Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Další test před mistrovstvím světa. Česko si v Brně zahraje s vítězem EHT ze Švédska

Po čtvrteční porážce s Finskem 2:3 v prodloužení přivítá hokejová reprezentace na Českých hrách v Brně už jistého vítěze Euro Hockey Tour ze Švédska. Kouč Kari Jalonen plánuje sbírat další poznatky před závěrečnou nominací na mistrovství světa v Rize a Tampere. Zúžení kádru oznámí po turnaji a v úterý se jeho tým vydá do Lotyšska obhajovat bronz z loňského šampionátu ve Finsku. Přímý přenos utkání Česko – Švédsko sledujte od 15:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

O víkendu dá Jalonen šanci dalším hráčům z dvaatřicetičlenného kádru. "Zápas s Finskem mi podal lepší informace o tom, kam se ubíráme a jaká je úroveň. Myslím, že starší hráči udávali ráz. Pro nás je teď trochu jednodušší rozebrat hru, protože jsme nastoupili proti soupeři takové úrovně. Ten zápas jsme vážně potřebovali," pochvaloval si Jalonen, jehož svěřenci utrpěli po šesti vítězstvích premiérovou porážku v přípravě.

Mimo hru zůstali v duelu s Finskem brankáři Šimon Hrubec, Marek Langhamer, obránci Jakub Zbořil, David Jiříček, David Němeček a útočníci Ondřej Beránek, Michal Kovařčík, Radan Lenc, Daniel Voženílek, Hynek Zohorna a Roman Horák, který se zapojil do tréninku po týdenní pauze s bolavým kolenem. "Všichni dostanou šanci se ukázat během víkendu," podotkl Jalonen, jehož tým čeká v neděli ještě Švýcarsko.

Švédové mají na soupisce šest posil z NHL

Se Švédskem, které do turnaje vstoupilo ve čtvrtek doma v Göteborgu vítězstvím nad Švýcarskem 3:0, uspěli čeští hokejisté v únoru na Švédských hrách v Malmö a vyhráli 2:1 po samostatných nájezdech. Ukončili tak sérii tří porážek, která začala loni v květnu na mistrovství světa v Tampere (3:5) a pokračovala v listopadu na turnaji Karjala v Českých Budějovicích (1:4) a v prosinci na Švýcarských hrách ve Fribourgu (0:4).

Kouč Sam Hallam má v kádru pro České hry šest posil z NHL - obránce Rasmuse Sandina z Washingtonu a útočníky Jonatana Berggrena s Lucasem Raymondem z Detroitu, Jakoba Silfverberga z Anaheimu, Alexandera Nylandera z Pittsburghu a Fabiana Zetterlunda ze San Jose. "Mají šikovné kluky na puku. Snaží se jezdit po celém ledě. Kluci budou pod tlakem a my se snažíme, aby na to byli připravení," řekl Jalonenův asistent Martin Erat.

Český tým v tréninku opět pracoval na přesilovkách, ve kterých se proti Finům neprosadil. "Měli jsme jich snad pět a nedali ani jeden gól. To určitě není dobře. Máme tady hráče, kteří si s tím umí poradit. Musíme se na to určitě zaměřit. V těchto zápasech přesilovky rozhodují. Málokdy se stává, že jich dostanete tolik, takže aspoň jeden gól jsme dát měli. Byl to první zápas, tak doufejme, že to bude lepší," prohlásil útočník Michael Špaček.

Kouč Jalonen mohl být alespoň spokojen s faktem, že příležitosti si jeho svěřenci v početních výhodách vypracovali. "Šance musíme využívat, to se nám nedařilo. Věnujeme se přesilovkám na tréninku. Je to proces. Musíme najít hráče na správné pozici a přemýšlet o tom," uvedl Jalonen.

Jeho výběr ještě před úterním odletem do Rigy doplní útočník Filip Chytil z New York Rangers, ale většinu kádru má finský stratég dlouhou dobu pohromadě. "Myslím, že je to pro nás dobře. Byli jsme spolu tři a půl, vlastně skoro čtyři týdny. Z kabiny mám dobrý pocit. Kluci vědí, o co nám jde a co děláme. My víme, co dokážou," dodal Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články