Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Senzace na český úkor. Národní tým nestačil na Lotyšsko v prodloužení

Česká reprezentace poprvé prohrála na velkém turnaji s Lotyšskem. Na mistrovství světa v Rize padla 3:4 po prodloužení, když v nastavení rozhodl Oskars Batna. Lotyši zvítězili poprvé po devatenácti vzájemných zápasech.

Před sedmnácti lety na světovém šampionátu uhráli Lotyši dosud zřejmě nejcennější výsledek proti české reprezentaci, když v roce 2006 remizovali také na domácím turnaji 1:1.

V ostatních zápasech ale Češi buď zvítězili v základní hrací době, nebo za dva body. Tentokrát však prodloužení nezvládli a z protiútoku dorazil Batna volný puk v brankovišti za záda Šimona Hrubce, jenž dostal od trenérského štábu znovu přednost. "V podstatě vleže do toho plácnul a dorazil. Tam už s tím nešlo nic dělat," mrzelo Hrubce. "Proto je to (prodloužení) tak atraktivní, protože šancí na obou stranách je spousta a většinou jsou to gólové šance," řekl Hrubec ke hře ve třech hráčích.

Lotyši mohli získat dokonce všechny body, jenže v 57. minutě zachránil národnímu týmu alespoň bod Michal Kempný po přihrávce Romana Červenky. Paradoxně ale David Tomášek mohl rozhodnout v český prospěch o minutu později, jenže lotyšský brankář Arturs Šilovs domácí zachránil.

"Škoda, že nemáme ještě jeden. Kdybychom z toho udělali dva body, tak si myslím, že s vítězstvím bychom byli spokojení. Ale je to, jak to je. Bod je málo z takového zápasu, ale Lotyši hráli dobře, byli silní v soubojích a my jsme neměli tolik energie," doplnil Červenka.

Lotyši si však za prvními body na letošním turnaji šli od začátku a Hrubce zasypali několika nebezpečnými pokusy a první třetinu vyhráli 13:4 na střely. Jedinou branku v úvodní části ale dal David Němeček, jenž rozšířil českou řadu obránců s gólem na šampionátu.

"Vlétli na nás. I když jsme si to říkali, tak nohy nám tolik nejezdili. Lotyši byli ze začátku lepší, ale pak jsme dali gól, tím se to trochu zklidnilo," hodnotil Červenka.

Ve druhé třetině však přišlo první varování. Mezi 23. a 24. minutou v rozmezí 62 sekund otočili průběžný výsledek Rihards Bukarts a Martinš Dzierkals a rázem to bylo 2:1. V polovině utkání srovnával Dominik Kubalík, jenž se trefil na turnaji už potřetí.

V závěru šli Lotyši znovu do vedení po šťastné ráně Oskarse Cibulskise, který překonal Hrubce tečovanou střelou poté, co Michal Jordán srazil nahození lotyšského beka do protipohybu Hrubce. "Nejradši bych chytil všechny góly. Musíme to zanalyzovat, kouknout se na ty situace. Trenér (brankářů Zdeněk Orct) mi k tomu řekne svoje poznatky," dodal Hrubec.

V české sestavě nastoupil Lukáš Sedlák v první formaci místo zraněného Filipa Chytila. Jakub Flek se posunul k Vladimíru Sobotkovi s Tomáškem, Ondřej Beránek se vrátil do čtvrté formace k Jiřímu Černochovi s Danielem Voženílkem.

Mistrovství světa v hokeji – skupina B (Riga):

Lotyšsko – Česko 4:3 v prodl. (0:1, 2:1, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 23. Rihards Bukarts (Cibulskis, Džerinš), 24. Dzierkals (Freibergs, Balcers), 46. Cibulskis (Andersons, Smirnovs), 65. Batna (Jaks, Dzierkals) - 9. Němeček (O. Beránek, Černoch), 30. D. Kubalík (Červenka, T. Dvořák), 57. Kempný (Červenka, D. Kubalík. Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Hürlimann (Švýc.) – Nothegger (Rak.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 7780.

Lotyšsko: Šilovs – Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis – Daugavinš, Abols, Balcers – Dzierkals, Batna, Roberts Bukarts – Keninš, Smirnovs, Andersons - Indrašis, Džerinš, Rihards Bukarts. Trenér: Vitolinš.

Česko: Hrubec – Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Knot, Němeček – D. Kubalík, L. Sedlák, Červenka – M. Kaut, M. Špaček, Smejkal – Tomášek, Sobotka, Flek – O. Beránek, Černoch, D. Voženílek. Trenér: K. Jalonen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články