Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Reprezentace se na domácím šampionátu utká ve skupině s Kanadou, Švýcarskem či Finskem

Čeští hokejisté se příští rok na domácím mistrovství světa utkají v základní skupině B v Praze s Kanadou, Finskem, Švýcarskem, Dánskem, Norskem, Rakouskem a Velkou Británií. Oproti původnímu plánu si tak na základě přání organizátorů vyměnily pozice oba zámořské celky. Ve skupině A v Ostravě se společně s Američany představí Švédsko, Německo, Slovensko, Lotyšsko, Francie, Kazachstán a Polsko.

zdroj: Reuters autor: Ints Kalnins

"Až do posledního zápasu letošního mistrovství světa jsme nevěděli přesné složení skupin. To rozhodl v Tampere až zápas o zlato. Jako pořadatel disponujeme možností jedné změny. Prioritou číslo jedna pro nás bylo umístění českého týmu do Prahy a Slovenska do Ostravy. V tomto směru nám ranking přinesl štěstí a nemuseli jsme tuto výměnu řešit," řekl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Jan Černý s tím, že druhou prioritou byl start kanadských hráčů v české metropoli.

Česká reprezentace se tak ve skupině utká s aktuálně nejlepšími zeměmi podle žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Kanadou a Finskem a zároveň s týmy, které ovládly poslední čtyři odehrané světové šampionáty. Kanada získala titul letos a v roce 2021, Finsko v letech 2019 a 2022.

"Naše předběžná jednání s reprezentanty javorových listů jsou taková, že pokud budou hrát v našem hlavním městě, můžeme očekávat příjezd hokejových hvězd a využít tak potenciál aktuálních světových šampionů v pražské aréně. Rádi bychom divákům zprostředkovali zážitek ze sledování největších možných hvězd současného hokeje. Myslím si, že rozdělení nemohlo dopadnout pro fanoušky lépe," uvedl Černý.

Vrcholný turnaj v Česku se konal naposledy v roce 2015 a na utkání zavítalo celkem 741 690 diváků, což je rekord MS. Organizátoři věří, že se jim podaří skvělou návštěvnost zopakovat.

"Rádi bychom se k ní přiblížili a navázali na úspěšný šampionát. Jak pražská, tak i ostravská skupina slibuje souboj atraktivních týmů. To, že Češi budou hrát v Praze a slovenská reprezentace v Ostravě, slibuje opět vysokou návštěvnost v obou arénách. Navíc se po více než dvou dekádách můžeme na mistrovství těšit na Poláky, kdy věříme, že vzhledem k malé vzdálenosti pomůžou zaplnit ostravskou arénu," uvedl předseda organizačního výboru Petr Bříza.

Složení skupin musí ještě formálně schválit Rada IIHF, marketingový partner federace společnost Infront a oba zámořské státy. Šampionát se příští rok uskuteční od 10. do 26. května, přesný program turnaje bude zveřejněn v průběhu léta.

Reprezentace po osmém místě na MS v Tampere a Rize klesla v žebříčku mezinárodní federace IIHF ze šesté na osmou pozici se ziskem 3735 bodů. Je to nejhorší umístění od zavedení žebříčku v roce 2003.

Dosud nejníže byli Češi po loňský únorových olympijských hrách v Pekingu, kdy klesli na 7. příčku. Nejlépe byli v roce 2006 po světovém šampionátu v Rize druzí.

Do čela se posunula zlatá Kanada s 4150 body, druhé je Finsko (4080). Následuje Rusko (4050), které bylo vyloučeno z MS kvůli válečné agresi na Ukrajině, Spojené státy americké (3940) a stříbrné Německo (3835). Čechy přeskočili vedle Němců také nově sedmí Švýcaři (3775).

Žebříček IIHF hodnotí země podle úspěšnosti za poslední čtyři roky, přičemž se započítávají umístění na světových šampionátech a olympijských hrách.

Přidělené body ze tří předešlých šampionátů jsou každý rok redukovány o 25 procent. Podle žebříčku se určuje nasazení na MS a olympijské hry.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články