Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Junioři prokletí nezlomili, v duelu o bronz podlehli Švédům

Čeští mladíci sahali na mistrovství světa juniorů v Edmontonu po bronzu, ale první medaile od roku 2005 se nedočkali. Svěřenci trenéra Radima Rulíka podlehli Švédům 1:3. O jedinou trefu se postaral šťastným odrazem Michal Gut, další příležitosti pochytal jistý Jesper Wallstedt ve švédské brance.

Češi tak neukončili čekání na medailový zisk, které se protáhne minimálně na osmnáct let. Junioři tak vyrovnali čtvrtým místem výsledek z roku 2018. Jako rozhodující se ukázala pasáž mezi 34. a 36. minutou, kdy sice nejprve Gut srovnal v přesilové hře na 1:1 po regulérním zásahu nohou, ale o necelé dvě minuty později rozhodl Isak Rosén přesnou ránou po buly.

Těsný náskok Seveřanů jistil spolehlivý Wallstedt, který obstál i ve dvou oslabeních v závěrečné části hry a jenž měl nakonec více práce než jeho český protějšek Tomáš Suchánek. Pojistku Švédů navíc přidal tři minuty před koncem Linus Sjödin.

"Je to hokej a ten se hraje na vítězství. Toho jsme nedosáhli. Hráči ale udělali vše, co bylo v jejich momentálních silách. Myslím si, že jsme v zápase nebyli horším týmem. Chybělo nám trochu štěstí, nastřelili jsme několik tyček," řekl kouč českého výběru Radim Rulík po utkání.

Seveřané, kteří se v semifinále proti Finsku střelecky neprosadili, proti českému výběru hned v úvodu dvakrát trefili brankovou konstrukci. Nejprve ve 2. minutě Lysell, poté ve 4. minutě při přesilovce Andrae.

Následně se do slibné šance dostal Olausson, gólman Suchánek byl ale připraven. Do vedení se Švédové dostali v 15. minutě, kdy Lysell přebruslil Ticháčka, rychle objel branku a před přesunujícím se Suchánkem stihl zasunout puk za brankovou čáru. Češi drželi se soupeřem krok v počtu střeleckých pokusů, brankáře Wallstedta ale výrazněji neohrozili.

Ve 22. minutě se do slibné šance dostal Gut, vyrovnat však nedokázal. Hauser o deset minut později nevyužil zaváhání Olssona. Ve 34. minutě byl vyloučen Edvinsson a Češi první přesilovku rychle využili. Jiříčkovu střelu vyrazil Wallstedt přímo do Guta a švédský bek se mohl po osmi sekundách vrátit na led.

Nerozhodný stav ale vydržel jen 109 sekund. Bezprostředně po buly se prosadil Rosén. Ještě ve druhé části mohl opět vyrovnat Ivan, trefil ale jen tyč.

Ve třetí části měli Češi šanci přidat druhý gól v početních výhodách, nedokázali ale využít dva tresty švédského kapitána Andraeho. Wallstedt si s pokusy Kulicha a Menšíka poradil. Seveřany mohl uklidnit Olausson, Suchánek byl ale pozorný.

V 57. minutě se po rychlém protiútoku prosadil Sjödin a rozhodl. Češi nerezignovali, obránce Čech vzápětí trefil tyčku. Vyrovnat se svěřencům trenéra Radima Rulíka ale nepodařilo ani při dlouhé power-play.

"Snažím se to brát z té pozitivní stránky. Měli jsme hodně mladý tým, který hrál proti starším dost vyrovnané zápasy. Musíme si z toho vzít ponaučení. Doufám, že na nás lidi koukali a viděli, jak makáme," uvedl obránce David Jiříček.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu - o 3. místo:

Švédsko - Česko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Lysell (Grans, Stakkestad), 36. Rosén (Niederbach), 57. Sjödin (Wallinder) - 34. Gut (Jiříček, Myšák). Rozhodčí: Bloski, Kowalski (oba Kan.) - Rey (USA), Špůr (ČR). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. Diváci: 3252.

Švédsko: Wallstedt - Grans, Edvinsson, Forsfjäll, Lööf, Wallinder, Andrae, Olsson - Rosén, Niederbach, Olausson - Lysell, Stakkestad, Öhgren - Lekkerimäki, Ljungman, Magnusson - Sjödin, Stjernborg, Torgersson - Sjöberg. Trenér: Tomas Montén.

Česko: Suchánek - Ticháček, Jiříček, Svozil, Špaček, Hamara, Čech - Myšák, Šapovaliv, Kulich - Urban, Gut, Szturc - Ryšavý, Menšík, Kos - Hauser, Ivan, Měchura - Herčík. Trenér: Radim Rulík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články