Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Češi odjedou z Minsku bez medaile, v boji o bronz opět neskórovali

Minsk – Čtvrté místo bez vstřelené branky od semifinále. Takovou bilanci mají čeští hokejisté po prohrané bitvě na MS se Švédskem a výsledku 0:3 v utkání o třetí místo na běloruském šampionátu. O švédské góly se postarali Joakim Lindström, Simon Hjalmarsson a Mikael Backlund. Češi nemohli v zápase prolomit střeleckou smůlu, i když nastřelili dvakrát tyč. O první medaili od bronzu z MS 2012 tak budou bojovat za rok na domácím šampionátu v Praze a Ostravě.

Salák smutní po prvním gólu Švédů
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Zápas byl vyrovnaný, my jsme měli hodně šancí. Bohužel nás celé mistrovství světa provází, že v koncovce nemáme klid, abychom dali góly. Nedali jsme v posledních dvou zápasech branku," zhodnotil utkání kouč Růžička. "Když jsme udělali chybu, tak ji soupeř potrestal. Mají tam hráče, kteří se v koncovce umí prosadit. Nezbývá než pogratulovat švédskému týmu, protože oni hráli velice dobře."

V první formaci zahájil Novotný s Jágrem a Červenkou na křídlech a toto útočné trio začalo aktivně. Červenka se dostal k první střele českého týmu z levé strany, ale Nilsson byl pozorný. Dobře na něj vypálil Jágr i při druhém střídání prvního útoku. Ihned po následném buly zakončoval Novotný, gólman Tre kronor opět s jistotou kryl.

Švédové přes úvodní náznaky soupeře šli do brzkého vedení. Joakim Lindström přihrával zpoza branky na před brankou stojícího Möllera. Tento pas však nešťastně tečoval Petr Zámorský za záda bezmocného brankáře Saláka.

Vyrovnat mohl v 11. minutě těsně po skončení české přesilovky ranou od modré čáry Němec. Puk se kutálel brankovištěm skrz klubko hráčů a do bezpečí ho uklidil až Gustafsson vracející se z trestné lavice. Po další nevyužité české přesilovce se k chytré teči dostal Zaťovič. Nilsson však zneškodnil sražený kotouč za pomoci masky. Přišla i šance Švédů. Lindström se po chybě jednoho z českých obránců dostal do samostatného úniku, který zakončil střelou do betonů Saláka.

Důkladný rozklad české obrany skončil krásným gólem švédské čtvrté formace v 16. minutě. Ekholm zachytil kotouč na modré, přehrál jej na Danielssona, který měl oči nahoře a hlavu otevřenou. Ihned z první poslal puk na Simona Hjalmarssona a ten doklepl pod přesunujícím se Salákem.

Švédská defenziva přežila i dvě přesilovky po sobě na začátku druhého dějství. Nilsson nepustil dorážku Novotného po pasu od Jágra a nemusel zasahovat proti střele Červenky, který minul z pravého kruhu. Drtivý nástup Čechů dokumentovalo skóre 5:1 na střely po devíti minutách druhé třetiny.

"Je to hrozné. Za šest třetin ani gól, Saša Salák by se mohl přetrhnout. Bez toho nejde vyhrát a je to smutné, že jsme za dva zápasy nedali ani gól. Ve druhé třetině jsme hodně tlačili, ale nepodařilo se to. Je to to nejhorší místo, není to nic příjemného. Bude to dlouho mrzet," litoval po zápase útočník Tomáš Hertl.

Při dalším severském vyloučení nastřelil Sobotka tyč. Češi ale víc z tlaku v početní výhodě nevytěžili. K obrovské smůle pak netrefil úplně prázdnou branku Jágr po ukázkové spolupráci se Zámorským. Ten naznačil střelu, ale chytrou přihrávkou poslal puk po ledě na českou osmašedesátku, která trestuhodně spálila jasnou gólovou šanci.

Napínavé momenty přišly i po polovině utkání. Břevno rezonovalo po střele Vondrky a tyčka zazvonila po pokusu Oscara Möllera. Jágr putoval na trestnou za hákování na začátku třetí třetiny a Češi mohli prohrávat o tři góly. V oslabení se totiž blýskl Salák skvělým zákrokem lapačkou proti Nyquistovi, který po sólu zakončoval bekhendem. Ke změně skóre chyběly milimetry. Pak se opět snažil český tým o kontaktní gól, Rolinkovu dorážku ale stihl zastavit hokejkou Nilsson.

Třetí gól na sebe stejně nenechal dlouho čekat. Švédové ujeli ve 49. minutě do rychlého brejku a Mikael Backlund vyřešil celou situaci individuálně střelou z levého kruhu pod Salákovu vyrážečku. Český tým se dál snažil vykřesat naději, ale Nilsson zůstal neprůstřelný. Naopak Salák měl ještě práci a zmařil šance Danielssona a Möllera.

"Jsme bez medaile. I když jsme zápas chtěli zvládnout a já si myslím, že jsme ho odehráli a hlavně odbojovali dobře, tak to bohužel k ničemu nevedlo. Měli jsme tam momenty, kdy jsme mohli dát gól, ale prostě to nevyšlo. Chtěli jsme tu medaili urvat za každou cenu, ale stálo to spoustu sil a nemáme nic," prohlásil kapitán Tomáš Rolinek.

Česko - Švédsko 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Lindström (Andersén, Möller), 16. S. Hjalmarsson (Danielsson, Ekholm), 49. Backlund (Gustafsson, Lindström). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Rönn - Suominen (oba Fin.), Valach (SR). Vyloučení: 5:7. Bez využití. Diváci: 14.001.

Česko: Salák - Němec, Vitásek, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář II, Ševc - Jágr, Novotný, Červenka - Klepiš, Sobotka, Hertl - Sekáč, Hudler, Zaťovič - Vondrka, Jan Kovář, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Švédsko: Nilsson - Fransson, Ekholm, Erixon, Gustafsson, Andersén, Burström, Nygren - Lindström, Backlund, Möller - Klasen, Järnkrok, Nyquist - Jimmie Ericsson, J. Lundqvist, Axelsson - Danielsson, Sjögren, S. Hjalmarsson - Rasmussen. Trenéři: Pär Marts a Peter Popovic.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy