Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jáma lvová? Snad ne. Musíme to uhrát týmovostí, plánuje nový kouč hokejové dvacítky Mlejnek

Nejen u dospělého národního týmu došlo ke změně na postu trenéra. Tváře se měnily také v nižších reprezentacích a Karel Mlejnek je jednou z nich. Nově bude mít na starost juniory. "Práce to bude samozřejmě velmi těžká, vnímám to jako velkou zodpovědnost," říká v rozhovoru pro ČT sport.

Radost českých hokejistů do 20 let
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Dosud byl asistentem kouče Miloše Říhy, jenže pokud se nestane nic překvapivého a k rozlučce nedojde v srpnu na Českých hrách, celý realizační tým i tak končí k poslednímu květnu.

"Změna to samozřejmě je, co se týká toho, jak budeme pracovat s juniory. Co se týká zodpovědnosti, to vnímám podobně," uvádí Mlejnek, zda se jeho přístup k práci nějak zásadním způsobem kvůli přechodu k hráčům do 20 let změní.

Na rozdíl od asistenta na něj teď ale bude v nové funkci víc vidět a musí se určitě připravit na větší tlak. Kolem juniorů totiž krouží mnoho dravců: vlivové skupiny, agenti, skauti.

Je na to připraven? "Věřím, že ano," tvrdí Mlejnek.

Je nám líto, video expirovalo.
Mlejnek o postu kouče české dvacítky, síle týmu a šanci na úspěch

Hokejový svaz ho s nabídkou oslovil už v únoru. Mlejnka čeká těžká práce, protože sám moc dobře ví, že mezi hráči do 20 let je velmi výrazných individualit přece jen poskrovnu. A poskládat z toho šlapající stroj je složité.

"Bylo mnoho velmi zkušených, renomovaných trenérů u této kategorie. Vnímám to jako velkou zodpovědnost. Chtěli bychom to mužstvo vést takovou cestou, abychom udělali ten krok takový, aby to byl další zápas. Abychom věděli další utkání. Nebudu od začátku hlásat nějaké finálové cíle, to asi ne," říká Mlejnek.

Ten nahradil Václava Varaďu, který s týmem skončil na letošním mistrovství světa ve čtvrtfinále. Tehdy začátkem ledna narazil na Švédsko a byla z toho naprosto jasná prohra 0:5. Před Varaďou se v posledních letech na trenérském postu vystřídali Jakub Petr a Filip Pešán, tedy nově trenér áčka.

Sport
zdroj: ČT4

S Varaďou se přitom Mlejnek ještě ani nesetkal. O nějakém, byť pomyslném předání funkce tedy zatím nemůže být ani řeč. "Přiznám se, že s Vencou jsem o tom nemluvil. Dostal jsem nabídku po mistrovství světa, několik dní jsem to zvažoval a posléze se rozhodl to přijmout."

Nyní si již dává dohromady jména na první kemp. "Dávám si dohromady širší okruh hráčů, to je logický. Pevně věřím tomu, že byť s top velmocemi nemáme tolik draftovaných hráčů, dokážeme to postavit na dalších aspektech," poukazuje Mlejnek na aspekt týmovosti a obrovského nasazení.

Zatím mu vychází šestnáct jmen hokejistů, kteří hrají v zámoří. "A hlavní bude jejich výkonnost," podotýká.

Mlejnek začínal jako trenér v žákovských kategoriích téměř před čtvrt stoletím. Postupně vystřídal Karlovy Vary, byl asistentem trenéra Bílých Tygrů Liberec a před dvěma lety dostal spolu s Říhou a spol. dvouletou nabídku k A-týmu. Kvůli současné krizi jim ale bylo dovoleno odtrénovat pouze jeden světový šampionát.

Sport
zdroj: ČT4

S mládeží má ale bohaté zkušenosti. Už mezi lety 2011 a 2013 třeba asistoval u reprezentačního výběru U19. Nyní se musí připravit na jiný tým než v minulé sestavě dvacítek na mistrovství světa.

"Troufám si říct, že trénovat mládežnický národní tým je specifické. Každý trenér může vybrat limitující ročník, potažmo pár hráčů, kteří ho překračují," tvrdí Mlejnek.

Hned na úvod se bude muset vypořádat se zásadní otázkou - jak tolik nefaulovat?

"Stejně jako realizační tým Václava Varadi samozřejmě budeme apelovat na hráče, to je jasný a logický. Bohužel handicap je v našem pohybu, dovednostech. Plno odborníků a expertů to popsalo tak, jak to je," říká muž, který v probíhající sezoně působil jako sportovní manažer a trenér HC Baníku Sokolov.

Sport
zdroj: ČT4

Ale zpátky k individualitám. V čem je tedy podle Mlejnka problém, že systém nedokáže vychovat více mladých hráčů?

"Byly kluby v Chance lize, které dávaly mladým hráčům prostor. Ale pak tam byla řada klubů, které prostor nedávaly. Takže to nevyznělo tak, co měl systém uzavření první ligy přinést."

Že by pomalu, ale jistě lezl do jámy lvové, si i přese všechno nemyslí. "Pevně věřím, že ne. Budu se snažit v té jámě obstát," říká třiačtyřicetiletý trenér.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články