Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Špaček: Druhá lajna rozhodla zápas skvělým pohybem

Moskva - Češi po výhře 4:2 nad Švédy vedou moskevskou skupinu a zažívají mimořádně podařený vstup do šampionátu. Třetí výhra se podle asistenta trenéra Špačka rodila kostrbatě, hráči byli přemotivovaní, ale dobrým pohybem rozhodli zápas ve svůj prospěch. Chválu sklidila hlavně druhá lajna, která obstarala tři góly.

Jaroslav Špaček
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Čeští hokejisté před začátkem šampionátu nefigurovali mezi žhavými kandidáty na vítěze, ale po třech odehraných zápasech se ukazuje, že se s nimi bude muset počítat. Tým, který na rozdíl od loňského mistrovství světa v Česku pozbývá zvučných jmen, si poradil se dvěma papírově nejtěžšími soupeři skupiny Ruskem a Švédskem a s osmi body vede tabulku.

Výhry nad Ruskem a Švédskem ale asistent trenéra Jaroslav Špaček nechce přeceňovat. Podle něj jsou stejně cenné jako zisk tří bodů s jakýmkoliv jiným soupeřem. "Všechny ty zápasy jsou vyrovnané. Viděli jsme to v neděli s Lotyšskem, kdy se s ním trápili i Rusové. Prostě už není slabého týmu a my je musíme porazit hokejovostí a chytrostí a dnes jsme dokázali otočit zápas se Švédy," vysvětluje.

Přitom úvodní třetina nebyla pro české barvy vůbec příznivá. Švédi byli lepší a zásluhou Rosena a Lundberga vedli 2:0. "Trochu jsme podceňovali souboje, prohrávali jsme je a vše plynulo z toho, že jsme od té třetiny chtěli moc. Byli jsme trochu přemotivovaní, situace jsme řešili špatně, a tím jsme Švédům nabízeli mnoho šancí. Buďme rádi, že to skončilo jen 2:0," nebyl Špaček se vstupem do zápasu vůbec spokojen.

Češi chtěli původně utkání rozhodnout co nejdříve, protože si uvědomovali, že Švédi za sebou mají těžký zápas s Dánskem a jsou unavení. "Možná právě kvůli této nedočkavosti nám první třetina příliš nesedla. O přestávce jsme si to vyříkali, uklidnili je a Švédi už potom začali mlít z posledního. Dvěma střídáními jsme otočili vývoj zápasu a začali hrát hokej, který jsme chtěli. Beci dávali puky rychle dopředu a útočníci byli hladoví," uvádí Špaček příčiny velkého obratu.

Důležitým faktorem vítězství byl lepší pohyb českých hráčů, kteří byli všude dříve. "Dneska hrála skvěle hlavně druhá pětka, která neskutečným pohybem a sehraností dala tři góly. Ti kluci věděli, že za to musí vzít, že jim to v minulých zápasech tolik nevycházelo a dneska se to povedlo."

Za stavu 3:2 pro Čechy trenéři nechtěli začít bránit úzké vedení a ponechali hře volnější charakter. Švédové se tak sice párkrát dostali do dobrých šancí, ale Češi jinak kontrolovali hru. "V obraném pásmu aspoň nebyl takový zmatek, pomáhali jsme si krátkými přihrávkami a dostávali jsme se ven," zmínil důvody zvolené taktiky.

V posledních minutách hry zkoušeli Švédové odvrátit prohru odvoláním brankáře. Češi se naopak gólem do prázdné brány snažili definitivně stvrdit své vítězství. Přes celé hřiště zkoušel své štěstí dokonce brankář Francouz. Ani jeden pokus se ale neujal a zakázaná uvolnění z toho plynoucí českému týmu zavařila. "Vzali jsme si dokonce time out, protože kluci byli v jednu chvíli hodně zavaření," řekl Špaček, který ale Francouzovy útočné choutky nikterak neodsuzoval. "Já jsem byl trošku smutný, věřil jsem, že mu to tam padne. Musí to holt začít víc trénovat, nedá se nic dělat."

K tomu ale rozhodně nedojde zítra, protože trenéři naordinovali svým svěřencům den klidu. "Měli teď čtyři těžká utkání v šesti dnech, tak musí vypadnout ze zimáku a trochu si odreagovat hlavu. Poté potrénujeme ve středu," sdělil plány a věří, že tým bude dobře připraven na další utkání.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články