Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bez gólu a bez finále. Češi si po prohře s Kanadou zahrají o bronz

Praha – Sen českých hokejistů o finále na domácím mistrovství se rozplynul. Domácí výběr sice do semifinále s Kanadou vstoupil dobře, ale šance neproměnil, to Kanada své ano, a zvítězila 2:0. Čeští hráči jeden gól zaznamenali, ale rozhodčí jim ho nesprávně neuznali. Svěřenci Vladimíra Růžičky si tak na světovém šampionátu podruhé v řadě zahrají o bronz. Jejich soupeřem budou hokejisté USA.

Kanaďan Jason Spezza (uprostřed) slaví vstřelenou branku v duelu s Českou republikou
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Čeští hráči na Kanadu narazili už v základní skupině, v níž prohráli 3:6, ale do utkání tehdy vstoupili s velkou vervou. A podobný scénář se odehrál i v semifinálovém zápase. Čeští hokejisté si v úvodních minutách vytvořili obrovský tlak, z čehož rezultovalo i několik velkých příležitostí. Blízko gólu měli především Červenka, který tísněný v samostatném úniku nedal, a Erat, jenž šikovně tečoval nahození Čáslavy, jenže ho vychytal Smith.

Javorové listy úvodní český nápor přečkaly a samy následně zahrozily, když se do dvou dobrých pozic dostal Hall. Jeho první ránu ale dokázal lapit Pavelec a při druhé orazítkoval břevno. Ještě větší příležitost pak měl na druhé straně Zaťovič, před kterým se po chybném výhozu kanadského brankáře otevřela úplně prázdná branka, jenže jeho pokus skončil mimo.

Fanoušci v O2 areně sledovali hokej nahoru dolů ve vysokém tempu a v deváté minutě byli svědky první branky. Většina příznivců z ní však příliš radost neměla. Crosby krásně vysunul Eberleho, jenž se neukvapil, před Pavelcem přihrál ještě Hallovi a ten ranou do odkryté klece poslal Kanadu do vedení.

Čeští hráči mohli vyrovnat ve čtrnácté minutě. Před Smithem po střele Zaťoviče vznikl obrovský závar a puk se pohyboval v brankovišti, ovšem ani jeden hráč v bílém ho nedokázal doklepnout.

V závěru první části na ledě začal dominovat zámořský celek a Pavelec se musel pořádně otáčet. Velmi dobrý zákrok předvedl zejména proti pokusům O´Reillyho a Spezzy. Půl minuty před sirénou už ale ani on nedokázal zakročit proti teči Ennise. Naštěstí pro Čechy za něj zaskočilo břevno.

Kanada si převahu přenesla i do druhé části, k čemuž jí pomohla hned na začátku přesilová hra. V ní se dostal do tutové příležitosti Crosby, který dorážel do prázdné a jen skvělý zákrok hokejkou Novotného udržel neměnný stav. Javorové listy však dominovaly také při vyrovnaných silách na ledě a v pětadvacáté minutě Ennis další tečí rozezvonil znovu tyčku.

Dvě velké příležitosti čeští hráči přežili. Tu třetí ovšem už nikoli. Po půl hodině Spezza vystřelil šikovně zpoza hráče a Pavelcovi puk prošel mezi betony.

V samotném závěru druhé části se Češi dočkali gólu po ráně Jordána, jenže sudí branku neuznali kvůli postavení Koukala v brankovišti. Opakované záběry však ukázaly, že rozhodnutí rozhodčích bylo chybné. Před sirénou pak ještě znovu nebezpečně vypálil Spezza, kterého vychytal Pavelec.

Do závěrečné části aktivně vstoupili čeští hokejisté, naopak na Kanaďanech bylo patrné, že se chtějí zaměřit více na defenzívu. A tato taktika jim fungovala na výbornou. Češi měli více puk a dostávali se i ke střelám, jenže vyloženou šanci si vytvořit nedokázali. Nejblíže gólu byl Novotný, jenže Smith svůj tým podobně jako v celém zápase podržel.

Kanadu dělí po semifinálovém vítězství nad Českou republikou jedna výhra nejen od titulu na mistrovství světa, ale také od speciální prémie. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) totiž nově ocení částkou milion franků (26 milionů korun) tým, který na turnaji vyhraje všechny zápasy v normální hrací době.

Skvělý zákrok si dvě minuty před konce připsal také Pavelec proti Couturierovi, který na něj šel sám s Toffolim, ale český gólman pravým betonem tutovku vychytal.

Na výsledku už nic v závěru nezměnila ani česká hra bez brankáře a postup do finále si zajistla po výhře 2:0 Kanada. Po utkání byli vyhlášeni tři nejlepší čeští hráči na turnaji, kterými se stali Jágr, Pavelec a Voráček.

ČR - Kanada 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Hall (Eberle, Crosby), 30. Spezza (Duchene, Hamhuis). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), Bulanov (Rus.) - Carnathan, McIntyre (oba USA). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 17.383 (vyprodáno).

ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava - Voráček, Sobotka, Klepiš - Jágr, Plekanec, Červenka - Erat, Jan Kovář, Vondrka - Koukal, Novotný, Zaťovič - Simon. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Kanada: M. Smith - Burns, Hamhuis, Barrie, Muzzin, Wiercioch, Ekblad, Savard - Seguin, Giroux, O'Reilly - Eberle, Crosby, Hall - Spezza, Duchene, MacKinnon - Toffoli, Couturier, Eakin - Ennis. Trenéři: Todd McLellan, Peter DeBoer, Bill Peters a Jay Woodcroft.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články