Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Kanadský rekord se chvěje. McTavish exceluje s Bedardem a Anaheim si mne ruce

Přes tři body na zápas. Snový zápis zatím drží Mason McTavish a pět bodů mu chybí k vyrovnání kanadského rekordu na juniorském mistrovství světa. Kapitán Kanady v Edmontonu září. Ke skvělé střele dokáže přidat důraz před brankou a v rozích hřiště. Celkově posbíral sedm gólů a šest přihrávek, a to pro něj turnaj ještě zdaleka nekončí. Čtvrtfinále se Švýcarskem je další příležitostí se ukázat. Co získal Anaheim v tomto talentu javorových listů pro budoucnost?

McTavish využívá dominance Kanady na šampionátu beze zbytku. Je v centru první formace a také v centru dění, přesně jak to má rád. Proti Slovensku exceloval se čtyřmi zásahy, s českým týmem skóroval dvakrát, v duelu s Finy přidal gól a pouze proti Lotyšům překvapivě vyšel na prázdno. 

Na ledě mu zdatně sekunduje Connor Bedard a oba si dělají zatím ze šampionátu svou exhibici. O Bedardovi se píše momentálně daleko víc než o McTavishovi. Kanada do něj vkládá naděje podobně jako do Connora McDavida a doufá v post jedničky příštího draftu NHL.

Zatím se ale Bedard může učit od McTavishe, který už prokazuje vlastnosti správného lídra. Oba jsou spolubydlící v Edmontonu stejně jako tomu bylo na šampionátu hráčů do 18 let v městech Plano a Frisco v minulém roce. 

"Oba mají vysoké hokejové IQ. Je zřejmé, že mezi nimi spolupráce funguje a tato vazba se povedla už na šampionátu osmnáctek v Texasu. Když dostanete na krátkodobém turnaji šanci využít dvojici, která má mezi sebou dobrou chemii, nesmíte váhat," řekl kouč javorových listů Dave Cameron. 

Bodový rekord je nepřekonatelný, kanadský se ale blíží

Za čtyři zápasy, třináct bodů. Úctyhodná bilance McTavishovi nahrává k cennému milníku. V roce 1977 řádil Dale McCourt na šampionátu v Banské Bystrici a Zvolenu. Tehdy kanadský forvard nasázel deset gólů a na osm přihrál. McTavish bude tímto tempem kanadský rekord atakovat. Celkový si pro sebe možná navždy ukradl Peter Forsberg s 31 body.

Juniorské bodové rekordy na MS:

1. Peter Forsberg (Švédsko) - rok 1993 - 31 bodů (7+24)
2. Markus Näslund (Švédsko) - rok 1993 - 24 bodů (13+11)
3. Raimo Helminen (Finsko) - rok 1984 - 24 bodů (11+13)
4. Robert Reichel (Česko) - rok 1990 - 21 bodů (11+10)
5. Vladimír Růžička (Česko) - rok 1983 - 20 bodů (12+8)
...9. Dale McCourt (Kanada) - rok 1977 - 18 bodů (10+8)

A čím McTavish oslňuje na ledě hokejové experty a diváky? Nejen tvrdou a přesnou střelou, ale nebojí se jít do prostoru před brankou, kde to bolí, a hituje u mantinelu. Tyto atributy mu vynesly třetí místo v loňském draftu.

"Je technický zdatný, velký, silný a soutěživý. Prostě si vždycky najde způsob, jak dostat puk do brány," hodnotil výstižně analytik kanadské stanice TSN Craig Button.

"Je zrozený pro to být hokejistou. Někteří kluci mají talent, ale necítí se vždy komfortně na ledě, že mají vše pod kontrolou. Tenhle je prostě hokejista," přidal kompliment Joël Bouchard, kouč San Diega Gulls, farmy Anaheimu.

Začátky ve Švýcarsku

McTavishova cesta lehce připomíná tu, kterou absolvoval top střelec NHL – Auston Matthews. Hvězda Toronta v osmnácti letech šla na zkušenou do Curychu. Jeho mladší následovník se "ošlehával" v Oltenu, jenž hraje ve Švýcarsku o soutěž níž.

Předminulou sezonu načal McTavish v Oltenu s bilancí devíti branek a dvou asistencí ve třinácti duelech, pak se zapojil do programu kanadské osmnáctky. Zemi helvétského kříže si vybral i proto, že se tam narodil a jeho otec Dale strávil ve Švýcarsku deset sezon.

McTavish jako parťák pro Zegrase

Z McTavishe může v následujících letech vyždímat to nejlepší Anaheim. Ducks prochází momentálně přestavbou a budoucnost bude nejspíš zářná. Mimo kapitána kanadské dvacítky v týmu už předvádí kouzla jednadvacetiletý Američan Trevor Zegras.

Zegras měl jen slova chvály na trojku loňského draftu, která si už v NHL připsala devět startů se dvěma góly a asistencí: "Nevím, jestli jsem viděl někdy hráče jako je on. Je velký, rychlý, technický a zároveň zodpovědný v obranném pásmu. Mason je všestranný hráč a úplně předčil má očekávání." 

Oba jsou sice centři, ale proč by své schopnosti nemohli ukázat v plné kráse na přesilovce vedle sebe? Ve hře pět na pět pak Anaheim má k dispozici centry do prvních dvou útoků s velkým potenciálem. Za pár let to může být od Ducks opět útok na Stanley Cup.

Zdroj
ČT sport, The Athletic, The Hockey News, TSN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články