbergs - Karsums. Trenér: Bob Hartley.

Itálie: Fazio - Spornberger, Glira, Casetti, Pietroniro, Marchetti, Miglioranzi, Gios - Frank, Petan, Miceli - Giliati, Pitschieler, Hochkofler - Frigo, Bardaro, Magnabosco - Deluca, Andergassen, Galimberti. Trenér: Giorgio De Bettin.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články