Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zámořští beci bojují o místo na MS. Knot se uvedl gólem a říká: Takovou střelu často trénuju

Jedenáct obránců na deset, možná devět, míst v letadle do Rigy. V kádru hokejové reprezentace před mistrovstvím světa ve Finsku a Lotyšsku má Kari Jalonen pestrou nabídku v defenzivních řadách. Kromě osvědčených tváří zkouší také ty méně okoukané – Ronalda Knota, který strávil sezonu na farmě Arizony a Jakuba Zbořila, jenž byl na hraně sestavy Bostonu. Knot má teď výhodu, proti Finsku na Českých hrách vstřelil premiérový gól v reprezentaci.

Úporný souboj s Finy, který nakonec Češi v Brně prohráli 2:3 po prodloužení, byl dlouho chudý na góly. Až ve 49. minutě si najel do útočného pásma Knot a po dobrém prostrčení Dominika Kubalíka zavěsil pod břevno branky Emila Larmiho.

"Snažím se podporovat útok. Takto chtějí v této době hrát už všichni. V tuto chvíli to zrovna vyšlo na mě, že jsem se tam ocitl ve volném prostoru. Kubalda mi to tam suprově prostrčil a trefil jsem to naštěstí, jak jsem chtěl. Docela hezký gól," těšilo osmadvacetiletého beka.

"Jsou místa na ledě, ze kterých si člověk věří, kam míří. Z této pozice se já jako pravák snažím střílet na první tyč nahoru, protože moc jiných možností nemám. Tuto střelu jsem nějakým způsobem trénoval v posledních měsících a letech," pokračoval Knot, kterému kustod schoval puk na památku.

Obránci v přípravě na MS:

Tomáš Dvořák (18 zápasů/1 branka), Jan Košťálek (oba Pardubice; 17/4), Michal Kempný (68/6), David Němeček (oba Sparta Praha; 22/1), Tomáš Kundrátek (96/11), Jan Ščotka (oba Kometa Brno; 38/1), Jakub Jeřábek (Oceláři Třinec; 73/5), David Jiříček (Columbus/NHL; 19/3), Michal Jordán (Rapperswil-Jona/Švýc.; 108/5), Ronald Knot (Tucson/AHL; 6/1), Jakub Zbořil (Boston/NHL, 0/0)

Tato akce byla důležitá z pohledu vývoje utkání a může být ještě důležitější z hlediska Knotových šancí na šampionát. Ze stávajícího počtu jedenácti zadáků někdo vypadne. Loni bral Jalonen na MS devět obránců. 

"Všichni jsme zápas s Finy potřebovali, byl to totálně jiný level než s Rakouskem. Tempo, rychlost a souboje. Toto utkání mi dalo lepší informace, kam směřujeme a jaká je úroveň naší hry. Pro nás trenéry je to trochu jednodušší analyzovat hráče v takovém zápase," popsal výhodu kvalitní konfrontace kouč národního týmu.

Jasné je, že se bude rozhodovat mezi stávajícími beky a další obránce ze zámoří David Jiříček má nominaci téměř jistou, pokud bude zdravotně v pořádku. Z NHL na šampionát pak může přijet maximálně Radko Gudas, ale jeho Florida zatím úspěšné bojuje s Torontem ve 2. kole play-off a vede 2:0 na zápasy.

Ohledně předčasného odtajňování šancí hráčů na konečnou nominaci bývá Jalonen skoupý na slovo. Ke Knotovi řekl jen: "Bylo to dejme tomu dvacet minut v utkání, kdy mi ukázal, že hraje velmi dobře."

Plus pro Knota – fyzické parametry i olympiáda

I to je pozitivní zpráva pro Knota. Mimo fyzické parametry (výška 193 centimetrů) má už zkušenosti z národního týmu, z olympiády v Pekingu. V sedmém startu v reprezentaci teď dal první branku. "Jsem rád, že jsem ten gól dal, ale nedělal bych z toho velkou vědu. Pořád to není ještě mistrovství světa, ale příprava," uvědomoval si.

V posledních letech si drží normu šestnácti či sedmnácti bodů v základní části. Jak v Liberci, tak v Nižněkamsku a momentálně v celku Tucson Roadrunners. "Když to půjde, budu se snažit nějak pomoct a podpořit útok. Zase tam nechci dělat žádné kaskadérské kousky. Moje hlavní práce je bránit dobře a od toho se budu odrážet," prohlásil pražský rodák.

Prostředí na farmě si letos zkusil a podle jeho slov stačilo, chce se vrátit do Evropy. "Necítil jsem se jistě na puku, pořád si ještě trochu zvykám. Rozdíly tady nějaké jsou," popsal přechod na širší kluziště.

Zbořilovi trenér Bostonu příliš nevěřil

Druhý obránce, který přijel na zkušenou ze zámoří, je Zbořil. Toho čeká premiéra v reprezentaci, a ještě k tomu na mateřském ledě v Brně. O víkendu bude hrát se Švédy i Švýcary. 

"Z reprezentace mi zavolali v neděli po prohraném sedmém zápasu v Bostonu, že mě trenér ještě moc nezná, neviděl mě hrát. Jak všichni mohli vidět, moc jsem toho nenahrál tuto sezonu. Řekl mi, že budu hrát o víkendu dva zápasy a že se mám ukázat," řekl Zbořil ve studiu České televize při duelu s Finy.

V sezoně odehrál přesně 22 zápasů v NHL s bilancí gólu a tří přihrávek. Závěr ročníku a play-off proseděl na tribuně. Pro něj zklamání, zvlášť poté, co se dostal do kondice po operaci přetrženého zkříženého vazu v koleni.

"Myslím si, že jsem přijel dobře nachystaný do sezony. Když jsem ale udělal nějakou chybu, trenér mě vždycky posadil na deset minut a už jsem se potom těžko dostával do tempa v zápase. Nevím, jestli mi trenér úplně nevěřil... Nakonec to dopadlo, že jsem vyšplouchl ze sestavy," pokrčil Zbořil rameny. 

Teď má jedinečnou příležitost se ukázat na mezinárodní scéně, což mu poradil po konci sezony i hvězdný kolega v dresu Bruins David Pastrňák. A tak jde Zbořil do boje o místo na šampionátu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články