Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Česko vstoupilo do Karjala Cupu vítězstvím 6:3 nad Švédskem

Plzeň – Hokejová reprezentace se v prvním soutěžním utkání po Světovém poháru představila na domácím ledě a porazila Švédsko 6:3. Triumfem nad severským soupeřem zahájila finský turnaj Karjala, který dlouhodobě patří k neoblíbeným podnikům národního týmu. Od roku 2012 totiž skončil pokaždé poslední. Tentokrát však začal přesvědčivou výhrou. Gólem a třemi asistencemi k ní přispěl kapitán Jan Kovář, dvě branky vstřelil Lukáš Radil.

Richard Jarůšek překonává švédského brankáře Lassinanttiho
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Při slavnostním ceremoniálu před utkáním byli oceněni noví členové Síně slávy českého hokeje - současný asistent trenéra českého týmu Jaroslav Špaček, Vladimír Bednář, Josef Paleček a in memoriam Quido Adamec. Další aplaus sklízeli už hokejisté na ledě, jelikož záhy otevřeli skóre.

Po střele kapitána Kováře se dostal puk mezi kruhy k Jeřábkovi, jehož sice mírně vychýlila srážka s Poláškem, ale přesto stihl zamířit do odkryté branky. Gólman Lassinantti totiž ztratil přehled o tom, kde je kotouč. Explzeňský bek z ruského Podolsku slavil při 26. reprezentačním startu premiérovou trefu.

"Říkal jsem pak Honzovi Kovářovi, že jsem mu střelu asi sebral. Jen jsem to de facto házel na bránu a překvapilo mě, že tam nebyl nikdo, kdo by puk zastavil," popsal úvodní gól duelu Jeřábek.

Tým kouče Jandače byl při chuti. Zvýšit náskok mohl jeden z pěti nováčků v sestavě Robin Hanzl. Mnohem lépe se vedlo Jarůškovi, jehož k samostatnému úniku vyzval milimetrově přesným pasem Kvapil a královéhradecký forvard poděkoval lahůdkově proměněným blafákem – 2:0.

"Zařval jsem si na 'Kvápu', který mi to dal suprově žabkou, puk mi přistál na hokejce a jen jsem si ho bránil před obráncem. Vystřelil jsem nahoru, jak jsem chtěl, a padlo to tam," hodnotil Jarůšek.

Češi byli nadále aktivnější, ale další dobré příležitosti neproměnili. V 17. minutě naopak udeřili Švédové, když po skrumáži před Furchem dorazil puk z brankoviště Gynge. Za minutu mohl vyrovnat Lundqvist, český gólman ale další puk za svá záda nepustil. Dvoubrankový náskok mohl reprezentačnímu výběru vrátit Jarůšek, ale neuspěl v šancích na konci úvodního i na začátku druhého dějství.

Ve 23. minutě měl obrovskou příležitost skórovat Kovář, ale Lassinantti stihl u levé tyče zasáhnout. Jen o chvilku později však po Kubalíkově přihrávce zvýšil trestuhodně neobsazený Radil. Nápor svěřenců Josefa Jandače pokračoval. Zohorna nicméně pojistku nepřidal, což Švédové potrestali. Přečíslení dvou na jednoho vyřešil individuálně Lundqvist a snížil na 2:3.

Vstup do závěrečné části však opět patřil Čechům. Po 27 vteřinách si druhou přesnou trefu v utkání připsal Radil. Poté domácí ubránili dvě oslabení, aby sami zvýšili na 5:2 zásluhou kapitána, který využil precizní přihrávku Kubalíka. Sedm minut před koncem ještě vykřesal Švédsku naději Zackrisson, ale Kubalík střelou do prázdné branky definitivně rozhodl a stanovil konečné skóre 6:3.

"Ani jsem si to tak nepředstavoval. Přál jsme si, abychom vyhráli a potěšili diváky, protože tady v Plzni hrála reprezentace po dlouhé době. Třešničkou je, že se nám všem třem Plzeňákům podařilo dát gól. Byl to neskutečný zážitek," těšilo Kubalíka, že se při prvním představení národního týmu na západě Čech od listopadu 2006 trefili vedle něj i Jeřábek s Kovářem.

Hokejový turnaj Karjala v Plzni, první díl Euro Hockey Tour:

ČR - Švédsko 6:3 (2:1, 1:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 1. Jeřábek (Jan Kovář, Polášek), 10. Jarůšek (M. Kvapil), 24. Radil (D. Kubalík, Rutta), 41. Radil (Jan Kovář), 49. Jan Kovář (D. Kubalík), 60. D. Kubalík (Jan Kovář) - 17. Gynge, 28. J. Lundqvist (N. Andersson), 53. Zackrisson (Ahnelöv, Gynge). Rozhodčí: Buturlin, Naumov (oba Rus.) - Suchánek, Ondráček (oba ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 6813.

ČR: Furch - Jeřábek, Polášek, Zámorský, M. Doudera, Rutta, Dietz, T. Pavelka - Radil, Jan Kovář, D. Kubalík - Jarůšek, Filippi, M. Kvapil - P. Holík, R. Hanzl, T. Zohorna - Hyka, Kämpf, Horák. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Švédsko: Lassinantti (58. Svedberg) - Hultström, Ahnelöv, N. Andersson, S. Kronwall, Junland, Tömmernes, Andersén - Pettersson, Sundström, Klasen - Wännström, J. Lundqvist, Everberg - Gynge, Zackrisson, Bergström - Klingberg, Sjögren, Kempe. Trenéři: Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.

Hlasy po utkání ČR - Švédsko:

Josef Jandač (trenér ČR): "Hráli jsme hodně dobře, aktivně. A vydrželi jsme to po celých 60 minut. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Hodně důležité byly ty góly hned v prvním střídání v první a ve třetí třetině. Tím, že jsme pak v nástupu do třetí třetiny odskočili o dvě branky, tak jsme trošičku sundali vítr z plachet soupeři, který ve druhé třetině vytěžil z minima maximum a dal kontaktní gól. V té třetí části už jsme si to ale potom pohlídali."

Jan Kovář (útočník a kapitán ČR, autor gólu): "Bylo to super. Jsem strašně rád, že jsme vyhráli. Hrálo se mi skvěle a vrátily se mi tady všechny krásné vzpomínky. Dneska jsem si věřil. Hned první střídání jsme dali gól, což nám strašně pomohlo."

Lukáš Radil (útočník ČR, autor dvou gólů): "Byl jsem takový rozpačitý, protože jsem věděl, jakou mají Švédové sílu, ale my jsme od začátku diktovali tempo a zaslouženě vyhráli. V lajně nám to dneska vyšlo. Na co jsme sáhli, to nám tam spadlo. S klukama jsme si vyhověli. Jak Honza Kovář, tak Dominik Kubalík jsou super hráči."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články