Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Z 0:2 k velkolepému obratu. Češi po výhře nad Švédy poskočili do čela skupiny

Moskva – První třetina jim nevyšla, po závěrečné siréně však čeští hokejisté mohou slavit. Svěřenci Vladimíra Vůjtka v duelu se Švédskem otočili vývoj z 0:2 na 4:2 a připsali si na mistrovství světa už třetí výhru ve třech zápasech. Češi také zůstávají jediným týmem, který ve skupině A neprohrál, a posunuli se na první místo. Hrdinou duelu se stal Michal Birner, jenž zaznamenal dva góly a jednu asistenci.

Radost českých hokejistů
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Jestli je některý tým na světových šampionátech pro český tým hodně neoblíbený, je to výběr Švédska. Reprezentace s Tre kronor prohrála na světových šampionátech v posledních čtyřech duelech. Svěřenci Vladimíra Vůjtka proto chtěli černou sérii ukončit a potvrdit formu z úvodu turnaje v Rusku.

Začátek střetnutí nabídl hokej nahoru dolů s několika nebezpečně vypadajícími střelami na obou stranách, které však skončily většinou mimo tři tyče. Vyrovnaný průběh se změnil až v desáté minutě. Češi šli do čtyř kvůli přílišnému počtu hráčů na ledě. Při početní výhodě nahodil puk od modré Gustaffson a Rosen šikovnou tečí poslal Švédy do vedení.

Chvíli na to se mohlo skóre měnit znovu, a to na obou stranách. Nejprve nadějné pokusy vyprodukovali Pastrňák, Birner a Řepík. Po nich šli do přečíslení dva na jednoho Norman s Lundbergem. Ani jedna z těchto příležitostí však využita nebyla.

Český tým v závěrečné pětiminutovce první části dostal výhodu dvou přesilových her, které paradoxně ale přinesly dvě obří šance pro Švédy. Při prvním oslabení se dostal před Francouze Ericsson, jehož český brankář vyrážečkou skvěle vychytal. Další rychlý protiútok přišel při švédském oslabení číslo dvě a tentokrát už znamenal gól. Osm vteřin před sirénou našel Sjögren Lundberga, jenž se nemýlil.

Po změně stran do střetnutí nastoupili úplně jiní Češi. Zrychlili bruslení, zlepšili napadání a v podstatě celou dvacetiminutovku udávali tempo hry. Díky tomu si začali i vytvářet příležitosti. První dvě ještě nevyužili Červenka s Jarůškem. V sedmadvacáté minutě ale podržel za brankou puk Červenka, našel Pastrňáka a mladý útočník zamířil přesně.

Český tým po vstřeleném gólu pokračoval ve velkém tlaku a chvílemi si dělal v třetině Švédů, co chtěl. Vytoužené vyrovnání hráčů v červeném proto na sebe nenechalo dlouho čekat. V čtyřiatřicáté minutě Jeřábek našel přesně hokejku Kováře, jenž srovnal.

Snová třetina Čechů pak vyvrcholila dvě minuty před odchodem do kabin. V oslabení se zmocnil v obranném pásmu puku Birner. Přejel přes celé hřiště, kde obešel bránícího hráče a překonal Markströma potřetí. Jeho rána skončila přesně pod břevnem a sudí si proto moment zkontrolovali u videorozhodčího. Gól však bez váhání potvrdili.

Hráče v červeném obrat neuspal a i v závěrečné části hráli aktivněji než Švédové, kteří však svoji hru o poznání zlepšili. Vidět byl zejména Jarůšek, který předváděl velký výkon. Český útočník se dostal hned do čtyř nadějných příležitostí, jenže v rozhodující moment mu vždycky chybělo trochu štěstí.

Bojovník českého týmu ale nemusel smutnit. Zdatně ho totiž zastoupil opět Birner. Liberecký útočník se podruhé v utkání po dobrém napadání dostal k puku, vybruslil si mezi kruhy a v pětapadesáté minutě slavil druhý zásah.

Švédsko se téměř okamžitě rozhodlo přejít ke hře bez brankáře a vytvořilo si velký tlak. Další branku si ovšem i díky skvělému Francouzovi nepřipsalo a Češi tak ukončili černou sérii proti Tre kronor.

ČR - Švédsko 4:2 (0:2, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 27. Pastrňák (Červenka, Jeřábek), 34. Jan Kovář (Jeřábek, Birner), 38. Birner, 55. Birner - 10. Rosén (E. Gustafsson II, Wennberg), 20. Lundberg (Sjögren). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Sidorenko (Běl.) - McIntyre (USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 7780.

ČR: Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, Koukal, Filippi. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, E. Gustafsson II, Fransson, Nygren, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Cehlin - Sundström, Rosén, Ritola - Norman, Sjögren, Lundberg. Trenér: Pär Marts, Peter Popovic a Johan Törnberg.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články