Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bezbrankový střelec Zámorský: Lepší odjet bez gólu, ale s medailí

Minsk - Hokejový obránce Petr Zámorský patří k nejčastěji střílejícím hráčům českého národního týmu na mistrovství světa v Minsku, ale na první branku stále čeká. Nic si z toho však nedělá a raději odjede z turnaje bez střeleckého zápisu a s medailí na krku. Na cenný kov může dosáhnout už v sobotu v semifinálové bitvě s Finskem. 

Petr Zámorský
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Zámorský, který nastupuje ve speciální druhé přesilovkové formaci, vyslal na turnaji už 20 střel na branku soupeřů. Stejně jich má na kontě Roman Červenka a více už jen Jakub Klepiš (21) a Jaromír Jágr (28). "Snažím se střílet, to je pravda. Pan trenér mě k tomu neustále nabádá. Ale gól nějak neřeším. Hlavně že vyhráváme a postupujeme," řekl Zámorský. Od kouče Vladimíra Růžičky dostává při svém debutu na velké mezinárodní akci prostor, za který je šťastný, a nelpí na zápisu do střelecké listiny.

"Já tu nejsem od toho, abych dával góly, prostě plním pokyny. Někdy jen nahazuju na bránu, abych tam puk dostal. Ale je to těžké, protože soupeři dokážou střely dobře blokovat. Určitě by bylo lepší odjet bez gólu, ale s medailí," přeje si Zámorský, který ve 22 zápasech v národním týmu zatím neskóroval. V zápase s Finy se může ukázat před svým působením v tamní soutěži.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi se připravují na Finsko a chtějí do finále

"Určitě, bude to pikantní," uvedl Zámorský, který je v kontaktu s krajanem Antonínem Honejskem, který stejně jako on zamířil ze Zlína do Espoo. "S Tonym si píšu docela často. On už je ve Finsku, mám od něj zprávy, jak to tam funguje. Já mu zase píšu, co my tady na šampionátu." Sám Zámorský zamíří do Espoo až koncem července. "Ve smlouvě mám, že pokud se dostanu mistrovství světa, tak můžu přijet až na led," řekl.

Bitva o finále bude podle něj náročná. "Oni hodně bruslí, dohrávají souboje. Je to velice nepříjemný soupeř. Když se dostal do semifinále, musí mít kvalitu. Ve skupině se Finům moc nedařilo, to ani nám, teď se zvedají. Pro nás obránce to bude těžký zápas, protože na všechno bude strašně málo času," uvědomuje si Zámorský. Věří, že český tým naváže na výkon ze čtvrtfinále proti Spojeným státům americkým.

"Doufám, že je to v našich silách, abychom výkon zopakovali. Máme tady spoustu výborných hráčů, kteří si k tomu také řeknou svoje. Je to jen v našich hlavách - nachystat se a hrát stejně i v semifinále," prohlásil. Je přesvědčený, že tým nakopla i důrazná domluva trenéra Růžičky po posledním zápase základní skupiny s Francií. "Jak nám pan Růžička dal ten kartáč, tak to určitě mělo něco do sebe," řekl Zámorský.

Češi se před semifinále přestěhovali z Čižovky do Minsk Areny, hlavního dějiště s kapacitou pro téměř 15 tisíc diváků. Zámorský ji poznal už v roce 2010 při mistrovství světa hráčů do 18 let. "Hala je pěkná, strašně velká. Už jsem tady byl, takže jsem věděl, jak vypadá. Možná šatna je menší, v Čižovce jsme byli trošku rozmazlení. Ale tohle není žádný problém. Samozřejmě důležité je, co předvedeme na ledě," dodal Zámorský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články