Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Češi nevstřelili Finům ani gól, budou hrát pouze o bronz

Minsk - Nepříliš dobře začali Češi boj o finále, s Finskem často propadali v obraně, zatímco útok naopak nemohl najít žádnou slabinu finského brankáře. Finové naopak těžili z přečíslování, ve druhé dvacetiminutovce využili přesilovku a příkladnou obranou šli za výhrou v zápase. Česká střelecká nemohoucnost se nejvíce projevila ve třetí třetině, Finové závěrečný nápor uhlídali a zamířili do finále s Ruskem, které budou na světovém šampionátu hrát vůbec poprvé. Česká republika si v nedělním odpoledním zápase zahraje od 15:00 o bronz.

Finsko - Česko
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Diváci se do Minsk arény trousili na druhé semifinále pomalu, a jako by se zdálo, že se hokejisté snažili, aby jim větší šance neunikly. Jinými slovy se začalo poměrně vlažně. První nebezpečnější střelu vyslal Tomi Sallinen ve třetí minutě a předznamenal tím ještě větší šanci Pakarinena, puk naštěstí po závaru v brankovišti přikryl Salák.

Iniciativněji působili i poté spíše Finové, Čechům dělal problém přechod středního pásma, nahazované puky poměrně spolehlivě sbírali hokejisté Suomi, kteří několikrát dokázali obehrát české obránce a dostat se do střeleckých pozic. Zle bylo až na konci 9. minuty. Vitásek neudržel po levé straně pronikajícího Lehteru, který bekhendem prostřelil Saláka.

Češi se však z protiakce dostali před Rinneho a Jokinen zastavil Jágra nedovoleně. Přesilovku český výběr nesehrál špatně, v obrovské šanci tečoval puk po Jágrově střele Červenka, k vyrovnání bylo velice blízko. Po srovnání počtů hráčů si přece jen česká reprezentace dokázala vypracovat větší množství šancí, Finové ale vskutku nebezpečně hrozili po trestuhodně jednoduchých průnicích obranou a postupně si vytvořili stálý tlak až do konce třetiny. 

Hned ze začátku druhé třetiny mohlo být srovnáno. Kontiola fauloval Klepiše a Češi si v následné přesilovce vypracovali sérii vyložených šancí. Činil se zejména Jágr, Finové se ale ubránili. Nicméně přece jen byla znát větší dravost českého týmu, který se, na rozdíl od první dvacetiminutovky, dokázal chvílemi usadit v útočném pásmu. Slušně si například ve 25. minutě najel zpoza branky Jordán, ale Rinne škvíru u tyče utesnil.

Aktivní hra českého týmu přinesla další přesilovku. A opět nebylo vůbec daleko ke srovnání zápasu. Útočná pětice dlouho obléhala Rinneho branku, až Jágr vystřelil a puk se od masky finského brankáře odrazil přímo k Novotnému. Český obránce se snažil kotouč všemi způsoby procpat za lajnu, avšak Finové napadali do brankoviště a uhájili čisté konto.

V polovině utkání dostali výhodu přesilovky po faulu Zámorského i Finové. Na rozdíl od Čechů ji však dokázali využít. Po poměrně statické pasáži střílel z velkého úhlu Immonen a trefil kotouč mezi Salákovy betony - 0:2. Druhý gól byl pro Českou republiku bolestivý i z důvodu, že Finové udeřili po dlouhé převaze Růžičkova výběru. A o pár chvil mohlo být ještě hůře. Huhtala před Salákem mířil do prázdné branky, český gólman reflexivně zasáhl koncem betonu.

Češi nehráli ani na konci druhé třetiny špatně, ovšem střelecké štěstí zůstávalo odvrácené. Ve 35. minutě nahazoval na branku Kindl, Klepiš puk tečoval těsně vedle tyčky. Následně tlak přerušilo další české oslabení. V něm se nejdříve v obrovské šanci ze druhé vlny ocitl Komarov, hned poté se k vyhozenému kotouči propracoval Zámorský a po otočce zpoza branky byl velice blízko snížení.

zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Třetí dvacetiminutovka začala dalšími zmatky v české obraně a před Salákem bylo rušno. Jako by čeští hráči po přestávce a lehké změně sestav zapomněli, jak se přes finský val dostat do útočného pásma. A čas pro český tým plynul čím dál rychleji. Ve 45. minutě ke všemu fauloval český kapitán Rolinek, tým se ale šancím Finska dokázal ubránit. Hned po vyrovnání počtu hráčů na ledě nicméně sekal Jágr a Češi se opět museli bránit.

Jako první se do velké šance paradoxně dostal český tým. Zámorský ujel podél levého mantinelu, před Rinnem předal puk Rolinkovi, ten ale v rozhodující chvíli promáchl. Finové pak předvedli velice pasivní přesilovku, po jejím skončení se prodral přímo z trestné lavice před Rinneho Jágr, ale puk ani několikátý pokus skrz výstroj finského brankáře neprocpal. 

Čas se stále krátil, Češi stále hledali cestu do útočného pásma, zatímco Finové čekali a využívali minely v české obraně. V 56. naletěl před Saláka Immonen, tváří v tvář brankáři však selhal. Až tři minuty před koncem se na chvíli Češi usadili před Rinnem, nadějně pálil Jordán. Trenér Růžička v polovině 59. minuty odvolal Saláka, vzal si oddechový čas a snažil se hráče nabudit k poslednímu náporu. A ten přišel, bohužel však bez gólového vyjádření. Na druhé straně navíc do prázdné branky pečetil Lehterä a rozhodl o tom, že Češi budou hrát pouze o bronz.

ČR - Finsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Lehterä (Hietanen, Mäntylä), 32. Immonen (Karalahti, Kontiola), 60. Lehterä (Komarov, Immonen). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Bulanov (Rus.) - Dahmen (Švéd.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 14 378.

ČR: Salák - Němec, Vitásek, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář II - Jágr, Novotný, Červenka - Klepiš, Sobotka, Hertl - Sekáč, Hudler, Zaťovič - Vondrka, Jan Kovář (27. Martin Růžička), Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Finsko: Rinne - Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Ohtamaa, Lajunen, Kivistö, Marttinen - Pakarinen, Kontiola, Lehterä - Komarov, O. Jokinen, Haula - Palola, Immonen, Jormakka - Huhtala, Salomäki, T. Sallinen. Trenéři: Erkka Westerlund, Lauri Marjamäki, Ari Moisanen a Hannu Virta.

Vladimír Růžička (trenér ČR): "Myslím si, že první třetina rozhodla zápas, protože jsme dostali poměrně brzo gól. Od té doby Finové velice dobře bruslili a bránili, hráli velmi dobře střední pásmo. Ve druhé třetině jsme začali dobře, ale Finové nadále dobře bránili. Bohužel jsme dneska měli opět laciná vyloučení a soupeř jedno využil a odskočil na dva góly. Pak už si náskok hlídal a ubránil to."

Erkka Westerlund (trenér Finska): "Byl to náš nejlepší zápas na turnaji. První třetina byla velmi dobrá, ve druhé hráli velmi dobře Češi, ale my jsme se gólem v přesilovce vrátili do hry. Ubránili jsme to a výborně chytal Pekka Rinne."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články