Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Elitní švédská formace opět koncertovala, Rakousko schytalo debakl

Ofenzivní trio Rickard Rakell - Mika Zibanejad - Mattias Janmark se na letošním mistrovství světa pyšní fantastickou formou. Proti Rakousku skórovala každá ze zmíněných hvězd, Švédsko jednoznačně zvítězilo 7:0 a ziskem plného počtu bodů vévodí tabulce skupiny A před Ruskem, které má čtvrteční utkání proti Česku k dobru. Svěřenci kouče Rogera Badera jsou předposlední.

Hokejisté Švédska slaví gól proti Rakousku
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

V kodaňské Royal Areně se od úvodního buly hrálo podle not obhájců titulu. Po skalpech Běloruska, Česka a Francie jim tentokrát marně vzdorovali Rakušané. První gól vstřelil v 10. minutě Adrian Kempe a náskok favorita poté pravidelně narůstal. Při chuti byla především zmíněná elitní formace, jež se postarala o čtyři ze sedmi branek.  

A nutno podotknout, že kombinace zakončené Janmarkem při druhém nebo Rakellem při třetím zásahu byly vskutku lahůdkové. Útočník Anaheimu Rakell navíc s lehkostí sobě vlastní potrestal i chybu soupeře v rozehrávce a připsal si jubilejní desátý kanadský bod na šampionátu. Produktivnější je pouze finský tandem Sebastian Aho - Teuvo Teravainen. 

"Snažíme se každým zápasem zlepšovat. Víme, že to bude stále těžší a těžší. Chceme přesto i nadále pokračovat v nastoleném trendu a zdokonalit činnosti všech čtyř formací. Připravujeme se na to, co nás čeká," řekl Rakell.

V polovině utkání potvrdil dominanci "Tre Kronor" Gustav Nyquist, který si zkušeně počkal a přehodil beton ležícího brankáře. Ve třetím dějství pak Švédové přidali další dva góly - konkrétně Zibanejad a Magnus Paajarvi. Strážce svatyně Anders Nilsson udržel podruhé za sebou nulu a stejně jako v pondělí proti Francii zaznamenal jen 14 zákroků.

"Je fajn, že jsme to takhle zvládli. Jako brankář musíte v podobných střetnutích neustále udržovat koncentraci, protože tam stojíte a dlouho nemáte žádný zákrok, ale když má soupeř nějakou šanci, je většinou velká," konstatoval Nilsson.

Největší hvězda Rakouska Michael Raffl, jenž hraje v NHL za Philadelphii, hodnotil duel s nadhledem. "Švédové byli dobří, jak jsem očekával. Z naší strany to nebylo nic moc. Měli jsme pár možností, ale nedokázali jsme dostat puk do sítě. Byli lepší celý zápas." 

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:

Skupina A (Kodaň): Švédsko - Rakousko 7:0 (2:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 10. Kempe (Lindholm), 18. Janmark (Rakell), 23. Rakell (Zibanejad, Janmark), 29. Rakell, 30. Nyquist (Kempe), 48. Zibanejad (Janmark, Andersson), 54. Pääjärvi (J. Larsson, Klingberg). Rozhodčí: Kubuš (SR), Schukies - Kohlmüller (oba Něm.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 2:4. Využití: 2:0. Diváci: 8547. 

Švédsko: Nilsson - A. Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Lindholm, Wikstrand, Gustafsson - Rakell, Zibanejad, Janmark - Kempe, Backlund, Nyquist - Pääjärvi, J. Larsson, Everberg - De La Rose, Andersson. Trenér: Rikard Grönborg.

Rakousko: Madlener - Ulmer, Unterweger, Schumnig, Heinrich, Schlacher, Viveiros, Altmann, Peter - Ganahl, Hundertpfund, Lebler - Schneider, Komarek, Raffl - Haudum, Rauchenwald, Zwerger - Obrist, Spannring. Trenér: Roger Bader.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články