Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Jsme podceňovaní, ale obrat se Švédy ukázal naši sílu, řekl střelec Birner

Moskva – Dvakrát se díky výbornému napadání dostal k puku a v obou případech ukázal, že i ve vypjatých chvílích dokáže zachovat klidnou hlavu. Michal Birner dvakrát rozsvítil červené světlo za brankou Švédů a stal se jednou z klíčových postav českého obratu a výhry 4:2. Třicetiletý útočník však po utkání vyzdvihnul především týmový výkon. Podle něj Češi ukázali, že ač jsou podceňovaní, mají velkou sílu.

Michal Birner (vpravo) se raduje s Michalem Jordánem z branky v síti Švédska
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Černá série je u konce. Češi na šampionátu dokázali po čtyřech prohrách v řadě zlomit švédské prokletí. Jejich triumf se ale nerodil jednoduše. První třetina totiž národnímu týmu v porovnání s duely s Ruskem a Lotyšskem nevyšla a do kabin odcházeli za stavu 0:2. V ten moment svěřencům Vladimíra Vůjtka příliš fanoušků nevěřilo.

"Když prohráváte s takovým týmem 0:2, je to šíleně těžké otočit. Kouč nám ale řekl, že oproti Švédům máme daleko více pohybu. Vypadali unaveně a nenapadali nás jako ve Znojmě. Radil nám proto, ať hrajeme na puku, jelikož je tím juště víc unavíme a dostaneme se do šancí. To se potvrdilo, jelikož jsme si šancí vytvořili hodně," řekl po utkání Birner.

Čeští hráči si slova trenéra vzali k srdci a z kabiny vyšel úplně jiný tým. Rychlostí, napadáním a stylem hry Švédy naprosto přehráli a z tlaku přišly góly. Nejprve snížil David Pastrňák a pak už přišla Birnerova chvíle. V čtyřiatřicáté minutě našel přihrávkou Jakuba Jeřábka, jenž viděl volného Jana Koláře a bylo vyrovnáno.

Druhý a ještě slavnější moment přišel čtyři minuty na to. Opora mistrovského Liberce ve vlastní třetině při oslabení vybojovala puk. Dojela s ním do útočného pásma, kde si položila Erika Gustafssona a ránou pod břevno se zapsala mezi střelce poprvé.

"Udělal to naivně. Celou dobu jsem ho viděl a lehl si docela brzo. Ani mě neúhloval. Rychle jsem zabrzdil, všiml jsem si, že Řepovi (Řepíkovi) to dát nemůžu, tak jsem to zkusil na bránu a naštěstí to tam padlo," hodnotil první branku odchovanec Slavie, jenž zamířil přesně do míst, kam Čechům radil trenér brankářů. "Říkal nám, že Markström hodně chodí dolů a kolem hlavy má hodně místa. To se potvrdilo," přiznal s úsměvem.

Zároveň také prozradil, že po vstřelené brance nevěděl, že se dal gól. "Vůbec jsem netušil, že to byl gól. Spíš jsem si myslel, že to bylo břevno, protože puk dost hlasitě cinknul. Až kluci na střídačce mi říkali, že si jsou jistí, že se puk odrazil od kamery v brance. Tak jsem jim věřil," řekl Birner.

Skvělý výkon dokonal hráč s šestnáctkou na drese pět minut před koncem. Po dalším aktivním napadání druhé lajny se dostal ke kotouči, jenž si navezl mezi kruhy, a trefil opět přesně. Důležitým faktorem při tomto gólu byl především jeho spoluhráč z Liberce Michal Řepík, jenž pro svého kolegu puk získal.

"Mame spolu odehraných spoustu zápasů. Vždy je lepší, když za národní tým nastupujete s někým z klubu. Díky tomu můžete hrát v podstatě naslepo. Kluci odvedli skvělou práci a u všech gólů, co naše lajna dala, to vyplynulo z činnosti celé pětky. Skvělý gól byl i druhý od Jana Kováře, kdy jsme tam Švédy zamkli. Takto my musíme hrát, jelikož nikdo z našeho útočného tria není velký. Musíme mít hlavně pohyb a z toho budou naše šance," řekl Birner, jenž na šampionát má už bilanci tří gólu a jedné asistence.

Češi kromě ukončení černé série potvrdili také skvělou formu z úvodu šampionátu. Po třech zápasech mají na kontě osm bodů a vedou skupinu A. "Tento duel ukázal sílu našeho týmu. Jsme podceňovaní, ale síla a soudržnost je velká. Věřím, že na to navážeme a výkon proti Švédům nebude náš nejlepší na turnaji," dodal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články