Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Juniory čeká semifinálová výzva v podobě Švédů. Tihle kluci mají tu správnou chemii, říká Rulík

Český tým hokejistů do 20 let se po čtyřech měsících znovu probojoval na mistrovství světa do semifinále. V Halifaxu ale svěřence Radima Rulíka čeká velká výzva – se Švédy prohráli v srpnu zápas o bronz a duel s Tre Kronor byl také jedinou porážkou ve skupině probíhajícího šampionátu. Přímý přenos utkání sledujte od 20:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Česká hokejová dvacítka
zdroj: ČTK/Profimedia

Čeští junioři, kteří vyhráli základní skupinu A a byli nasazení do play-off jako nejlepší tým turnaje, se pokusí Švédům oplatit čtvrteční porážku 2:3 v prodloužení. Výběr kouče Magnuse Hävelida je jejich jediným přemožitelem na probíhajícím šampionátu.

"Švédsko je samozřejmě velmi silný tým, ale v semifinále už si nevybereme. Hráli jsme s nimi v Edmontonu, teď v základní skupině. Nechci říct, že je to výhoda, ale máme dostatek zkušeností s jejich hrou," vyjádřil se k soupeři trenér Rulík.

Kouč dvacítky se ze čtvrtečního zápasu poučil a s týmem rozebere novou útočnou strategii. "Nepodařilo se nám vyzrát na beky a dostat se před gólmana tak, aby neviděl střely. Jak to vidí, tak to pochytá. Potřebujeme pořád měnit pozice, aby oni měli co nejtěžší si nás nabírat," zhodnotil.

Podstatným způsobem pomáhá trenérům i hlavní kouč českého A-týmu Kari Jalonen. A nejen v přípravě na utkání. "Navázali jsme na tu spolupráci z Edmontonu, která se mi líbila. Kari dělá statistiku po jednotlivých třetinách, sděluje nám postřehy, jak to vidí shora. Jeden dva postřehy, stejně tak i v případě přípravy na zápasy. Mně se to vážně moc líbí. Ten servis od něho je skvělý a já jsem za to vážně rád. Takhle si myslím, že by to mělo fungovat," prohlásil Rulík.

Skromnost a správná chemie

Češi k prvnímu postupu do finále od obhajoby titulu v roce 2001 v Moskvě potřebují se Švédy ukončit nelichotivou sérii třinácti porážek na juniorských MS. Naposledy vyhráli 31. prosince 2002 právě v Halifaxu, kdy zvítězili 3:1.

"Chuť bude určitě obrovská, ale bude záležet, jak nám půjdou nohy. Styl, který praktikujeme, stojí síly," řekl Rulík. Kouč by si také přál, aby oproti zápasu se Švýcarskem český tým tolik nefauloval. Uvědomuje si kvality Švédů nejen v přesilovce, ale i v oslabení: "Hráli s Kanadou i USA a neinkasovali. Je to silný tým i co se týče individuálních výkonů."

České mužstvo zůstává na šampionátu po skvělých výkonech skromné a Rulík je za to rád, zároveň si pochvaluje i dobře namixovaný realizační a trenérský tým. "Za ty roky víme, jak to chodí. Snažíme se kluky držet na zemi a myslím, že i oni to tak cítí. Myslím, že pokud tomu věří, tak si za tím půjdou," řekl. "Tihle kluci mají mezi sebou tu správnou chemii, to je vždycky znát na výkonech," dodal Rulík.

Čeští mladíci budou útočit na zisk první medaile od bronzu z roku 2005 v americkém Grand Forks. Od té doby prošli branou čtvrtfinále teprve potřetí. V roce 2018 v Buffalu skončili stejně jako loni v Edmontonu čtvrtí. Druhou semifinálovou dvojici tvoří domácí Kanada se Spojenými státy americkými, zápas se hraje v noci na čtvrtek od 0:30 SEČ.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články