Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Rakušanům se záchrana vzdaluje, Francie je přehrála 5:2

Hokejisté Francie v záchranářském duelu mistrovství světa porazili Rakousko 5:2 a udělali tak důležitý krok k udržení se mezi elitou. Po dvou gólech se na tom velkou měrou podíleli Fleury a Treille, kteří v neděli vyzvou českou reprezentaci. Rakušané tak stále mají pouze bod a v sobotu musí proti Bělorusku v utkání o všechno bodovat.

Hokejisté Rakouska
zdroj: ČTK/AP

Utkání se zlomilo v polovině druhé třetiny za stavu 2:2. Rakušané sice dokázali srovnat, tlak ale neudrželi a Francie byla efektivnější. Přitom do utkání vstoupili Rakušané lépe. Hráli s větší vervou a z prvního většího "poznávacího zájezdu" rovnou skórovali. Kapitán Hundertpfund, který na mistrovství světa debutoval před sedmi lety v Košicích, dal svůj vůbec první gól v elitní skupině šampionátu.

Rakušané tak po zápasu se Slovenskem na turnaji podruhé vedli a aktivitou by hýřili dál nebýt zastavení hry na několik minut poté, co Spannring přimáčkl na mantinel Chakiachviliho, a ten viditelně otřesen zamířil rovnou do kabiny.

Z dobrého prostoru následně dostal do slušné pozice přihrávku Gallet, ale vůbec netrefil bránu. Na druhé straně mohl navýšit z brejku vedení Schneider, jenže Hardy ho při souboji jeden na jednoho vychytal.

A když tým švýcarského trenéra Rogera Badera několik šancí nevyužil, trestal Fleury. Ten se zmocnil puku přímo před Starkbaumem a srovnal tak krok. Hokejisty se země galského kohouta to nabudilo. Texier si tři minuty poté při početní výhodě najel k brankovišti, puk za záda gólmana Salcburku neprocpal, Treillemu se už ale doťuknutí povedlo – 2:1.

"Myslím, že jsme zápas po celou dobu kontrolovali. Zasloužili jsme si vyhrát. Se šesti body v této fázi turnaje jsme v bezpečí," řekl obránce Yohann Auvitu s poukazem na to, že Francie má už jistotu účasti mezi elitou i pro příští rok. "Je to pro nás skvělá zpráva. Vždy jsme museli tvrdě bojovat, abychom zůstali mezi nejlepšími," radoval se Treille.

Tři velké šance měl hned zkraje druhého dějství Raffel, jeho střely byly ale zblokovány. Vylepšit si statistiku mohl také Hundertpfund, aktivní byl i Zwerger. A neradoval se ani Komarek poté, co Hardymu vypadl puk. Francouzi byli zcela statičtí a dobrých pět minut se vůbec k ničemu nedostali. Jejich pasivitu narušilo až vyvezení puku Stephane Da Costy, Starkbaum jej však k radosti rakouského kotle vyrazil.

Šlo o hodně a v utkání to jiskřilo. Dloubance střídaly sekance, hokejisté se oboustranně provokovali při téměř jakémkoli přerušení hry. V polovině druhé třetiny Francie vedla na nedisciplinovanost 5:3.

Francouzský hokejista Frankrikes Antonin Manavian
zdroj: ČTK

Dobrý start Rakouska do druhé dvacetiminutovky se navíc umocnil využitou přesilovkou Raffla. Jenže neuběhlo ani 180 sekund a Francouzům vrátil vedení muž z první pětky - Fleury. Na něj záhy navázal v 38. minutě Teddy Da Costa, kterému efektními jesličkami nahrál Texier, a bylo to 4:2. Soubor Kanaďana Davea Hendersona byl rázem na koni.

Do závěrečné třetiny tak šli Francouzi v dobré náladě, což dokládal Treille, který si v první minutě prokličkoval obranou, nadzvedl puk a Starkbaum nemohl dělat nic. A v momentě, kdy Hundertpfunda střílejícího do prázdné branky skvěle vychytal Hardy, což podpořila i celá řada šancí, jak zápas ještě zdramatizovat, bylo jasné, že tohle utkání už na svou stranu nezvrátí. Teď tedy před nimi stojí jasný úkol: porazit Bělorusy, kteří mají na kontě zatím rovných nula bodů.

"Pro nás bylo těžké dostat se zpět do zápasu. Byli jsme zbytečně vylučovaní a inkasovali jsme v oslabení rozhodující góly. Na takové úrovni si to nemůžeme dovolit," uvedl kapitán Rakouska Thomas Hundertpfund.

Francie - Rakousko 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Fleury (S. Da Costa, Rech), 14. Treille (Texier, Hecquefeuille), 35. Fleury (Auvitu, S. Da Costa), 38. T. Da Costa (Texier, Gallet), 42. Treille (Texier, Hecquefeuille) - 4. Hundertpfund (Heinrich, Schumnig), 32. Raffl (Hofer, Heinrich). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Reneau - Oliver (oba USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 6:7. Využití: 3:1. Diváci: 5780. 

Francie: Hardy - Manavian, Auvitu, Hecquefeuille, Chakiachvili, Janil, Gallet, Raux - Fleury, S. Da Costa, Rech - T. Da Costa, Texier, Treille - Claireaux, Guttig, Lamperier - Perret, Ritz, Leclerc - Douay. Trenér: Dave Henderson.

Rakousko: Starkbaum - Ulmer, Unterweger, Schumnig, Heinrich, Schlacher, Viveiros, Altmann, Peter - Ganahl, Hundertpfund, Lebler - Hofer, Komarek, Raffl - Schneider, Haudum, Zwerger - Rauchenwald, Obrist, Spannring. Trenér: Roger Bader.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články