Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Novotný: Hodně nás to mrzí. Nějak nám to v Minsku nelepilo

Praha – Dvakrát byl přitom, když český tým na světovém šampionátu boj o třetí místo zvládl. Bronzového hattricku se však Jiří Novotný v Minsku nedočkal. Svěřenci Vladimíra Růžičky nestačili na Švédsko a zbyla na ně nepopulární "brambora". Třicetiletý mistr světa z Německa z roku 2010 byl po neúspěšném konci šampionátu velice skleslý, ale našel i některá pozitiva.

Jiří Novotný v utkání proti Švédsku
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Samozřejmě že nás to hodně mrzí, protože medaile je nádherná. Ušli jsme dlouhou cestu, nějací kluci to absolvovali přes dva měsíce, což je hrozně dlouhá doba. Každý mohl mít po sezoně a patří díky i těm klukům, kteří přijeli z NHL," řekl Novotný, který se zúčastnil i únorových olympijských her v Soči a ve finále KHL podlehl se Lvem až v sedmém zápase Magnitogorsku.

Češi prohráli v semifinále s Finy i v duelu o bronz se Švédskem shodně 0:3. Novotného mrzelo, že nevyšel alespoň útok na třetí místo. "Myslím, že jsme bojovali. Bylo to v rozhodně lepším podání než proti Finům. Prostě nám to ale na tomto mistrovství světa nelepilo, neodrazily se tam puky," uvedl.

Navíc zápas se Švédy začal pro český tým nešťastně, když si v páté minutě srazil přihrávku Joakima Lindströma do vlastní branky Petr Zámorský. "První gól je strašně důležitý proti takovému soupeři, který pak zavírá střední pásmo a hraje výborně organizovaně v obraně. Pak dali druhý a třetí padl ke konci, tam jsme tlačili a propadlo se, už jsme šli trošku do rizika. Ale bojovali jsme do konce a tým ukázal charakter," ocenil Novotný.

Letošní cestu přirovnal k poslední medaili ze Stockholmu a Helsinek z roku 2012. Jen chyběl cenný kov na konci. "Bylo to ve skupině jako na houpačce. Potom jsme přešli přes čtvrtfinále, když jsme nebyli favorizovaní. Nakonec jsme zase prohráli semifinálový zápas, když jsme si mysleli, že ho uděláme," prohlásil Novotný.

Češi z deseti zápasů na turnaji porazili v základní hrací době jen Itálii, Norsko a ve čtvrtfinále Spojené státy americké, v nastavení pak Slovensko a Francii. "Myslím ale, že jsme sehráli proti Kanadě i se Švédy dobré zápasy. Samozřejmě asi nejpodařenější bylo čtvrtfinále, až na těch posledních pár minut. Na konci jsme se snažili každý vymačkat to poslední, co v sobě měl, ale bohužel to nevyšlo," litoval.

Český tým v posledních dvou zápasech selhal v koncovce, která jej trápila i v průběhu turnaje. "Nedali jsme gól sedm třetin. Když dáte gól, mohlo to být za stavu 0:2, tak tým začne hrát úplně jinak. Oni dostanou gól, pak se strachují o výsledek a z toho vyplynou chyby. Bylo hodně šancí dát kontaktní gól," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání o 3. místo: Švédsko - Česko

V týmu bylo devět nováčků na velké mezinárodní akci, z toho šest v defenzivě. "Musím pochválit hlavně ty mladé kluky v obraně, měli to hrozně těžké. Na mistrovství světa je ten level úplně jinde. Také tlak, lidi doma, kteří nejsou samozřejmě někdy moc pozitivní, ale s tím musí počítat. Ti kluci jsou určitě příslib do budoucna," podotkl Novotný.

Nechtělo se mu věřit, že by rok před domácím šampionátem v Praze a Ostravě opravdu skončil dvaačtyřicetiletý lídr Jaromír Jágr. "Je to Jardova věc, jak jsme mohli všichni vidět, tak patřil k našim nejlepším hráčům na turnaji. Je mu dvaačtyřicet let a jezdí na mistrovství světa. To je něco neuvěřitelného. Nedokážu si představit sebe nebo nikoho tady, že by to zvládl. Musí hokej hrozně milovat a dávat mu všechno," dodal Novotný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články