Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Varaďa: Fauly nás stály lepší umístění. Kluci se musí ponaučit, jinak nebudou hrát v mužském hokeji

Po vyřazení byl zklamaný, přesto ochotný odpovídat na nepříjemné otázky. Trenér juniorské reprezentace Václav Varaďa ani na druhý pokus nepřešel s národním týmem do dvaceti let přes čtvrtfinále, tentokrát ho zradila zejména nedisciplinovanost hráčů, se kterou se jeho svěřenci potýkali prakticky po celou dobu domácího turnaje.

Kouč juniorské reprezentace Václav Varaďa
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Ve čtvrtfinále narazil český tým na vítěze třinecké skupiny a zároveň na jednoho z favoritů na celkový triumf. Švédové do té doby ani jednou neprohráli a play-off rozehráli podobně suverénně.

"Čelili jsme velké kvalitě v týmu Švédska. V první třetině si myslím, že to bylo hodně nervózní. Během zbytečných vyloučení jsme se zase dostali do obtíží. I když jsme vcelku dobře ubránili jejich přesilovou hru, tak jsme inkasovali. Zřejmě zlomový okamžik byl druhý gól v naší přesilovce, kdy Lukáš (Dostál) ztratil kotouč a lacině nám dali gól. Potom v první minutě druhé třetiny jsme inkasovali znovu," hodnotil Varaďa.

Tým nakonec dojel nejen na nedisciplinovanost, ale také na potíže se střílením branek. "I když se tým zvedl a odehrál druhou třetinu nejlépe z těch tří a vytvořili jsme si některé příležitosti, tak jsme si mohli pomoct nějakou brankou, ale ve zbytku utkání si švédský tým výsledek hlídal a kontroloval, a my jsme se i přes snahu v útočném pásmu nedokázali prosadit a vytvořit si další šance. V tom je výsledek zklamáním," uvedl Varaďa.

Bolístka českého týmu v podobě zbytečných vyloučení pokračovala také ve čtvrtfinále. "Kluci se z toho musí ponaučit, to je pro ně hrozně důležité do další kariéry, aby to nedělali, protože jinak v mužském (dospělém) hokeji hrát prostě nebudou a nemůžou. Tady nás to možná stálo lepší umístění než tohle, které máme teď," řekl Varaďa.

"Ty fauly byly šílené. Hráči si museli v oslabeních sáhnout na dno a potom sílu dopředu neměli," doplnil.

Ani za nepříznivého stavu ale Varaďa neztrácel naději. "Za stavu 0:3 jsem cítil z týmu, že je tam slina, že měli hráči chuť. Párkrát to poskakovalo na čáře, bylo tam pár příležitostí. Na nás ale nebyl v podstatě víc než jeden faul. Nedokázali jsme švédský tým s tak kvalitními obránci dostat pod soustavný tlak, abychom si vytvořili nějaké přesilové situace a pomohli si gólem. Potom ve třetí třetině už to bylo hodně těžké, ale hráči to i přes oslabení nevypustili a toho si cením," pronesl Varaďa.

"Vnímám klíčové hráče, kteří byli zranění. Nemohli v turnaji pokračovat a v téhle fázi by nám pomohli, udělali by gólovou příležitost. Nakoplo by nás to třeba, to bych vypíchl jako hodně důležitý aspekt turnaje," zmínil Varaďa.

A jak je to tedy s českým mládežnickým hokejem? "Nerad hodnotím, co bylo přede mnou. Zažil jsem dvě mistrovství světa a dvakrát jsme padli ve čtvrtfinále. I přes enormní snahu byla kvalita na hokejkách a v hráčích soupeře. A bylo to znatelné. Tyhle silné týmy můžeme porazit, ale v tomhle rozpoložení je nemůžeme porážet. Pokud je chceme někdy porazit a takové zápasy přijdou, musí hráči vypustit duši. Nesmíme dělat hloupé fauly a musíme se vyvarovat laciných příležitostí soupeře. Taky musí zachytat gólman. Ty věci se musí skloubit a potom se výsledek může dostavit," prozradil Varaďa.

Co si odnesou junioři? "Budou to mít těžké, jestli se budou snažit urvat místo v dospělém hokeji. Budou mít těžké se prodrat, aby dostali šanci. Když ji dostanou, takové věci nemůžou dělat. Musí být zodpovědní v obranném a útočném pásmu. Musí být na ně spolehnutí, v disciplíně na puku i bez něj. Pokud to budou dělat, mají šanci uspět ve světovém hokeji," dodal Varaďa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články