Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Po kanonádě se Češi strachovali. Utrápenou výhru nad Rakouskem zařídil Hyka

V posledním utkání v rámci základní skupiny se Češi na čtvrtfinále vůbec nenaladili. Proti Rakousku sice rychle vedli 2:0, ale poté se na obou stranách kluziště trápili a konečná výhra 4:3 byla spíš vysvobozením. Česká reprezentace skončí v základní fázi třetí a narazí na druhý nejlepší celek ze skupiny v Herningu.

Utkání Česko - Rakousko
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Po povedeném výkonu proti Francii se vkradlo do české hry zase trápení. Reprezentanti se chtěli co nejlépe připravit na čtvrtfinálový duel, ale z jasného utkání bylo nakonec drama. Za stavu 1:3 měli Rakušané ideální příležitost na snížení, ale dvojnásobnou přesilovku nevyužili a poté přidal pojistku na druhé straně Hyka. Šikovný útočník se v zápase prosadil dvakrát a nasbíral tři body.

Ani tříbrankové vedení však Čechům nestačilo k tomu, aby soupeře definitivně odstřihli. Naopak Raffl po Hykovi dvakrát prostřelil brankáře Francouze a svěřenci Josefa Jandače se strachovali v závěru o výsledek. Raffl mohl dokonce dosáhnout na hattrick, ale stejně jako Ganahl vyrovnání odmítl.

"Měli jsme výborný vstup, dali jsme rychle góly. Pak jsme se zadrhli, přestali jsme hrát. Uspokojili jsme se. Rakušani se osmělili, začali kousat a v poslední třetině jsme uhájili jednobrankové vítězství, za které jsme rádi, ale s předvedenou hrou nemůžeme být úplně spokojeni," řekl kouč Jandač.

První branky se dočkal český tým už v 31. vteřině utkání. Kubalík po vlastní zblokované střele stihl prostrčit puk na volného Hyku, který zakončil do odkryté branky. Trojka Rakušanů Kickert, který si odbyl premiéru v elitní kategorii na mistrovství světa, pak znovu inkasoval ve třetí minutě.

Krejčíkův pokus tečoval ve vzduchu Chytil a připsal si první gól na prvním velkém turnaji v kariéře. Stal se tak ve věku 18 let a 251 dnů nejmladším českým střelcem na MS a překonal Martina Havláta, který se v roce 2000 v Petrohradu trefil, když mu bylo 19 let a 12 dnů.

"To jsem vůbec netušil. Zkusil jsem do toho dát hokejku a spadlo to přesně pod břevno. Určitě jsem za to rád. Ale teď bych byl nejradši, kdybychom postoupili přes čtvrtfinále a hráli o medaili," prohlásil Chytil.

Při jasné převaze českého týmu mohli další branky přidat Pastrňák, Kubalík, Krejčí či Červenka, Rakušané se ubránili i v oslabení. Postupem času začal zlobit i nováček elitní kategorie, který se v minulém utkání na úkor Běloruska zachránil.

Obrist ani Spannring neuspěli, ale v 18. minutě po kombinaci s Hoferem překonal Francouze Komarek a ukončil 175 minut a devět vteřin trvající neprůstřelnost českého týmu. Vyrovnat mohl vzápětí po Spannringově akci Woger, který ale zamířil do boční konstrukce.

V úvodu druhé části prověřili Kickerta Hyka a Jaškin, český tým se ubránil při Řepíkově trestu a v 26. minutě už se dočkal znovu dvoubrankového vedení. Hyka nabil mezi kruhy Kubalíkovi a Kickert na plachtící puk nedosáhl vyrážečkou. Další možnosti měli Horák, Pastrňák a z dorážky Jaškin. Při Červenkově trestu Češi soupeře do šance nepustili.

Na začátku závěrečného dějství kryl Kickert bekhendové zakončení Nečase a poradil si i s Faksovou střelou. Po faulech Chytila a Řepíka se Češi ubránili v 99 sekund trvajícím oslabení tří proti pěti, při kterém měli šance útočník Philadelphie Raffl a Komarek.

Při Hundertpfundově vyloučení zvýšil svou druhou trefou v utkání na 4:1 Hyka, který po spolupráci s Faksou překonal Kickerta z pravého kruhu. "Naší lajně to dneska sedlo, hráli jsme parádně. Už proti Francii jsme měli hodně šancí a dařilo se nám. Teď jsme to dokázali přetavit i v nějaké góly. Určitě jsem rád, že jsem se trefil. Snad mi to dodá sebevědomí do čtvrtfinále," přál si Hyka.

Za 62 sekund ale po přečíslení snížil Raffl a stejný hráč dalším gólem v 58. minutě zadělal na drama. Vzápětí navíc mohl vyrovnat Ganahl, ale Francouze počtvrté překonat nedokázal. Další velké šance už měli jen Češi, Faksa ale z brejku trefil horní tyč a dál čeká na premiérovou trefu na turnaji. Neprosadil se ani Pastrňák.

ČR - Rakousko 4:3 (2:1, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 1. Hyka (D. Kubalík, Šulák), 3. Chytil (Krejčík), 26. D. Kubalík (Hyka, Nečas), 50. Hyka (Faksa, D. Kubalík) - 18. Komarek (Hofer), 51. M. Raffl (Unterweger, Haudum), 58. M. Raffl (Komarek, Schumnig). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Schukies (Něm.) - R. Jensen (Dán.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 3843.

ČR: Francouz - Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Krejčík - Řepík, Faksa, Červenka - Pastrňák, Krejčí, Jaškin - Hyka, Nečas, D. Kubalík - Horák, Plekanec, Chytil. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Rakousko: Kickert - Ulmer, Altmann, Schumnig, Unterweger, Peter, Viveiros, Schlacher - Schneider, Hundertpfund, Ganahl - Hofer, Komarek, M. Raffl - Haudum, Rauchenwald, Zwerger - Woger, Obrist, Spannring. Trenéři: Roger Bader, Christoph Brandner a Markus Peintner.

Josef Jandač (trenér ČR): "Měli jsme výborný vstup, dali jsme rychle góly. Pak jsme se zadrhli, přestali jsme hrát. Uspokojili jsme se. Rakušani se osmělili, začali kousat a v poslední třetině jsme uhájili jednobrankové vítězství, za které jsme rádi, ale s předvedenou hrou nemůžeme být vůbec spokojeni. V úterý nejspíš budou mít hráči volný den, pak si dáme trénink a připravíme se na čtvrtfinále."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články