Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čeští junioři budou hrát o bronz s Finy. Švédové jim v semifinále zasadili rozhodující údery ve třetí třetině

Po dvou letech si čeští junioři zahrají zase o bronz. Reprezentační dvacítka nestačila na mistrovství světa v Göteborgu v semifinále na švédské hokejisty 2:5. Tre kronor prohrávali 0:1 po trefě Matyáše Melovského, poté otočili skóre na 2:1 a rozhodující údery zasadili ve třetí třetině, kterou ovládli 3:0. Dvakrát se v závěrečné dvacetiminutovce prosadil Jonathan Lekkerimäki. Domácí Švédové mají jistotu medaile a utkají se ve finále s Američany, kteří přehráli Finy 3:2. Svěřenci Patrika Augusty nastoupí proti Suomi. Přímý přenos zápasu o bronz sledujte v pátek do 15:00 a od 19:05 finále na ČT sport a ČT sport Plus.

Švédové se do finále dostali po pěti letech, budou hrát o třetí titul po letech 1981 a 2012. Stříbrných medailí mají na kontě jedenáct.

"Z kluků teď cítím obrovské zklamání, byly tam nějaké slzy. Hráči jsou zklamaní, každý by chtěl hrát o zlato. Ale musíme se připravit. Bude nás čekat obrovsky kvalitní soupeř a bude důležité nastavit hlavy, nalít hráčům trošku sebevědomí, abychom měli velkou chuť k tomu těžkému utkání, které nás čeká. Všichni tu medaili budou chtít," uvedl Augusta.

Semifinále hned od úvodu nabralo rychlý spád, až po 6 minutách a 39 sekundách přišlo první přerušení. Krátce po první komerční přestávce pak udeřil český tým. Matyáš Melovský k sedmi asistencím na turnaji přidal první gól. Po přihrávce Sebastiána Redlicha zpoza branky propasíroval puk pod betonem Huga Havelida. O chvíli později ale bylo vyrovnáno. Prosadil se bek Theo Lindstein, jehož nahození propadlo Michaelu Hrabalovi přes lapačku.

Druhé zaváhání českého gólmana přišlo ve druhé části. Lapačkou minul střelu zápěstím obránce Axela Sandina-Pellikky opět od modré čáry. Svěřence Patrika Augusty ale otočka ve skóre nepoložila.

Hala Scandinavium je pro českého obránce Tomáše Cibulku tou pravou. Po trefě do sítě Kanady se prosadil i proti Tre kronor. V přesilovce přízemní střelou pod betonem nachytal brankáře Havelida. Český tým mohl jít do šaten i s vedením. Ve druhé třetině ovšem tváří v tvář švédskému brankáři neuspěli Jiří Kulich a Ondřej Becher.

"Do zápasu jsme skočili skvěle, byli jsme u nich v pásmu a hráli jsme jednoduše. Bohužel jsme pak trochu vypadli z našeho plánu, což nás mrzí," řekl útočník Jiří Kulich.

Rozhodující byla pro toto semifinále třetí dvacetiminutovka. Švédové do ní vlétli hodně aktivně, jejich šance ale skvěle pochytal Hrabal. Neuspěl ani Redlich z prostoru mezi kruhy. Na konci 45. minuty ale přišel jediný trest za celý zápas i na české straně za zbytečný krosček Aleše Čecha a na bližší tyčku ranou z první rozjásal Seveřany už po 16 sekundách přesilovky Lekkerimäki.

Když přesně po 52 odehraných minutách přidal další gól Noah Östlund, definitivně uklidnil Švédy. Hned o 62 sekund později se navíc podruhé v utkání zapsal mezi střelce Lekkerimäki a o prvním finalistovi bylo jasno. Nic na tom nezměnila ani dlouhá závěrečná power-play českého mužstva.

"Myslím, že rozhodly dva samostatné nájezdy, které jsme ve druhé třetině nedaly. Kvalita soupeře je vysoká a potom, co dali Švédové přesilovkový gól na 3:2, narostla jim křídla. Po jejich čtvrtém gólu se nám začaly klepat ruce na hokejkách. Tak to bývá. Čekalo se na ten gól na 3:2, bohužel ho dal soupeř," řekl Augusta.

Finové ztratili dvoubrankové vedení, o zlato bude hrát USA

Američané na turnaji ještě nenašli přemožitele a finále si zahrají po třech letech od posledního pátého titulu. Do zápasu s Finy vstoupili špatně. Po Rinzelově chybě otevřel skóre už po 111 sekundách Keskinen. Ve 13. minutě navíc tečující Kumpulainen usměrnil puk přesně mezi betony gólmana Augustinea a bylo to 2:0. Druhou třetinu ale opanoval zámořský celek na střely na branku 14:3. Snuggerud v přesilovce snížil a Smith ve 37. minutě vyrovnal.

Sedm minut před koncem základní hrací doby mohl po chybě Američanů vystřelit postup pro Finy Bau, Augustine ale jeho pokus vytěsnil. V čase 55:00 byl pak sporně vyloučen obránce Kulonummi a Američané využili i druhou početní výhodu, kterou v utkání měli – 13 sekund před vypršením trestu vypálil přesně z kruhu Gauthier. Jen o 40 sekund později dostali šanci hrát přesilovku i Finové, umocnili ji hrou bez gólmana, ale na vyrovnání už nedosáhli.

Mezi elitou setrvají Němci

Němečtí hokejisté uhájili příslušnost k elitě, když v dramatickém utkání o udržení porazili v Göteborgu Norsko 5:4 v prodloužení. V čase 60:58 rozhodl útočník Moritz Elias. Seveřané, kteří byli na turnaji v roli nováčka, sestoupili zpátky o patro níže. Na příštím šampionátu v Ottawě je nahradí Kazachstán.

O udržení tentokrát rozhodoval jediný souboj. Norové v něm byli v prvních dvou třetinách střelecky aktivnější, ale vedli dvakrát Němci. Pokaždé však přišla odpověď. V polovině třetího dějství Němci odskočili dvěma zásahy v rozmezí 48 sekund dokonce do dvoubrankového vedení, ale Brandsegg-Nygard v 55. minutě z přesilovky snížil a necelé dvě minuty nato vyrovnal svým druhým zásahem v utkání Olsen. Poslední slovo měl však Elias.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Göteborgu:

Semifinále:

Švédsko –⁠ Česko 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 12. Lindstein (Edstrom), 23. Sandin-Pellikka (Salomonsson), 46. Lekkerimäki (Sandin-Pellikka, Wahlberg), 52. Östlund (Lindstein, Willander), 54. Lekkerimäki (Östlund, Stenberg) –⁠ 7. Melovský (S. Redlich, Šalé), 28. Cibulka (Bareš, Rymon). Rozhodčí: Hebeisen (Švýc.), Pearce (Kan.) –⁠ Durmis (SR), Gustafson (USA). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:1. Diváci: 11 512.

Sestavy:

Švédsko: H. Hävelid –⁠ Mattias Hävelid, E. Pettersson, Willander, Lindstein, Sandin-Pellikka, Salomonsson –⁠ Lekkerimäki, Östlund, Wahlberg –⁠ O. Pettersson, Bystedt, Öhgren –⁠ Unger Sörum, Edstrom, Stenberg –⁠ Wagner, Forsfjäll, Born –⁠ Rudslätt. Trenér: Magnus Hävelid.

Česko: Hrabal –⁠ Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas –⁠ Bareš, Šapovaliv, Kulich –⁠ Šalé, Melovský, S. Redlich –⁠ Rymon, Becher, Štancl –⁠ Maštalířský, M. Přibyl, Židlický. Trenér: P. Augusta.

USA – Finsko 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 33. Snuggerud (Casey, W. Smith), 37. W. Smith (Perreault, Chesley), 57. Gauthier (Hutson, Brindley) – 2. Keskinen (Männistö), 13. Kumpulainen (Kärki, Bau). Rozhodčí: Björk, Eriksson (oba Švéd.) – Faucher (Kan.), Heffner (Něm.). Vyloučení: 2:2. Využití: 2:0. Diváci: 10 561.

O udržení:

Německo –⁠ Norsko 5:4 v prodl. (1:1, 1:1, 2:2 –⁠ 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Bicker (Sumpf, J. Weber), 29. Oswald (Hördler, Sinn), 50. Sinn (Rollinger, Bicker), 51. Hübner (Oswald), 61. Elias (Sinn, Oswald) –⁠ 17. Steen (Brandsegg-Nygard, Vesterheim), 35. Olsen (Johnsen, Wold), 55. Brandsegg-Nygard (Steen, Vesterheim), 57. Olsen (Johnsen, Koch). Rozhodčí: Murray (Kan.), Žák (SR) –⁠ Rampír (ČR), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 2237. Sestoupilo Norsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články