Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lípa: Podle průběhu zápasu to bylo necitlívé a gól měl platit

Praha – Gól měl platit. Rozhodčí situaci nezvládli a udělali necitlivé rozhodnutí. Tak hodnotil sporný moment ze závěru druhé třetiny semifinále mezi českými hokejisty a Kanadou bývalý mezinárodní rozhodčí Jiří Lípa. Ve 39. minutě prošla střela obránce Michala Jordána od modré čáry za záda Mika Smitha, rozhodčí Vjačeslav Bulanov však gól neuznal pro postavení útočníka Petra Koukala v brankovišti. Čeští hokejisté i proto zápas prohráli 0:2.

Petr Koukal stíní Miku Smithovi z Kanady při kontroverzním momentu v semifinále MS
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Joel Marklund

Podle televizních záběrů měl gól zřejmě platit a s tím souhlasí i Lípa. "Je to rozpor mezi literou a výpravou pravidel. Pokud budeme brát pravidla striktně jako literu, tak by se to teoreticky dalo písknout. Podle ducha zápasu, podle toho, jak rozhodčí celý zápas posuzovali a co za zákroky pouštěli, to bylo necitlivé a gól měl platit," řekl Lípa, vedoucí webu ctsport.cz.

Podle současného delegáta extraligových zápasů by rozhodčí teoreticky mohli svůj verdikt odůvodnit tak, že hru přerušili ještě předtím, než puk přešel brankovou čáru. V momentě, kdy se Koukal dostal do brankoviště. I tak by to ale považoval spíše za chybu. Podle českého útočníka to tak udělali.

"Voras (Jakub Voráček) říkal, že mu řekl, že pískl ještě předtím, než to byl gól. Myslím si, že kecá, ale teď už je to jedno," řekl Koukal, který se na ledě stejně jako ostatní čeští hráči hodně zlobil. "Nevím, jestli si (rozhodčí) myslel, že jsem atakoval brankáře. Já jsem se ho ani nedotkl. Viděl jsem to na kostce a byl jsem tam tak maximálně pět cenťáků (v brankovišti), jen jak jsem uskakoval. Gólman byl zalezlý. Píšťalku jsem slyšel, až když jsem zvedl ruce," uvedl Koukal.

Jordán se ani nestihl začít radovat. "Vystřelil jsem, ale ani jsem se nestihl radovat, protože jsem hned viděl, že rozhodčí rozpažil a gól neuznává. Mohli jsme se vrátit do hry," litoval český bek.

Brankář Mike Smith přiznal, že netušil, zda puk za jeho záda prošel v souladu s pravidly. "Nedokážu říci, jestli stál hráč nedovoleně v brankovišti. Rozhodčí to pískl, já cítil, že tam byl někdo blízko mě, ale více jsem se soustředil na puk než na toho hráče. Naštěstí to dopadlo takhle," řekl Smith, který i díky tomu na mistrovství podruhé udržel čisté konto.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články