Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kapitán Jeřábek dotáhl Česko k vítězství nad Finskem 5:3

Helsinky – V předchozích letech se česká reprezentace turnajem Karjala víceméně protrápila. Po výhře nad Švédskem však hráčům oprávněně narostlo sebevědomí, což vynikajícím výkonem potvrdili i proti domácímu Finsku. Suomi porazili 5:3 a třemi body zazářil kapitán Jakub Jeřábek. O vítězství na prestižním turnaji si národní tým zahraje v přímém souboji s Ruskem.

Česká radost v utkání s Finskem
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA

Po bezbrankové první třetině sice svěřenci kouče Josefa Jandače inkasovali v úvodu druhého dějství jako první, ale mezi 26. a 34. minutou dokázali třikrát gólově udeřit. Nejprve vyrovnal útočník Petr Holík, na jehož trefu navázali v přesilových hrách obránci Adam Polášek s Janem Ruttou. 

Finové nesložili zbraně. Kemppainen český náskok bleskově snížil, kapitán Jakub Jeřábek kontroval, jenže Lajunen vzápětí tvrdou ranou od modré vrátil domácí plnohodnotně zpět do hry. Závěrečný nápor Suomi nicméně kýžené vyrovnání nepřinesl. Během závěrečné power play naopak zpečetil konečný výsledek Lukáš Radil.

Podle asistenta trenéra Jaroslava Špačka bylo vítězství ubojované. "První ani třetí třetina nebyly podle našeho gusta, ale drželi jsme se pořád v zápase a dali jsme i krásné góly z přesilovek. To domácí trošku zlomilo. Vždycky když jsme dostali po našich chybách gól, tak jsme se dokázali zvednout. To asi rozhodlo," zhodnotil Špaček.

S Hrubcem mezi tyčemi musel český tým po oboustranně opatrném úvodu čelit přesilovce domácích. Strážce svatyně národního týmu v ní dokázal pochytat všechny finské střely, ale největší příležitost přišla až po jejím skončení, kdy se před brankovištěm zjevil nekrytý Aaltonen a trefil levou tyč.

Pak ovšem přišla početní výhoda Jandačova výběru a dodala mu porci elánu. Bekhendem dorážel Holík, ale Säteri dokázal s vypětím všech sil zasáhnout. V 16. minutě pokazil přečíslení Doudera, jehož úmysly o zakončení přečetl Lajunen. Sympatický výkon Čechů podtrhla i statistika střel v první třetině – mezi tyče pálili třináctkrát, Finové jen sedmkrát.

Krátce po úvodním buly druhého dějství poprvé gólově udeřilo. Ve 22. minutě vyrazil do úniku Jormakka, po přejetí útočné modré čáry přenechal kotouč Savinainenovi a ten se trefil chytře přes obránce nad Hrubcův beton. Vedení Seveřanům ale vydrželo jen čtyři minuty: Jeřábek potvrdil pověst tvořivého zadáka, neunáhlil se, po dvou kličkách předložil puk Holíkovi, který prázdnou branku nemohl minout.

Před polovinou zápasu Češi vystupňovali vzhledem k nedisciplinovaným Finům tlak. Při Filppulově trestu sice nejprve zahrozil Pihlström, jenže Hrubec samostatný nájezd zneškodnil. Polášek vzápětí nechytatelnou ranou převážil misky vah na stranu hostí a Rutta po Kubalíkově nabídce přidal o tři minuty později třetí gól, čímž zmrazil diváky v zaplněné Hartwall aréně.

Třetí dějství začali lépe Finové a Kemppainen s přispěním Hrubce, jenž chvíli nevěděl, kde má kotouč, poslal předčasně do hry vyloučeného Douderu. Dvoubrankový náskok pak vrátil svěřencům trenéra Jandače šťastnou trefou nejlepší hráč utkání Jeřábek. Reprezentanti ze země tisíců jezer se však nevzdávali a v 50. minutě znovu snížil parádní ranou od modré čáry Lajunen.

Dramatický závěr přinesl Šimkovu hrubku a Jormakkovu šanci, při níž excelentně zakročil Hrubec. Během power play poté definitivně rozhodl Radil, který byl sice faulován, ale i vleže dokázal posunout puk do prázdné branky.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:

Finsko - ČR 3:5 (0:0, 1:3, 2:2)

Branky a nahrávky: 22. Savinainen (Jormakka), 44. Kemppainen (Lajunen, Filppula), 50. Lajunen (Melart, Filppula) - 26. P. Holík (J. Jeřábek, T. Zohorna), 31. Polášek (Radil, J. Jeřábek), 34. Rutta (D. Kubalík, Radil), 48. J. Jeřábek, 60. Radil (D. Kubalík, Horák). Rozhodčí: Sjöqvist, Harnebring (oba Švéd.) - Sormunen, Neva (oba Fin.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:2.

Finsko: Säteri - Hietanen, Virtanen, Ohtamaa, Elorinne, LajunenĽąůÉĐ Kukkonen, Kivistö - Salminen, Koskiranta, Joensuu - Jormakka, Filppula, Savinainen - Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä - Kuusela, Sallinen, Pihlström. Trenéři: Lauri Marjamäki, Waltteri Immonen a Kalle Kaskinen.

ČR: Hrubec - J. Jeřábek, Polášek, M. Doudera, Šimek, Rutta, Dietz, T. Pavelka - Radil, Horák, D. Kubalík - Jarůšek, Filippi, Kvapil - P. Holík, R. Hanzl, T. Zohorna - Hyka, Bulíř, Lenc - od 34. navíc Kämpf. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články