Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sestřihy a momenty 12. dne MS: Češi na Kanadu nestačili, Lotyši díky překvapení postoupili

Mistrovství světa má za sebou základní skupiny. Čeští hokejisté ve svém závěrečném vystoupení před play-off nestačili na Kanadu, které podlehli 1:3, a jelikož Lotyšsko nečekaně porazilo po prodloužení 4:3 Švýcary, svěřenci Kariho Jalonena se propadli v "béčku" až na čtvrté místo. To znamená, že ve čtvrtfinále vyzvou Američany, kteří vyhráli i sedmé vystoupení na turnaji, když si poradili se Švédy.

Povinné výhry si připsali, ale proti týmům, které ze skupiny B rovněž postoupily, na vítězství nedosáhli. Čeští hokejisté prohráli jak s Lotyšskem, tak i Švýcarskem a na závěr skupinové fáze také s Kanadou.

Proti "javorovým listům" reprezentace v první třetině nestíhala a ve statistice střel měla pořádné manko, 4:19. Na skóre byl ale pro českého fanouška o něco příjemnější pohled, navíc když ztrátu 0:1 ve druhé části dohnal premiérovou trefou na šampionátu Martin Kaut. O výsledku rozhodl až závěrečných dvacet minut, v nichž si ale opět lépe počínali Kanaďané. Vítězná trefa patřila obránci Tyleru Myersovi. Národní tým ještě v závěru při hře bez brankáře inkasoval znovu, ale tato branka má silnou pachuť křivdy. Sudí totiž signalizoval ofsajd Jiřího Černocha, ale místo odpískání nechal pokračovat ve hře.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švýcarsko – Lotyšsko

Zatímco Češi šli do závěrečného duelu s jistotou postupu, domácí Lotyši se v Rize museli ještě pořádně otáčet a hrozil jim konec. Před našlapanou arénou proto museli minimálně o bod obrat do té doby stoprocentní výběr Švýcarska.

V pohledném střetnutí dvakrát vedli, ale favorit necelých sedm minut před koncem duel díky trefě Kevina Fialy otočil, což Lotyšům neudělalo příliš radosti. Sedmdesát vteřin na to však ukázal, proč má na prsou kapitánské céčko Kaspars Daugavinš, jenž zajistil remízu po základní části 3:3 a zároveň i vytoužený postup. Rudolfs Balcers navíc v prodloužení trefil triumf 4:3, který pro domácí výběr znamenal konečné třetí místo ve skupině B a duel se Švédskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slovensko – Norsko

Lotyši slavili, Slovákům naopak zbyli oči jen pro pláč. Svůj úkol totiž v posledním vystoupení na šampionátu splnili. Nory bez větších komplikací dokázali porazit 4:1 a to zejména díky povedené první části, kterou ovládli 3:0. Jejich plán postupu do vyřazovací části však rozcupovali Švýcaři, kteří jim nepomohli.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko – USA

Po prohře se Švýcary na turnaji zůstal jen jeden tým, který ještě neprohrál. Američané. V závěrečném střetnutí o první místo ve skupině A ukázali dobrou formu a pohodu, i když kdyby nepolevili, mohli v Tampere být dokonce úplně stoprocentní. Švédsko ale ve třetí třetině stáhlo dvoubrankové manko a po výsledku 3:3 muselo o výsledku ostře sledovaného duelu rozhodnout prodloužení. V něm se ovšem dokázal prosadil opět zástupce USA, obránce Dylan Samberg a po výhře 4:3 si zámořský celek může říct: sedm odehraných zápasů, sedm triumfů. Nyní se tuto bilanci pokusí narušit Češi. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Německo – Francie

Čtvrtfinále si zahrají také Němci, kterým postup mohl zajistit triumf nad Francií. A favoritovi se nohy ze situace nerozklepali. Němečtí hokejisté neměli se svým soupeřem slitování a porazili ho jasně 5:0, díky čemuž se už nemuseli ohlížet na večerní střetnutí Finska s Dánskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko – Dánsko

Kdyby Němci nezískali ani body, mohli do play-off ještě projít Dánové. To za předpokladu, že alespoň porazí Finy. Scénář nepravděpodobný, ale naděje by žila. Jenže na tento scénář nedošlo, a tak závěrečné střetnutí skupiny A se hrálo vícéméně o čest. Tu chtěli očividně víc Finové, kteří svého soupeře zničili 7:1.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články