Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Junioři nepolevují a v Halifaxu si zahrají o medaile, Švýcary vyprovodili devíti góly

Dominantním výkonem si zajistili účast v medailových zápasech a navázali tím na letní dohrávaný šampionát v Edmontonu. Čeští junioři opanovali čtvrtfinále proti Švýcarsku 9:1 a na mistrovství světa do dvaceti let v Halifaxu budou útočit na první cenný kov od roku 2005. Na výhře se podíleli dvěma góly Jiří Kulich, Marcel Marcel a Gabriel Szturc. Svěřenci trenéra Radima Rulíka narazí ve středečním semifinále na Švédy. Utkání odvysílá ve středu od 20:30 živě ČT sport a ČT sport Plus.

Švýcaři sice šokovali český výběr už po 22 sekundách hry, když si brankář Tomáš Suchánek netroufl na výjezd z branky pro volný puk, který dojel jako první Louis Robin a bekhendovým blafákem otevřel skóre. Jenže pak nastala gólová smršť Rulíkova týmu.

V desáté minutě to bylo po obratu už 3:1 a rozhodující pasáž nastala ve druhé třetině, kterou ovládl český tým 4:0. Reprezentanti potvrdili vysokou produktivitu také v závěru, kdy přidali další dva góly a v poklidu si zajistili postup do semifinále. Na devět branek potřebovali jen 28 střel.

"Jak špatně to začalo, tak výborně to skončilo. My jsme samozřejmě věděli, že Švýcaři jsou nejvíc nebezpeční z rychlých protiútoků. Na to jsme se chystali a připravovali se, abychom jim ty šance nedali. První situace, my v útočném pásmu, dáváme to na obránce, puk mu skočí, je z toho protiútok a gól. Mužstvo ale pak ukázalo velkou mentální sílu. Otáčeli jsme to, gól jsme dali i v oslabení," uvedl Rulík.

"Bylo hrozně důležité, že jsme první třetinu otočili. To byl základní kámen. Celkově mužstvo ukázalo, že má vnitřní sílu. Vůbec jsme se nesesypali. Šli jsme do toho naplno, aby nás první gól nepoznamenal. Je to dané i tím, že máme čtyři nebezpečné formace. Můžeme rozložit síly. Hrajeme na všechny hráče. V krátkém čase máme hodně zápasů, takže to do těch nohou jde. Tím, že to můžeme takhle rozložit, je to naše obrovská výhoda. Začíná se to vracet," dodal.

Nejproduktivnějším hráčem utkání se stal Kulich, jenž si připsal čtyři body, Marcel přidal ke dvěma trefám ještě asistenci. První gól na turnaji oslavil Eduard Šalé a opět se prosadil český obránce, tentokrát pálil do černého David Jiříček.

Čeští junioři budou znovu usilovat o medaili po pouhých čtyřech měsících, kdy se v srpnu dohrával odložený turnaj 2022, tehdy přešli přes Spojené státy. V semifinále však nestačili na Kanadu a v duelu o bronz prohráli se Švédy.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Halifaxu (Kanada):

Česko - Švýcarsko 9:1 (3:1, 4:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Kulich (S. Svozil, Suchánek), 8. M. Marcel, 10. Hauser (M. Marcel, J. Kos), 21. D. Jiříček (Kulich), 26. Kulich (Šalé), 34. G. Szturc (S. Svozil, Brabenec), 39. Šalé (Kulich), 44. M. Marcel (A. Čech, Ticháček), 45. G. Szturc (Ticháček, D. Jiříček) - 1. Robin. Rozhodčí: Campbell, Menniti (oba Kan.) - Laguzov (Něm.), Persson (Švéd.). Vyloučení: 5:2. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 8746.

Česko: Suchánek - Ticháček, D. Jiříček, S. Svozil, D. Špaček, Hamara, D. Moravec, A. Čech - Šalé, Šapovaliv, Kulich - Chmelař, Brabenec, G. Szturc - Ryšavý, Menšík, J. Kos - Hauser, M. Marcel, Měchura. Trenér: Radim Rulík.

Švýcarsko: Pasche (22. Beglieri) - Streule, Bichsel, Zanetti, Sidler, Meile, Dionicio, , Deussen, Despont - Biasca, Canonica, Robin - Jabola-Prada, Alge, Taibel - Ramel, Müller, Reichle - Perrenoud, Truog, Muggli. Trenér: Marco Bayer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články