Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hořký konec finále. Čeští junioři vstali z mrtvých, ale v prodloužení zachránil Kanadu Guenther

Mohl to být český happy end, nakonec se ale přece jen radoval favorit. Kanaďané ustáli nepříjemnou pozici, když přišli v závěru finálového souboje na mistrovství světa do dvaceti let v Halifaxu o dvougólové vedení, ale v prodloužení přisoudil javorovým listům výhru 3:2 a jubilejní dvacátý juniorský titul Dylan Guenther.

Svěřenci trenéra Radima Rulíka se přitom nadechovali k dalšímu obratu. Nejprve snížil v 53. minutě Jiří Kulich, jenž vykřesal naději po dorážce střely Eduarda Šalého a o minutu později dal ještě šťastnější gól Jakub Kos. Jeho tečovaný pokus, který by šel pravděpodobně vedle kanadské brány, si srazil Ethan Del Mastro nohou do vlastní sítě za bezmocného Thomase Milica.

V prodloužení při hře tři na tři však Kanaďané využili české zaváhání a situaci dvou na jednoho vyřešili Joshua Roy s Guentherem a Tomáš Suchánek byl v české brance bez šance. Přesto to byl právě Suchánek, jenž držel naděje na výsledkovou otočku.

Poté, co ho postupně překonali v utkání dvougólový Guenther v přesilové hře po ráně bez přípravy z levého kruhu a po něm kapitán Kanady Shane Wright nečitelným bekhendovým pokusem, pochytal několik dalších vyložených šancí včetně samostatných brejků soupeře a překonal i zranění po srážce v brankovišti s Caedanem Bankierem, jehož branka nebyla uznána.

Největší problémy dělal české obraně bodový fantom turnaje Connor Bedard, jenž skvěle zásoboval přihrávkami spoluhráče, přestože se ve finále do statistik nezapsal. Češi však ani poslední zápas na šampionátu neprohráli v základní hrací době.

Kanaďané přesto mohou po vítězné trefě slavit nejen úspěšnou obhajobu titulu z Edmontonu, ale také jubilejní dvacáté juniorské zlato. Češi nenavázali na poslední triumf z roku 2001, ale ziskem stříbra ukončili čekání na medaili od roku 2005 a dovršili medailovou sbírku juniorské reprezentace v éře samostatnosti.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Halifaxu (Kanada) - finále:

Kanada - Česko 3:2 v prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Guenther (Clarke, Othmann), 25. S. Wright (Guenther, Othmann), 67. Guenther (Roy, Clarke) - 53. Kulich (Šalé, Šapovaliv), 54. J. Kos (Hamara) . Rozhodčí: Harnebring (Švéd.), Salonen (Fin.) - Grillo (USA), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 10 735.

Kanada: Milic - Zellweger, Del Mastro, Clarke, Allan, Hinds, Korchinski, Matier - Guenther, S. Wright, Othmann - Bedard, Stankoven, Roy - Dean, Gaucher, Ostapchuk - Fantilli, Bankier, Schaefer - Beck. Trenér: Dennis Williams.

Česko: Suchánek - Ticháček, D. Jiříček, S. Svozil, D. Špaček, Hamara, D. Moravec, A. Čech - Šalé, Šapovaliv, Kulich - Chmelař, Brabenec, G. Szturc - Ryšavý, Menšík, J. Kos - Hauser, Marcel, Měchura - od 41. navíc Sapoušek. Trenér: Radim Rulík.

Konečné pořadí: 1. Kanada, 2. Česko, 3. USA, 4. Švédsko, 5. Finsko, 6. Slovensko, 7. Švýcarsko, 8. Německo, 9. Lotyšsko, 10. Rakousko (sestupuje).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články