Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Kulich ukončil semifinálový thriller a čeští junioři mají po 18 letech medaili

Tento tým potvrdil, že se jen tak nevzdává. Podobně jako v předchozím vývoji šampionátu také v semifinále mistrovství světa do dvaceti let český juniorský výběr prohrával, ale duel se Švédy otočil a po výhře 2:1 v prodloužení postoupil v Halifaxu do souboje o zlato. Postupový gól vstřelil Jiří Kulich 50 sekund před koncem nastavení. Ve finále se svěřenci trenéra Radima Rulíka utkají s Kanadou. Duel o zlato sledujte živě v noci na pátek v čase 0:30 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Svěřenci trenéra Radima Rulíka dlouho nemohli najít recept na žluto-modrou defenzivní zeď. Jenže když už se zápas chýlil ke konci, prosadil se obránce David Jiříček tvrdou ránou od modré 39 sekund před závěrečným hvizdem a poslal utkání do prodloužení.

V nastavení měli Švédové několik skvělých příležitostí, ale brankář Tomáš Suchánek národní tým podržel, a tak mohl na druhé straně rozhodnout Kulich. V poslední minutě prodloužení se při jednom z posledních útoků protáhl podél pravého mantinelu, natlačil se přes obránce až před brankáře Carla Lindboma a prostřelil ho.

Přitom právě švédská obrana znovu trápila české hráče. Navíc bek Ludvig Jansson, jenž v základní skupině vstřelil národnímu týmu dvě branky ze tří včetně té vítězné v prodloužení, se prosadil také v semifinálovém duelu, když překonal Suchánka z dálky ve 22. minutě.

K Janssonovi se však už nikdo další nepřidal a takticky svázaný souboj dobrých obran mnoho vážnějších situací před oběma brankami v základní hrací době nenabídl. V nejlepší pozici se z českého pohledu ocitl už v sedmé minutě Martin Ryšavý, který se dostal po průniku ze strany až před bránu, ale Lindbom jeho nájezdu odolal. Střela Eduarda Šalého z úhlu ve třetí třetině skončila jen na tyči.

Juniorům tak vyšla odveta jak za utkání ve skupině, tak také za minulý šampionát dohrávaný v létě v Edmontonu, kde Češi prohráli bronzový duel 1:3. V noci ze čtvrtka na pátek od 00:30 středoevropského času se juniorští reprezentanti pokusí získat první zlato od roku 2001.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Halifaxu (Kanada) - semifinále:

Česko - Švédsko 2:1 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 60. Jiříček (Špaček, Szturc), 70. Kulich (Šapovaliv, Špaček) - 22. Jansson (E. Pettersson, Östlund). Rozhodčí: Campbell, Hamilton - Wyonzek (všichni Kan.), Grillo (USA). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 9265.

Česko: Suchánek - Ticháček, Jiříček, Svozil, Špaček, Hamara, Moravec, Čech - Šalé, Šapovaliv, Kulich - Chmelař, Brabenec, Szturc - Ryšavý, Sapoušek, Kos - Hauser, Marcel, Měchura, od 41. navíc Menšík. Trenér: Radim Rulík.

Švédsko: Lindbom - Sjöholm, Engström, Sandin-Pellikka, Norén, Jansson, E. Pettersson - Lysell, Stjernborg, Rosén - Wagner, Bystedt, Carlsson - Strömgren, Östlund, Öhgren - O. Pettersson, Oscarson, Robertsson - Lekkerimäki. Trenér: Magnus Havelid.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články