Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Popradské trio se rozjelo a Slováci po triumfu nad Francií drží naději na čtvrtfinále

Hymna "Nad Tatrou sa blýská" podruhé za sebou zazněla arénou v Kodani. Slovenští hokejisté po triumfu nad Rakouskem porazili také Francii a to v poměru 3:1. Svěřenci kouče Craiga Ramseyho tak po čtyřech zápasech mají v tabulce skupiny A sedm bodů a drží si nadále reálnou naději na čtvrtfinále. Hlavní slovo při výhře měla popradská třetí lajna. 

Hokejisté Slovenska se radují z gólu v síti Francie
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Skvěle se znají z Popradu, za který nastupují, a společně se dostali také do reprezentace. Trio David Bondra, Patrik Svitana a Dávid Buc ale doposud na mistrovství světa příliš vidět nebylo a zaznamenalo pouze jednu přesnou přihrávku na jednu z branek. Zápas s Francií ovšem jejich statistiky výrazně vylepšil a postavil je přímo doprostřed reflektorů.

Byla to totiž třetí slovenská lajna, která se hlavní měrou zasloužila o druhé vítězství týmu Craiga Ramseyho na turnaji, díky čemuž zůstává v boji o čtvrtfinále. Buc zaznamenal vítězný gól a dvě asistence, Svitana dvě přesné přihrávky a Bondra jednu trefu. "Vyšlo nám to a vítězství je vzpruha do dalších zápasů," řekl Buc.

První trefu popradských kolegů mohli fanoušci slavit už po šesti minutách. Slováci po vyhraném buly zaskočili zmatenou pětku Francouzů. Dostali se do rychlého přečíslení a akci dva na jednoho vyřešil přesnou ranou pětadvacetiletý útočník Bondra.

Slováci se tak brzy dostali do pohody a na ledě to bylo znát. Francouzům se vůbec nedařilo ve hře dopředu a brankář Marek Čiliak se v brance po většinu času nudil. Ramseyho družina však náskok nedokázala v první části navýšit a to i přes fakt, že v závěru hrála hned šest minut početní výhodu.

Na další radost ale hráči v modrém nečekali zase příliš dlouho. Chvíli po návratu z kabin Svitana vypálil, na což brankář Florian Hardy ještě dokázal odpovědět betonem. Odražený puk ale skončil přímo na hokejce Buce, jenž ho dopravil do odkryté brány.

Slováci zápas i nadále kontrolovali. Ve čtyřiatřicáté minutě ovšem jejich jistá jízda trochu zpomalila. Teprve z osmé střely na branku nezahřátého Čiliaka propálil Valent Clairaeux a bylo zaděláno na drama.

Francouzi ale na snížení zvýšenou aktivitou a zlepšenou hrou nenavázali. Naopak obraz hry se příliš nezměnil a větších šancí bylo poskromnu.

Až dvě minuty před koncem obrana Slovenska po delším čase zaspala a Francouzi si vytvořili během pár sekund dvě výrazné situace, během kterých ale svůj tým podržel Čiliak. "Podal dobrý výkon, i když na něj neletělo moc střel, což je pro brankáře vždy těžké," řekl trenér Ramsay.

Slovensko nebezpečné momenty přečkalo a výhru si ještě pojistilo. Nejprve se trefil Ladislav Nagy, jehož branku ovšem odvolal po Coach´s Challenge sudí. Konečnou podobu výsledku tak dal až Michal Čajkovský, jenž trefil prázdnou branku při power-play Francouzů.

"Závěr byl těžký, ale nakonec jsme to zvládli," oddechl si Čajkovský. "Vítězství nás určitě povzbudí a před zápasy se silnými soupeři budeme klidnější. Švédové jsou velmi techničtí a výborní bruslaři. Nemusíme se jich ale bát, jen musíme hrát zodpovědně," dodal urostlý obránce a poukázal k sobotnímu utkání.

Francouzi litovali zbytečných chyb. "Makali jsme 60 minut, ale opět jsme zaplatili za naše chyby. Pořád se opakuje to samé a platíme za to. Mohli jsme mít body, ale nemáme nic. Musíme se soustředit od začátku do konce. Tentokrát jsme to neudělali a zaplatili jsme za to," řekl obránce Yohann Auvitu.

Slovensko - Francie 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Bondra (Buc, Svitana), 23. Buc (Svitana, Bondra), 60. Čajkovský (Buc) - 34. Claireaux (Perret, Janil). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Jeřábek (ČR) - Jensen (Dán.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 2:4. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 5855.

Slovensko: Čiliak - Čajkovský, Sekera, Ďaloga, Graňák, Jaroš, Fehérváry, Jánošík, Grman - Jurčo, Krištof, Nagy - Bakoš, Hovorka, Haščák - Svitana, Buc, Bondra - Kudrna, Marcinko, Cingel. Trenér: Craig Ramsay.

Francie: Hardy - Manavian, Auvitu, Hecquefeuille, Chakiachvili, Janil, Raux - Fleury, S. Da Costa, Rech - T. Da Costa, Guttig, Treille - Claireaux, Texier, Douay - Perret, Ritz, Leclerc - Lamperier. Trenér: Dave Henderson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články