Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Působili jsme otráveně, že musíme hrát, řekl Jandač. Z výkonu si ale těžkou hlavu nedělá

Nebyl to tak dominantní výkon, jak se čekalo. Čeští hokejisté se při výhře 4:3 nad Rakouskem dokonce do závěrečných sekund báli o výsledek. Kouč národního týmu Josef Jandač za tím vidí jistou ztrátu motivace a uspokojení, což mu radost neudělalo. Nepřesvědčivému vystoupení přehnanou váhu ale nedává. Reprezentace si dle něj vedla v základní skupině dobře a nyní to chce potvrdit ve čtvrtfinále.

Josef Jandač
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Po nedělní demolici Francie se čekalo, že proti Rakousku by mohlo přijít ze strany českých hokejistů něco podobného. Outsider totiž v zápasech s Ruskem nebo Švédskem dostal výprask 0:7 a ve skupině A skončil předposlední.

I start střetnutí podobnému scénáři skutečně napovídal, když se po rychlých brankách Češi ujali dvojgólového vedení. Jenže realita v dalším průběhu byla už poněkud odlišná a v závěru se favorit musel dokonce bránit nebezpečným atakům Rakušanů, kdy zejména Michael Raffl, autor dvou zásahů, neměl daleko k vyrovnání.

"Vstup do utkání jsme měli výborný. Pak se ale mužstvo vzhledem k předchozím dvěma utkáním asi uspokojilo a přestali jsme hrát. Začali jsme situace přehrávat a neměli jsme patřičný tah na branku. Rakušané měli nadšení, zatímco my působili otráveným dojmem, že se zápas musí hrát," uznal při hodnocení utkání Josef Jandač.

Kouč národního celku kromě polevení viděl příčiny i v menší motivaci, kterou Češi měli. Před úvodním buly už bylo jasné, že výsledek nijak neovlivní umístění v tabulce. Ze třetího místa je nikdo sesadit nemohl a zároveň nebyla možnost posunu kupředu.

Je nám líto, video expirovalo.
Jandač: Začali jsme výborně. Pak jsme ale polevili a přestali hrát

"Když to nemohlo zamíchat pořadím, tak motivace se těžko hledá. Jsme si vědomi, že jsme měli předvést lepší výkon," uznal Jandač s tím, že obdržené branky byly dílem individuálních chyb spojených s laxním bráněním.

Kdo si od něj vyslechl chválu, byla útočná lajna Martina Nečase s Dominikem Kubalíkem a Tomášem Hykou, která se postarala o tři branky. "Předvedli zatím nejlepší výkon," chválil devětačtyřicetiletý trenér.

Naopak ho mrzelo, že se opět příliš neprosadila druhá forma. "Potřebovali jsme, aby se pětka Radka Faksy chytla. Roman Červenka se dostává do šancí, ale bohužel mu to tam zatím nepadá," konstatoval.

Nepřesvědčilo ani hvězné útočné trio Dmitrij Jaškin, David Krejčí a David Pastrňák, které po výrazných výkonem s Ruskem či Francií tentokrát nebodovalo. "Oni v takových zápasech těžko hledají motivaci. Duely nemají tempo a malinko je tam cítit i respekt k méně zvučným soupeřům. Musí si každopádně uvědomit, že tímto způsobem to nejde. V útočném pásmu to přehrávali, pořád něco hledali místo toho, aby spíše šli do koncovky. Byly tam laciné ztráty. Ale věřím, že to vědí a ve čtvrtfinále to bude podobné jako proti Rusku," doufá Jandač.

Jedním dechem ale dodal, že cíl utkání, tedy vítězství, byl splněn, takže ani ne úplně přesvědčivé představení s Rakouskem by nemělo zastínit výkony, které národní tým v základní skupině ukázal. "Loni jsme poslední zápas ve skupině prohráli se Švýcary a pak jsme padli s Rusy, kteří byli favoriti. A ty dva duely znegovaly turnaj. Teď jsme vyhráli ze sedmi zápasů šest, což není tak špatné," komentoval devětačtyřicetiletý trenér.

Kdo bude chytat? Uvidíme. Máme různé varianty

Oproti jiným rokům, kdy končili Češi v úterý, má nyní národní tým před čtvrtfinále, které by měl pravděpodobně odehrát nově v Herningu, den volna navíc. Jandač díky tomu chce dát hráčům volno, aby si oddechli a vypli od hokeje.

"My jako trenéři moc volna mít nebudeme a budeme se připravovat na všechny soupeře," řekl kouč Čechů, kteří na jméno dalšího oponenta musí ještě počkat. Do duelu s reprezentací se stále může dostat kdokoliv ze čtveřice USA, Finsko, Dánsko či Kanada.

Jisté tak před čtvrtfinále je zatím jen to, že reprezentace na klíčový duel vyrukuje se 7 obránci a 13 útočníky. Naopak kdo bude chytat, se teprve rozhodne. Vše bude záležet právě na dalším soupeři.

"Oba chytali výborně a máme připravené varianty pro různé soupeře. Oba musí být připravení. Pavel Francouz má více zkušeností a odchytal nám výborně turnaje. David Rittich má zase více zkušeností se zámořskými soupeři a turnaj zvládl výborně," dodal Jandač.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články