Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Jágr potvrdil, že to bylo jeho poslední mistrovství

Minsk – Přestože byl Jaromír Jágr znovu ofenzivním tahounem mužstva a jeho nejproduktivnějším článkem na turnaji, bezprostředně po utkání potvrdil své dřívější vyjádření, že se již na mistrovství světa, tedy ani na domácím šampionátu v Praze a Ostravě v příštím roce, nepředstaví. "Škoda, nevyšlo to," litoval Jágr, že při svém posledním startu na MS nedosáhl spolu s týmem na některý z cenných kovů.

Bezmoc v Jágrově tváři v utkání o bronz proti Švédsku
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

"Člověk je unavený, odevzdal tam maximum. Spadlo to ze mě. Nejsem z toho smutný. Život jde dál, já s hokejem nekončím. To by bylo horší. Jen jsem vysvětlil svou situaci. Nemám zapotřebí, aby si mé jméno bral někdo do huby," uvedl nejlepší hokejista české historie.

Jágr byl v Minsku nejproduktivnějším hráčem týmu. Nelíbilo se mu ale, že jej někteří odborníci i fanoušci kritizovali za hru do obrany nebo některá zbytečná vyloučení. "Štvou mě lidi, kteří dělají nějaký názor a neví ani o ho***. Já ze sebe nedělám génia, ale hokej hraji 25 let a musel jsem se nějakým způsobem přizpůsobit, takže vím možná víc než oni. Když někdo něco vypustí, tak si musí být jistý, že to má smysl. Musí si uvědomit, že to ovlivní názory další spousty lidí. Musí být přesvědčený a chytrý na to, aby to dávalo smysl," podotkl.

Jaromír Jágr:

"Co si budeme namlouvat, ten hokej, který já hraju, ve kterém jsem vyrůstal, tak už končí. To, že se mi nedařilo na nějakém turnaji, jak bych chtěl, to nic neznamená. Já vím, jaký bych mohl být hráč, když se mi bude dařit. Sorry, ale vím, jaké jsou moje možnosti… Dostal jsem obrovský talent od boha. Hokej se ale teď hraje jiným způsobem, než ho hraju já. Já mám 110 kilo a nemůžu lítat tam a zpátky. Musím mít puk na hokejce. Zvlášť na velkém hřišti. Pak k sobě potřebujete hráče, kteří to hrají stejným stylem, a ti už skončili."

"Klukům se nedá nic vyčíst"

"Těžko říci, jestli měl tento tým na víc. Měli jsme tady spoustu mladých hráčů, hlavně v obraně. Pět nebo šest beků bylo na mistrovství prvním rokem, a to je hrozně moc. Klukům se nedá nic vyčíst, protože dělali maximum, co mohli. Příští rok budou lepší," zamyslel se Jágr při hodnocení turnaje z českého pohledu.

Byl rád, že reprezentanti dali do hry vše. "Že jsme prohráli, to je jedna věc, ale to je sport. Horší by bylo, kdybychom to odflákli, ale tak to nebylo. Rozumní lidé, ne ti odborníci, co nic neumí, si toho váží. A to je nejdůležitější pro jejich děti. Medaile je jenom součást, musíte si to prožít. Kdyby vám někdo před turnajem dal zlato, tak si ho nevezmete. Musíte si to prožít. O tom to je," podotkl Jágr. Podle něj děti potřebují vzory a vidět své hrdiny bojovat a nechat na hřišti všechno má větší cenu než jakákoli medaile.

Problém dát gól

Směrem ke dvěma prohrám se severskými soupeři v závěru turnaje dodal: "Všechno záleží na prvním gólu. Jak proti Finům, tak proti Švédům jsme inkasovali jako první. A jak bylo vidět, po celý turnaj jsme měli problém vstřelit branku. Hlavně proti gólmanům, jaké měli Švédové a Finové, a ještě k tomu proti té jejich obraně bylo těžké se prosadit," uvedl český veterán.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Jaromírem Jágrem po utkání Česko - Švédsko

Přímo k utkání o bronz se vyjádřil v tom smyslu, že oproti semifinálovému klání měl český výběr tentokráte více příležitostí ke skórování. "Dnes si myslím, že jsme měli spoustu šancí dát gól. I spoustu dorážek. Ale chyběl ten správný klid v koncovce, to správné rozhodnutí v momentě, kdy se objevila šance. To se nemůžeš naučit, vyčíst z knížek, to musíš získat zkušeností přes zápasy," podotkl nejproduktivnější Evropan v historii NHL, který má i na příští sezonu smlouvu s New Jersey.

Rozhodčí? Ti nejhorší

Jágra hodně zklamaly výkony rozhodčích. "Byli nejhorší, co jsem viděl. Celkově na mistrovství. Až se vrátím do NHL, tak po každém zápase jim budu gratulovat, jací jsou to tam borci. Kdybych hrál nejdůležitější zápas ve své kariéře a hrál jsem proti Kanadě či Americe, tak bych si přál, aby to pískali čtyři rozhodčí z Ameriky. Ve vší úctě k nim, jsou to amatéři," zlobil se dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru.

Zkušený útočník nazval sudí na MS klauny. "A další věc je, že hráči strašně filmují. Nemají respekt jeden k druhému. To je další věc, která mě mrzí. Proto také ti hráči nejsou v NHL. Skákají tam, aby dostali dvě minuty. Pamatuji si na náš první mítink s manažerem, který nám pětkrát opakoval, že nechce vidět filmování na hráči z našeho týmu. Pokud ho uvidí, tak toho hráče vyhodí. To není basketbal," vysvětloval.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články