Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Nejproduktivnější hráč se proměnil v brankáře. Jak McTavish zachránil Kanadu ve finále

Javorové listy napravily loňskou porážku ve finále mistrovství světa juniorů, když udolaly Finy 3:2 v prodloužení. Nechybělo však mnoho, aby se Kanaďané museli v souboji o zlato opět sklonit před soupeřem. Ústřední postavou závěrečného duelu v Edmontonu byl opět domácí Mason McTavish, jenž byl nakonec vyhlášen nejlepším útočníkem a zároveň nejužitečnějším hráčem turnaje.

Mason McTavish zachraňuje Kanadu v prodloužení ve finále MSJ proti Finsku
zdroj: ČTK/AP autor: Jason Franson

Kapitán zámořského výběru, jenž nechybí ani v All Star týmu, si podmanil hlavní ofenzivní statistiky šampionátu. Nastřílel nejvíc branek (8), se spoluhráčem z týmu Olenem Zellwegerem si připsal nejvíc přihrávek na gól (9) a se 17 body jasně ovládl celkovou produktivitu turnaje. Druhý Joakim Kemell z Finska zaostal o pět bodů. McTavish tak nakonec těsně nedosáhl na kanadský rekord (18 bodů), který stále drží Dale McCourt z roku 1977.

Ve finále zaznamenal McTavish dvě asistence u úvodních dvou branek Kanady, po nichž javorové listy vedly nad Finy po čtyřiceti minutách 2:0, a směřovaly za zlatem. Jenže výběr Suomi se ve třetí třetině zvedl a dvěma góly si vynutil prodloužení.

V nastavení však přišla nejdůležitější akce kanadského kapitána na turnaji. K překvapení mnohých však na opačné straně kluziště, než by se očekávalo. Poté, co se Finové dostali v útočném pásmu po rychlé kombinaci k zakončení v bezprostřední blízkosti branky, sklepl McTavish puk ze vzduchu mířící do kanadské sítě na brankové čáře.

"Bylo to hodně bláznivé. Měl jsem hokejku v pravý čas na správném místě. Ani moc nevím, jak a proč jsem se ocitl za naším brankářem. Vím jen, že pak jsem jel na střídačku a K. J. se dostal do brejku. Byly to strhující chvíle a já jsem hrozně šťastný, že jsme byli na té správné straně a vyhráli," prohlásil McTavish po utkání.

O minutu později pak na druhé straně, v ještě lepší pozici než měli Finové, definitivně rozhodl zlatý souboj Kent Johnson, jenž dorazil vlastní střelu po neúspěšném blafáku a ukončil letošní šampionát.

"Nejprve jsem zkusil zakončit mezi betony, ale tenhle pokus nevyšel. Dostal jsem se však k dorážce. Bylo to fantastické prodloužení. Hrozně rád hraju tři na tři. Myslel jsem si, že bych mohl i skórovat," řekl Johnson.

Kanada tak oslavila zlato číslo 19 a celkově 34. medaili ze 46 šampionátů. Na jubilejní dvacátý titul bude kolébka hokeje útočit na dalším domácím turnaji na přelomu kalendářního roku v tradičním povánočním termínu ve městech Halifax a Moncton.

Zdroj
ČT sport, ČTK, thehockeynews.com, tsn.ca

Hlavní zprávy

Nejčtenější články