Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Švýcarsko zdolalo Francii a na úkor Slováků postoupilo do čtvrtfinále

V utkání skupiny A Švýcaři porazili Francii 5:1 a zajistili si postup mezi nejlepší osmičku. Dva body si připsal útočník Enzo Corvi. U francouzského národního týmu po čtrnácti letech skončil trenér Dave Henderson. Výsledek zápasu zároveň rozhodl o tom, že Slováci přišli o možnost bojovat na turnaji o play-off. 

Utkání Švýcarsko - Francie
zdroj: REUTERS/Grigory Dukor

Pozornost k tomuto duelu směřovali především Slováci, kteří už osud neměli ve svých rukou a doufali, že Francouzi na švýcarský výběr najdou recept. Nestalo se a Slovensko se po základní skupině s turnajem rozloučí. 

"Hráli jsme solidně. Dařilo se nám držet puk a hrát jednoduše. Myslím si, že to bylo týmové vítězství," pochvaloval si po zápase kapitán Švýcarů Raphael Diaz. Švýcaři věděli, že k postupu potřebují Francii porazit, a od první minuty nechtěli nic ponechat náhodě. Byli výrazně střelecky aktivnější, vytvářeli si šance a jen díky brankáři Hardymu vydržel bezbrankový stav až do 13. minuty. Pak otevřel skóre Hofmann.

Následně mohl vyrovnat Fleury, ale ještě v první třetině zvýšil vedení Švýcarů po rychlém protiútoku pohotově dorážející Corvi. Jedinečnou šanci přidat další gól měli hráči Helvétského kříže ve dvouminutové přesilové hře pět na tři, Hardy si však se sprškou střel poradil.

Francouzi měli několik slibných příležitostí duel zdramatizovat, Genoniho však nepokořili a v oslabení potřetí inkasovali. Čtvrtý gól přidal Fiala na začátku třetí třetiny a na výhře i postupu Švýcarů nic nezměnilo ani následné snížení Francie. Poslední slovo měl v oslabení Moser.

Trenér Dave Henderson se tak se střídačkou francouzské reprezentace, na které stál od roku 2004, rozloučil porážkou a šestým místem ve skupině. Od příští sezony tým převezme Philippe Bozon.

Po zápase se s Hendersonem i asistentem Pierrem Poussem rozloučili hráči na ledové ploše i fanoušci. "Bylo tam hodně emocí. S Pierrem spolupracujeme dlouho. Hráli jsme spolu, trénoval jsem ho. On je velmi důležitá součást týmu," uvedl Henderson.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:

Skupina A (Kodaň):

Švýcarsko - Francie 5:1 (2:0, 1:0, 2:1) Branky a nahrávky: 13. Hofmann (Haas, Müller), 16. Corvi (Niederreiter, Meier), 38. Untersander (Josi, Corvi), 43. Fiala (Haas, Fora), 54. Moser (Vermin, Müller) - 44. Leclerc (Chakiachvili, Perret). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Schukies (Něm.) - Davis (USA), Jensen (Dán.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 6573. 

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Josi, Untersander, Kukan, Fora, Müller, Frick - Rod, Schäppi, Scherwey - Niederreiter, Corvi, Meier - Andrighetto, Vermin, Fiala - Moser, Haas, Hofmann. Trenér: Patrick Fischer.

Francie: Hardy - Manavian, Chakiachvili, Gallet, Hecquefeuille, Janil, Raux, Thiry - Fleury, Guttig, Rech - T. Da Costa, Texier, Treille - Lamperier, Claireaux, Douay - Perret, Ritz, Leclerc. Trenér: Dave Henderson. Tabulka:

Hlavní zprávy

Nejčtenější články