Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Naší lajně to sedlo. Hráli jsme parádně, pochvaloval si Hyka po dvougólovém večeru

Nejlepší vystoupení v reprezentačním dresu prožil ve včerejším duelu s Rakouskem útočník Tomáš Hyka. Forvard z Las Vegas se blýskl bilancí 2+1 stejně jako spoluhráč z produktivní formace Dominik Kubalík a doufá, že mu vstřelené góly zvednou sebevědomí před čtvrtfinále, které čeká národní tým ve čtvrtek.     

Tomáš Hyka (vpravo) slaví se spoluhráči gól proti Rakousku
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

"Naší lajně to sedlo, hráli jsme parádně. Už proti Francii jsme měli hodně šancí a dařilo se nám. Teď jsme se dokázali prosadit i střelecky," prohlásil Hyka a bylo na něm patrné, jak ho těší, že skóroval. "Určitě jsem rád, že jsem se trefil. Snad mi to dodá sebevědomí do čtvrtfinále," přál si pětadvacetiletý hokejista.

Připustil, že jeho představení na MS zatím korespondují s tím, co prožíval v průběhu ročníku v zámoří. "Mám to tak celou sezonu. Trvá mi několik utkání, několik střel, než dám gól. Pak to ze mě spadne a jde to samo," přiblížil Hyka, jenž většinu sezony strávil v AHL, kde oblékal dres týmu Chicago Wolves. Stihl ovšem také 10 zápasů v NHL za Vegas Golden Knights.

Za křivkou jeho střeleckých úspěchů může být i přemíra snahy. "Možná jo, proti Rakousku jsem měl mimo jiné i štěstí. U prvního gólu jsem měl před sebou prázdnou bránu, při druhém jsem dostal od Faksiče parádní nahrávku. Snažil jsem se střílet dolů a vyšlo to tak, jak jsem chtěl," pochválil Hyka jiného forvarda Radka Faksu.

Češi vedli v polovině třetího dějství 4:1, jenže Rakušané dvěma trefami "bezpečný" náskok snížili a prakticky rozhodnutý zápas dostal nový rozměr a náboj. "Vypadalo to jednoznačně. Výsledek 4:3 určitě není takový, jaký jsme chtěli. Hlavní ale je, že jsme vyhráli. Už se těšíme na čtvrtfinále," uvedl bývalý hráč Mladé Boleslavi.

Nezastíral, že si čeští hráči mohli za závěrečné drama, kdy statečně vzdorující soupeř sahal po vyrovnání, sami. "Byla tam trochu nekoncentrovanost v poslední třetině. Mysleli jsme si, že to půjde samo. Rakušané hráli o nic a byli namotivovaní. My hráli alibisticky dozadu a oni toho využili," konstatoval Hyka.

Do klíčového duelu v podobě čtvrtfinále play-off nastoupí svěřenci trenéra Josefa Jandače ve čtvrtek. "Všichni jsme profesionálové, dobře se na to připravíme. Víme, že musíme podat maximální výkon," uvědomuje si Hyka. "Osobně bych si přál více Finy než nějakého zámořského soupeře."

Za úvodním vystoupením ve vyřazovacích bojích se ovšem bude muset reprezentační výběr stěhovat z Kodaně do druhého pořadatelského města Herningu. "Není to nic příjemného, ale máme na to dva dny. Připravíme se na to, je to součástí turnaje. Můžeme potrénovat a v klidu se připravit," zakončil Hyka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články