Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

SESTŘIH: Čaroděj Gudlevskis udržel v nájezdech lotyšské naděje, Slováci se musí spokojit s bodem

Ve formě hrající hokejisté Slovenska proti Lotyšům narazili a čtvrtfinále si po porážce 2:3 po samostatných nájezdech zatím nezajistili. Naopak šance obhájců bronzu z loňského mistrovství světa ještě žije. Zejména díky famóznímu výkonu brankáře Kristerse Gudlevskise, jenž zapsal 41 zákroků a čaroval v nájezdech, které v sedmé sérii rozhodl Dans Ločmelis. Slováci jsou proto ve skupině B aktuálně čtvrtí, Lotyši s tříbodovou ztrátou pátí.

Slováci vykročili za možnou pátou výhrou v řadě na turnaji aktivně a od úvodního buly soupeře přehrávali. Lotyše ale držel brankář Gudlevskis, který si hned v 1. minutě poradil s Pospíšilovou a poté i Tatarovou šancí.

Ideální možnost dostat se do vedení mělo Slovensko v početních výhodách, v první třetině ale promarnilo hned tři a potvrdilo, že se mu tato herní činnost na šampionátu nedaří. Horší bilanci využití přesilovek má zatím jen Polsko. Nejblíže otevření skóre byli Nemec a Slafkovský.

Lotyši vše ustáli a v 19. minutě udeřili z rychlého protiútoku. Brankář Hlavaj sice dokázal první Freibergsovo zakončení zneškodnit, puk se ale odrazil zpět do obránce Hradce Králové a následně do sítě – 0:1.

Gudlevskis si v úvodní části připsal 20 zákroků a víc práce měl i po přestávce. Překonat jej ale nedokázali Kudrna, Daňo ani Cehlárik. Lotyši, kteří Slovensko porazili ve třech z posledních čtyř zápasů na MS, se ale osmělovali i v útoku. Zahrozili v přesilovce, ve které nebezpečně střílel Egle, Jaks poté trefil tyč.

Statistiky utkání Slovensko – Lotyšsko
zdroj: wisehockey.com

Na začátku závěrečné třetiny mohl srovnat Hudáček, šestý gól na turnaji však nepřidal. Ve 43. minutě ale už Gudlevskise překonal Pospíšil, který zůstal sám před lotyšskou brankou a akci chladnokrevně zakončil. Inkasovaný gól nicméně obhájce bronzu nabudil a řadu nebezpečných situací musel řešit Hlavaj.

Nerozhodný stav změnil až v 59. minutě Cehlárik, který využil ideální přihrávku Slafkovského. Lotyši ale dokázali bleskově odpovědět a jen o 24 sekund později vyrovnal Cibulskis. Zápas se tak prodlužoval.

V nastavené pětiminutovce hrálo Lotyšsko hned dvakrát přesilovou hru, výborný Hlavaj ale svůj tým několikrát podržel. Zápas tak rozhodly samostatné nájezdy, v nichž byli úspěšnější Lotyši. Na slovenské straně se prosadil jen Slafkovský, na lotyšské dvakrát Ločmelis.

Slovensko - Lotyšsko 2:3 po sam. náj. (0:1, 0:0, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 43. Pospíšil (Regenda, Ivan), 59. Celharik (Slafkovský, Hrivik) - 19. Freibergs (Rihards Bukarts, Indrašis), 59. Cibulskis (Indrašis), rozhodující nájezd Ločmelis. Rozhodčí: Ch. Holm (Švéd.), Vikman (Fin.) - Heffner, Hofer (oba Něm.). Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 9109.

Slovensko: Hlavaj - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Koch, Golian, Gajdoš - Kelemen, Pospíšil, Regenda - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - Hudáček, Cingel, Tatar - Daňo, Sukeľ, Kudrna. Trenér: Ramsay.
Lotyšsko: Gudlevskis - Čukste, Jaks, Cibulskis, Freibergs, Komuls, Mamčics, Zile - Daugavinš, Abols, Krastenbergs - Robets Bukarts, Batna, Dzierkals - Indrašis, Ločmelis, Rihards Bukarts - Tralmaks, Egle, Gavars - Lavinš. Trenér: Vitolinš.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články