Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zlatí junioři Plekanec a Sivek mají jasno: Kanada je k poražení i podruhé, shodují se

Od jejich památného triumfu uplynulo na den přesně 22 let. Po finále juniorského šampionátu v Moskvě tenkrát Michal Sivek s Tomášem Plekancem slavili se spoluhráči vítězství 2:1 nad Finskem. Získá nejcennější kov i současný národní tým v čele s Jiřím Kulichem a Davidem Jiříčkem? Přímý přenos utkání Česko - Kanada sledujte v pátek od 0:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Po dramatickém thrilleru v semifinále se Švédskem má česká reprezentace jistotu medaile z mistrovství světa juniorů, na kterou čekala 18 let. "Je to super. Kluci hrají výborně, jsou naprosto zaslouženě ve finále a věřím, že udělají i ten poslední krok," řekl Plekanec v exkluzivním rozhovoru pro ČT sport.

Národní mužstvo spasil ve středu proti "Tre Kronor" obránce Jiříček, jenž v čase 59:21 poslal zápas do prodloužení, které padesát sekund před koncem rozhodl po individuální akci Kulich. "Bylo to hodně těsné, ale bylo vidět, že si kluci za postupem jdou," pokračoval Plekanec.

Svěřencům kouče Radima Rulíka složil na dálku kompliment. "Máme výborné individuality, ale zároveň hrajeme skvěle jako tým, což je vždycky základ. Kluci plní plán trenérů a je vidět, že jim to funguje," konstatoval rodák z Kladna.

Sivek plnil na zmíněném MS v roce 2001 roli kapitána. V aktuálním tažení českého výběru vidí několik podobností. "Má skvělého brankáře a skvělou obranu. Víceméně všichni beci umí podpořit útok a hrají kompaktně. Tým je strašně silný dozadu," zdůraznil. 

Finále v Halifaxu bude reprízou úvodního utkání ve skupinové fázi šampionátu, které Češi vyhráli 5:2. "Myslím si, že Kanada je k poražení i podruhé. Neviděl jsem všechny zápasy, ale nezdá se mi, že je tak dominantní, jako v posledních letech. Má v kádru sice skvělého Bedarda (9+14 v šesti duelech), ale když se ho klukům povede uhlídat, tak věřím, že šanci na zlato mají," prohlásil Plekanec.

"Musí hrát se stejným nasazením jako doposud. Když si všechno sedne, nevidím důvod, proč by nemohli vyhrát i podruhé," doplnil Sivek.

Vstupenka do NHL?

Zlaté moskevské finále pomohlo v roce 2001 nastartovat několika českým hokejistům v čele s Plekancem veleúspěšnou kariéru v NHL.

Může páteční zápas nasměrovat jeho nástupce blíže k bráně elitní zámořské soutěže? "Je to těžké hodnotit, jde o jinou dobu. Za nás hráli prim starší hráči kolem 30 let. Když jsme vyhráli šampionát, tak nás stále čekala spousta práce, abychom se dostali do nějakého týmu. V dnešní době už budou mít hráči pevné místo brzy a budou patřit ke hvězdám NHL."

Zařadí se mezi ně i někdo z české reprezentace? Přímý přenos finále sledujte od 0:15 na ČT sport a ČT sport Plus.  

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články