Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sedm zápasů, sedm výher. Američané si poradili také se Švédy a ovládli skupinu

Poprvé ztratili nějaký bod, ale o sérii bez triumfů nepřišli. Hokejisté USA zvítězili i v sedmém utkání na letošním mistrovství světa, když Švédsko porazili 4:3 po prodloužení a ovládli skupinu A. Utkání, ve kterém proti sobě nastoupil tým s nejproduktivnějším útokem a mužstvo s nejlepší obranou na turnaji, rozhodl v čase 61:37 obránce Dylan Samberg.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko – USA

"Z naší hry máme dobrý pocit. Jsme soustředění a nadšení. Víme, co je v sázce," řekl útočník Conor Garland. Američané vyhráli zlato na MS jen v letech 1933 a 1960, kdy byl turnaj součástí olympijských her.

Opatrný úvod souboje doposud neporažených týmů ukončil v 6. minutě drsný faul útočníka Eyssimonta na obránce Sandina, po kterém švédský bek s poraněným kolenem ze zápasu odstoupil. Dohrál i Američan, jenž putoval s vyšším trestem do kabin.

Když poté dostal Samberg trest za zdržování hry, dostali Švédové 106 sekund dlouhou přesilovku pět na tři a využili ji. Po Tömmernesově přihrávce otevřel skóre Carlsson. Rychle tak bylo jasné, že tým USA na předešlá dvě utkání bez inkasované branky nenaváže.

Ještě v první třetině si zahráli v pěti proti třem i zámořští hráči, 106 sekund jim ale k vyrovnání nestačilo. V pokračující klasické výhodě přesně zamířil kapitán Bonino a Lars Johansson ve švédské brance inkasoval ve čtvrtém duelu na MS druhý gól.

Na přelomu první a druhé části si Američané opět zahráli proti třem Švédům, nejprve ve čtyřech a poté v pěti. Do vedení se ale nedostali. Druhý gól nedali ani Raymond a Carlsson, kterého vychytal DeSmith. "USA je jiný tým, než na které jsme zvyklí. I když někteří naši kluci hrají také v NHL. Tempo bylo velké," řekl osmnáctiletý Leo Carlsson, kterého čeká draft do kanadsko-americké soutěže letos.

Ve 34. minutě se dostaly do vedení Spojené státy, když v přesilové hře pohotově dorážel Garland. Vyrovnat mohl Nylander, brankář Pittsburghu si ale s jeho brejkem poradil. Jeho protějšek Johansson tak úspěšný nebyl, 30 sekund před koncem druhé části jej z obdobné akce překonal krátce po návratu z trestné lavice obránce Hutson.

Ve třetí části to dlouho vypadalo, že se žádné drama konat nebude. Švédové nebyli v útoku nebezpeční, Američané byli střelecky aktivnější, ale Johansson chytal spolehlivě.

V 55. minutě Alex Tuch nechtěně tečoval Carlssonovu střelu do vlastní branky. Gól Seveřany povzbudil a zásluhou Liljegrena se jim podařilo i vyrovnat. Zápas se tak musel prodlužovat. Druhý bod a vítězství ve skupině nakonec získali Američané, po 97 sekundách nastavení rozhodl Samberg.

Švédsko – USA 3:4 v prodl. (1:1, 0:2, 2:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Carlsson (Tömmernes, O. Lindberg), 55. Carlsson (Berggren, Linus Johansson), 58. Liljegren (Tömmernes, Lindberg) – 17. Bonino (Gauthier, Tynan), 34. Garland (Mazur, Grimaldi), 40. Hutson, 62. Samberg (Mazur, Tynan). Rozhodčí: Langin (Kan.), Schrader (Něm.) – Hynek (ČR), Niittylä (Fin.). Vyloučení: 7:4, navíc Eyssimont (USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 8781.

Švédsko: Lars Johansson – Sandin, Liljegren, A. Lindholm, Tömmernes, L. Bengtsson, Nemeth, Pudas – Berggren, Carlsson, Raymond – Grundström, P. Lindholm, A. Petersson – Everberg, O. Lindberg, A. Nylander – Silfverberg, J. de la Rose, M. Sörensen – Linus Johansson. Trenér: Hallam.

USA: DeSmith – Perbix, Samberg, Perunovich, Kleven, C. Mackey, Thrun, Hutson – A. Tuch, Bonino, Grimaldi – Garland, O'Connor, Eyssimont – Mazur, Tynan, Gauthier – Coronato, Brown, Farrell – Bjork. Trenér: Quinn.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články