Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Král o Jágrově konci: Všechno může být ještě jinak

Minsk – Že se Jaromír Jágr již nikdy neobjeví v dresu české reprezentace? Předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král věří, že rozhodnutí legendární "osmašedesátky" ještě není definitivní a šance na její účast na domácím šampionátu v příštím roce stále existuje. Zároveň si však myslí, že je potřeba pokračovat v generační obměně českého týmu.

Sport
zdroj: ČT4

"Já jsem s Jardou v Minsku mluvil několikrát a myslím, že všechno ještě může být jinak. Pokud bude mít sezonu v Americe zase dobrou a bude zdravý, tak se určitě budeme snažit, aby v Praze byl. Myslím si, že pokud by cítil, že může ještě někde pomoct, tak i když ohlásil konec, úplně bych to nezazdil. Zejména když je to doma," řekl Král. 

Podle něj Jágr opět na turnaji ukázal svou výjimečnost. "Klobouk dolů. Ono už to většinou zní jako takové klišé, ale ukázalo se, že je to hráč, který má obrovskou sílu. Ve chvílích, kdy se nedařilo nebo bylo potřeba tým popohnat, zvednout, tak to byl zase on, kdo to udělal. Jarda je k sobě vždycky velmi kritický a hodnotí tak svoje výkony," navázal Král.

Jágrovo jméno vnímá pro šampionát v roce 2015 jako velký tahák a doufá, že pokud útočník New Jersey nebude hrát o Stanleyův pohár, nebude na MS chybět. "Samozřejmě že je to byznys a chceme, aby mistrovství světa bylo co nejlepší. Ale já mám vždycky na prvním místě sportovní výsledek. Ale i kdyby (Jágr) z nějakých důvodů nehrál, tak pro šampionát může být tahákem, kdyby nebyl třeba v pozici hráče. Myslím, že jeho úloha v českém hokeji rozhodně nekončí. Já myslím, že ani v roli hráče," uvedl Král.

Přemlouvat Jágra se ale v nejbližší době nechystá. "Teď skončilo mistrovství světa, je před námi celá sezona. Milion věcí, které se můžou stát. Je předčasné, abychom diskutovali, kdo bude a nebude," dodal Král.

Generační obměna musí pokračovat

Turnaj v Minsku hodnotil spíše pozitivně. "Je třeba naše vystoupení hodnotit střízlivě. Zvládli jsme oproti minulému roku rozhodující čtvrtfinálový zápas. Z toho mám samozřejmě velkou radost. Tým prochází generační obměnou a pro něj je semifinále úspěch. Je v přerodu. Doufám, že to má všechno před sebou," prohlásil s tím, že ani přehnané nadšení není namístě. "Že bychom podávali nějaké výjimečné výkony nebo jsme zažívali velká vítězství, tak to také ne."

Podle Krále se už několik let ví, že generační obměna musela přijít. "Myslím si ale, že prostor pro zabudování a zkoušení nových hráčů je v turnajích během sezony. Na olympiádu a mistrovství světa musí být cílem jet s těmi nejlepšími, kteří mají momentálně formu. Určitě teď ještě nebudeme nějakou dobu jezdit na turnaje s tím, že bychom tam měli získat zlato. Ale určitě to nebude tak, že bychom ho nemohli získat," prohlásil Král.

Cítí, že hodnocení fanoušků je v současné době také adekvátní situaci. "Myslím, že ve stejné situaci je i fotbal. Přichází konec generací, které to táhly léta, byly mimořádně povedené a dělaly úspěchy, a dochází ke střídání. Mám radost, že je to tak fanoušky vnímané," řekl Král.

Podle něj měl český hokej konec sezony úspěšný. "Závěr byl velmi pozitivní. Po stříbru na osmnáctkách přišlo semifinále mistrovství světa s novým týmem. Uspěly i ženy. I když ta sezona byla velmi hektická a často kontroverzní, tak závěr je dobrý," připomněl Král postup hokejistek do kvalifikace o elitní skupinu MS i odstoupení kouče Aloise Hadamczika po olympijských hrách v Soči.

Bude to velký zážitek

V Minsku prezentovali organizátoři příštího šampionátu své přípravy. Podle Krále odkoukali v Bělorusku i pozitivní poznatky. "Bělorusové udělali v organizaci opravdu maximum. Asi to souvisí s tím, že to chtěli využít jako prezentaci země. Myslím si, že udělali skvělý šampionát se vším všudy. Organizačně to bylo bezchybné a pro nás je řada věcí podnětných," uvedl Král.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Jaromírem Jágrem po utkání Česko - Švédsko

"Třeba přesuny týmu, že se nic nezdržovalo a všechno bylo připravené. Byl to po organizační stránce opravdu jeden z nejlepších šampionátů, které jsem zažil. Na druhou stranu si myslím, že není nic, co nemůžeme udělat stejně nebo líp," doplnil s tím, že díky blízkosti oficiálního hotelu od O2 areny není ani nutný přesun týmů s policejním doprovodem a přednost na semaforech jako v Minsku. "Ale ty tři semafory klidně rozsvítíme," usmíval se Král.

Podle něj bude turnaj za rok v Česku velkým zážitkem i díky stále větší vyrovnanosti MS. "I když je to někdy nepříjemné, když to srovnání potká zrovna nás s někým papírově slabším, tak pro hokej je to jedině dobře. Co jsem tady mluvil s kolegy, tak do Prahy se všichni strašně těší a myslím, že bude skvělý šampionát," dodal Král.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články