Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Medaile je blízko. Češi hrají s Finy o finále

Minsk – Čtyři týmy a tři medailové sady. Českou reprezentaci čeká vrchol turnaje a zápas o finále. V semifinále před sebou mají souboj s Finskem, které se do vyřazovacích bojů probojovalo na poslední chvíli. Po nevydařené základní skupině si však Seveřané spravili náladu těsnou výhrou ve čtvrtfinále, v němž otočili zápas s Kanadou. Utkání sledujte živě od 17:20 na programu ČT sport a našem webu, komentují Michal Dusík a Martin Hosták, první semifinále mezi Ruskem a Švédskem začíná ve 13:45, komentují Robert Záruba a David Pospíšil.

Sestava českého týmu by se neměla měnit oproti té, v níž nastoupil do čtvrtfinále proti Spojeným státům americkým. Růžička počítá s tím, že nebude chybět útočník Vladimír Sobotka, který ve 27. minutě čtvrtečního klání odstoupil po faulu na hlavu od Justina Abdelkadera.

"Uvidíme. On bude hrát," uvedl kouč. Chystá se ale zařadit do hry i třináctého útočníka Martina Růžičku, který naskočil po Sobotkově zranění. "Líbil se mi, jak hrál. Začneme jako proti Američanům, ale půjde tam taky, možná i do přesilovek, máme tam málo praváků," doplnil. Obránce Lukáš Kovář, který se ve čtvrtek nevešel na soupisku, už odletěl domů.

Čtvrteční trénink byl pro tým dobrovolný. "Kdo chtěl, šel se na led sklouznout. Teď už nic nenatrénujeme. Naopak se teď víc věnujeme tomu, aby kluci na DVD viděli chyby, ale hlavně i to, co děláme dobře. Aby nebylo jenom to, co je špatné," podotkl Růžička. Finové, kteří v této sezoně suverénně kralovali Euro Hockey Tour, prošli do čtvrtfinále až díky výhře už vyřazeného Švýcarska nad Lotyšskem a v boji o semifinále zdolali Kanadu 3:2.

"Jak jsem je viděl včera, hrajou hodně opatrně. Hrajou dobře střední pásmo, všichni jsou pohromadě," prohlásil Růžička. Podle českého trenéra chodí Finové do nebezpečných brejků. "Všichni tady hrajou, že když vezmou puk, jdou hned do rychlého protiútoku. A v tom jsou tady Finové nebezpeční. Určitě se musíme vyvarovat ztrácení kotoučů na modré čáře, což je naše velká chyba," dodal.

Klíčové je podle Růžičky přejít finskou past ve středním pásmu. "Musíme dostat puk za ně. Jak ho tam dostaneme, věřím, že už to bude dobré," uvedl Růžička. Jeho tým se utkal s Finy před necelými třemi týdny na Oddset Hockey Games ve Stockholmu. Jejich tým se od té doby moc nezměnil. "Právě z toho taky máme nastříhané věci. Hráli jsme tam poměrně slušně, nepustili je do nějakého přečíslení. Už v počátku jsme jim narušovali protiútok," hledá recept.

Naposledy na velké mezinárodní akci se potkal Růžička s Finskem v roce 2010 na mistrovství světa v Německu, kde jeho tým při cestě za zlatem vyhrál ve čtvrtfinále 2:1 po samostatných nájezdech. Nechtěl říkat, zda jsou či nejsou Finové jeho oblíbeným soupeřem. "Všechny soupeře na ledě nenávidím," dodal s úsměvem.

Předpokládaná sestava:

Salák - Němec, Vitásek, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář II - Jágr, Novotný, Červenka - Klepiš, Sobotka, Hertl - Sekáč, Hudler, Zaťovič - Vondrka, Jan Kovář, Rolinek - Martin Růžička.

Švédským obhájcům stojí v cestě suverénní Rusko

Soubojem dvou mocností současného světového hokeje bude sobotní semifinále mistrovství světa mezi Ruskem a Švédskem. Finále si tudíž zahraje jen jeden z posledních dvou světových šampionů. Pokud chtějí Seveřané dál snít o obhajobě, musejí dokázat to, co se v dosavadních osmi zápasech v Minsku nikomu nepodařilo - rozjetou sbornou porazit.

Za posledních šest světových šampionátů zůstaly oba celky jen dvakrát bez medaile, přičemž loni vítězní Švédové mají za toto období na kontě i stříbro (2011) a dva bronzy z let 2009 a 2010. Rusko dokázalo MS třikrát vyhrát (2008, 2009 a 2012), v roce 2010 pak sborná zůstala ve finále na českém štítě a místo zlatého hattricku se musela spokojit se stříbrem.

Svou sílu ukázaly oba celky i na běloruské půdě. Rusové mají bilanci osmi zápasů a osmi vítězství, přičemž pokaždé vyhráli v základní hrací době. Třikrát uspěli dokonce pětibrankovým rozdílem, jen s domácími hráči byl rozdíl ve skóre jednogólový. Sborná, největší adept na zlato, je velkým favoritem i v semifinálové bitvě. Bilance Švédů ovšem nebyla o tolik horší. Výběr Tre kronor se v osmi vystoupeních radoval sedmkrát, prohrál jen s Kanadou v prodloužení.

Také ve čtvrtfinále se Seveřané nadřeli více, když Bělorusko udolali 3:2, zatímco Rusko v poklidu vyřadilo Francii (3:0). "A nyní nás čekají Rusové, které mají všichni za favority. Mají skutečně hodně dobrý tým, ale rozhodně nejsou neporazitelní. Porazili jsme je na posledních Oddset Hockey Games (2:0) a můžeme to dokázat znovu," řekl kouč Pär Marts.

Šťastná koncovka v duelu s Bělorusy podle něj může být určitým zlomovým bodem. "Blížíme se ke své nejlepší hře, kterou umíme. Když budou hrát i nadále dobře naše speciální formace na přesilovky a oslabení, jsme ve hře. O tom takový turnaj je," zdůraznil Marts. "Není nemožné Rusko porazit, ale víme, že k tomu potřebujeme hrát ještě lépe," dodal švédský kouč.

Ve vzájemných soubojích na MS mají Švédové Rusům co oplácet. I tato statistika staví do role favorita Rusko, které vyhrálo posledních pět utkání. Naposledy se oba soupeři střetli na šampionátu v roce 2012, jehož bylo Švédsko spolupořadatelem, a sborná v základní skupině ve Stockholmu deklasovala domácí tým 7:3. Také tehdy na cestě za zlatem ani jedinkrát nezakolísala. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články