Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nedáme gól, nemůžeme vyhrát. Zapojím mladší ročníky, plánuje Růžička

Minsk – Reprezentační kouč Vladimír Růžička byl po prohraném souboji o bronz zklamaný. Švédsko zvítězilo 3:0 a národní tým se tak s mistrovstvím světa rozloučil na čtvrtém místě. "Jsem zklamaný. Úspěch by byl medaile, ale nechci klukům snižovat tu obrovskou snahu," uvedl Růžička, který se nyní zaměří na další začleňování nováčků do kádru. "Plánujeme soustředění, vytáhneme si mladší ročníky," uvedl kouč s odkazem na další mistrovství, které se příští rok odehraje v České republice. "Není nač čekat," dodal.

Sport
zdroj: ČT4

Růžička si nedovede vysvětlit, proč v posledních dvou zápasech s Finskem a Švédskem nevstřelila česká reprezentace ani gól. "Nemyslím si, že to utkání včera se nám nějak povedlo, ale dnes to bylo podobné. Možná jsme hráli trochu lépe, ale nedáme góly, uděláme chyby a soupeř to potrestá. Hokej se hraje na góly, a pokud ve dvou utkáních nedáme gól, je těžké vyhrát," uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

Bývalý trenér Slavie se navíc domnívá, že týmu už trochu docházela šťáva. "Už to nebylo ono. Hráči neskutečně bojovali, ale potřebujete dát gól, aby to mužstvo nastartovalo. Nedali jsme, tak to pořád vypadalo urputně a jen snaha je málo. Musíme hrát tak, abychom dali gól a mužstvo se odrazilo k jednoduššímu výkonu," poznamenal Růžička.

Toho potěšila snaha některých hráčů, kteří byli na velkém šampionátu poprvé. Jednalo se zejména o obránce. Špatná produktivita mužstvo srážela nejen v závěru turnaje, ale i ve skupině, neproměněné šance znamenaly drama i v zápasech s papírově slabšími soupeři. "Byla tam bojovnost, v určitých momentech byla vidět určitá nezkušenost, ale hráči se to někde musí naučit. Je škoda, že se nám tohle nepovedlo. Co mě zklamalo, že kromě Ameriky jsme nikoho neporazili z těch těžkých zápasů."

"Je to o kolektivu. Je dobré, že kluci, kteří hráli přesilovky, kteří jsou v nároďáku poprvé, že se toho nebáli a chtěli hrát. Nějaké chyby jsme udělali, ale to je nezkušenost, nevyzrálost, ale já se do nich dokážu vžít, jak hrozně chtějí. Pak to tam dvakrát máznete, jednou dvakrát vám puk přeskočí hokejku a hráč samozřejmě znervózní," uvedl trenér národního týmu.

Vladimír Růžička: "Kluci určitě nezklamali, ale na to, abychom porazili Finsko a Švédsko, se musíme ponaučit a zlepšit. Přímočarost a jednoduchost nám pořád chybí."

Růžička zkritizoval i české přesilovky, které jsou podle něj zahrávány složitým způsobem. "Když jsme něco trochu měli, tak jsme to hráli hrozně komplikovaně. Pořád hledáme nějaké hráče, ale oproti Švédům málo střílíme z prostředka, snažíme se střílet ze strany a brankové čáry, což je pro gólmana lepší. Pořád někde chceme prohazovat puky, ještě si to stáhnout, ale hokej je dnes strašně rychlý," vysvětlil Růžička, podle něhož chyběla Čechům jednoduchost. "Prostě jedna nahrávka a střela na branku. Hrozně moc se snažíme kombinovat a ono to nejde," dodal.

Nechtěl se vymlouvat na střevní potíže, které během turnaje tým postihly. "Ale chyběl nám Roman Polák a byla škoda, že nepřijel Marek Židlický, který by nám hrozně pomohl," podotkl. Růžička si teď od hokeje nějakou chvíli odpočine, ale hned na léto plánuje soustředění, kam chce pozvat mladé hokejisty. "Přiznám se, že si teď musím vytáhnout ročníky 1991 až 1994, kteří reprezentují, hrají a musíme se na to do detailů podívat. Vytáhnout je, sledovat je. U některých kluků určitě přínos je. Hlavně aby nám neodešli do Severní Ameriky," řekl.

"Nadešel čas je tam do toho zabudovat a věřím, že šanci chytnou za pačesy a bude to jen ku prospěchu českého hokeje. Nesmíme se toho bát. Bohužel se někdy může stát, že díky nezkušenosti to nebude ono, ale věřím, že hráči se o to poperou, a my jako trenéři to musíme podpořit," zdůraznil Růžička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články